неделя, 10 април 2011 г.

Лимонови блокчета

   Бързам....., бързам да споделя с вас тези УНИ КА Л НИ лимонови блокчета, защото ако обичате цитроновия вкус, то това е вашият десерт! Силен, наситен лимонов вкус, перфектно допълнен от хрупкав блат, с аромат на масло. За мен това е десерт с WOW ефект, който води до пристрастяване :) Хвала на Дейвид Лебовиц, който след три опита достига до този съвършен вкус! Спазила съм рецептата едно към едно, защото исках да видя какъв ще бъде резултатът с пасирани цели лимони, а не само аромат на лимонова кора и сок, както бих направила аз. Резултатът е един бърз и лесен десерт с вълшебен вкус във всяка хапка..


Необходими продукти за масления блат:

140 гр. брашно
50 гр. захар
1/4 кафена лъжица сол
2 ванилии
125 гр. разтопено масло

Необходими продукти за лимоновия топинг:

1 лимон
200 гр. захар
45 мл. прясно изцеден лимонов сок
3 яйца, със стайна температура
4 чаени лъжици брашно или царевично нишесте
1/4 кафена лъжица сол
45 гр. разтопено масло (охладено)

по желание пудра захар за поръсване при поднасяне


  Загрейте фурната на 200 градуса.
 В купа смесете брашното, захарта, солта, ванилията и разтопеното масло и пасирайте до хомогенност. Покрийте правоъгълна или квадратна тава с хартия за печене, като се стараете да покрива и стените. Аз използвах тавичка с размери 31:19 см. Изсипете сместа в нея и хубаво разпределете с пръсти или шпатула по цялата повърхност. Печете в предварително загрятата фурна, докато леко покафенее отстрани и клечката излиза суха. След като го извадите от фурната  намалете на 150 градуса. 


  Докато блатът се пече можете да приготвите лимоновия топинг. Измийте добре и нарежете на парчета лимона. Сложете го в блендера и го пасирайте, заедно със захарта и прясно изцедения лимонов сок. Отворете и добавете трите яйца, брашното, солта и разтопеното, охладено масло. Пасирайте до гладкост. Не се тревожете ако останат някои парченца от лимона. Става още по-вкусно!
   Изсипете лимоновия топинг върху топлия блат и печете за около 25 мин. или докато крема спре да мърда при разклащане. 
  Оставете десерта да се охлади напълно, след което го извадете от тавата, с помощта на хартията, разрежете го на правоъгълници и го поръсете с пудра захар преди сервиране. 


   Да ви е сладко!






19 коментара:

  1. Ани,
    Изглеждат прекрасно!
    Подозирам за аромата, който ги съпътства. Аз съм правила мини кейкчета с цели лимони, а не само със сок и кора - вкусът определено е различен.
    Хубава неделя ти пожелавам!
    А тази малка пухкава ръчичка, която е хванала лимона е само за целувка! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, изглеждат и ухаят прекрасно :)
    И това е сигурно и заради помощницата :)
    Правила съм сладкиш с цели портокали
    и става вълшебен!
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат супер! Но не би се справила така добре без малкия помощник - признай си:)))))

    ОтговорИзтриване
  4. Много изкушаващо с тези лимони, Ани! Обожавам всичко лимонено, ще трябва да пробвам :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Една пухкава ръчичка виждам аз там ... Целуни Аида. Страхотни са блокчетата!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, прекрасен сладкиш!
    Обожавам лимоновия аромат!
    Никога не съм приготвяла сладкиш с пасирани цели лимони! Трябва да опитам, защото много ме изкуши!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,страхотно сладко изкушение!Чудесно изглежда и съм сигурна,че е много вкусно и със свеж лимонов дъх!
    Целувки на малката сладка душица с пухкава ръчица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ани,
    Обичам лимоновия аромат и отдавна искам да ги направя - твоите са прекрасни...
    Страхотни снимки и целувки за малката ръчичка, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам подобни сладкиши, този задължително трябва да се пробва :)
    Поздрави, Ани :) и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Lety, вкусът им наистина е много наситен. Определено много ми допадна идеята:)Спокойна вечер

    Dani, благодаря ти. Радвам се, че ти харесаха:)

    Benita, малката ми помощничка много обича да ме гледа как готвя и много често се включва ..във всичко:)))

    pep-40, опитай, няма да съжаляваш:) Лека вечер

    Йоли, благодаря ти, скъсвам я от целувки:)) Много се радвам,че ти харесват лимоновите блокчета. За мен твоята оценка значи много!

    rusanka, ще чакам да споделиш резултата после. Сигурна съм, че ще се възхитиш:)Поздрави

    Еликсир, много са свежи, конкурират агнесата (с лимон). Успешна нова седмица

    di_ani, на нас много ни се усладиха. Комбинацията от силен лимонов вкус и хрупкав маслен блат е фантастична.

    Еос, радвам се, че се отби :) Да ви е сладко! Поздрави и от мен

    ОтговорИзтриване
  11. Нищо друго не остава освен да се пробва:) Възторжените препоръки, придружени с прекрасни снимки могат веднага да ме отведат в кухнята!
    Поздрави!
    Ани, от тук си тръгвам винаги с усмивка!

    ОтговорИзтриване
  12. Ани, приемаш ли гости? у нас никой не обича лимонови неща, а аз припадам от възторг само при вида им! Направо мога да убия човек за тези твои прекрасни лимонови блокчета...

    ОтговорИзтриване
  13. О, Ани, знам за какво говориш... правих ги веднъж и аз, ароматът бе невероятен.
    Твоите изглеждат неустоимо вкусни :)
    Поздравления и хубав празник :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ивейн, много си мила, благодаря ти! Да ви е сладко:) После да споделиш дали са ви харесали:)

    Лулу, приемам, разбира се, само се обади да направя двойна доза лимонови блокчета :))

    fedora, благодаря ти от сърце:)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, направих лимоновите блокчета и много ми допаднаха, но в къщи им се начумериха заради горчивия привкус. И при вас ли нагарчат така? На мен лично ми се усладиха с този богат букет от аромати, но дали не съм объркала нещо :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Цвети. Съмнявам се да сте сбъркала някъде. Рецептата е лесна. Единствената причина, поради която е възможно да са ви горчали според мен е, ако лимоните са били пръскани. Трябва много добре да ги измивате с четка и сапун дори под течаща вода, когато ще ги мелите с кората. И захарта е за баланс 200 гр.

      Изтриване
    2. Здравейте Цвети. Съмнявам се да сте сбъркала някъде. Рецептата е лесна. Единствената причина, поради която е възможно да са ви горчали според мен е, ако лимоните са били пръскани. Трябва много добре да ги измивате с четка и сапун дори под течаща вода, когато ще ги мелите с кората. И захарта е за баланс 200 гр.

      Изтриване
  16. Здравей Ани, аз се намирам на гръцкия остров Икария, където се влюбвам във всяко нещо сготвено с лимон, но си мечтаех да намеря нещо като твоите лимонови блокчета, искам само да те попитам колко грама трябва да тежи лимона за да стане точно топинга. Поздравления за блога, неустоим е, както удивителен е перфекционизма ти в кулинарното изкуство, забележително момиче си ти, истинска принцеса на добрия вкус :). Тук някой ми спомена сладко от цели лимони, включително и семките, импровизирах като просто нарязах лимоните и добавих захар, резултата много ми хареса, като домакинята ми каза че това е лекарство, само не знаеше за какво помага. Ако знаеш нещо, пиши ми, Радостина Иванова, radostsvishtov@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ради от Гърция :) Много ми е приятно! Сърдечно ви благодаря за милите думи и коментари за блога. Радвам се, че в него намирате вкусни, изпитани рецепти. Лимоновите блокчета са много свежи и вкусни. Нужен е един малко по-голям лимон, по тънкокор. За лимоново сладко съм чувала, но не знам за какво помага, ако някъде ми попадне, непременно ще пиша. Поздрави и до нови срещи.

      Изтриване