Христос Воскресе мили приятели! Нека си пожелаем най-вече здраве, щастие и благоденствие в домовете ни! Нека си пожелаем и да бъдем по-добри към себе си и към околните, да обичаме всеотдайно и да се радваме на малките красиви мигове по-често :)
И тази година, както всяка друга имаше подготовка за празника. Разликата тази година бе, че дъщеря ми вече е по-голяма (2,7 м.) и исках да й доставя радост, да се включи в приготовленията за Великден и да се забавлява. Още преди няколко седмици украсихме дома с яйца и зайчета. В четвъртък следобяд си вързахме по две опашки и заедно боядисахме яйцата. Под заедно разбирайте, че й дадох няколко яйца и една четка и започна цапането :)) Много се радваше. Старателно, последователно топеше четката във всички бои, докато накрая не започна да изпуска яйцата:) На другия ден отново заедно месихме, точихме и аранжирахме кошница от тесто за шарените ни яйца. Оплетохме я, опекохме я и после мама я боядиса с роял айсинг глазура. Пооцапахме се и с брашно, както си му е редът:)
До козунак не стигнахме, защото се захванах с една много оригинална рецепта за агнешко печено в тесто и именно тази методика искам да ви споделя по повод празника.
При тази технология на печене месото запазва сочността и ароматите си, става крехко и вкусно.
Необходими продукти за тестото:
250 гр. сол
400 гр. морска сол
1 кг. брашно
2 белтъка
600 мл. хладка вода
розмарин, риган
Смесете всички съставки в купа и месете, до получаване на тесто. Приберете тестото в хладилника за два часа.
Необходими продукти за месото:
1, 7 кг. агнешки бут
връзка розмарин
няколко скилидки чесън
2 с.л. зехтин
бучка масло
1 яйце
1 жълтък
Необходими продукти за лучените трохи:
1 малка глава лук
4 филии хляб
шепа розмарин
шепа риган
шепа магданоз
Почистете бута от мазнините и отстранете кокалите, ако е възможно. Аз лично отстраних два, но запазих един, за да не се разпадне цялостта на месото. Шпиковайте го с чесън ирозмарин и промушете през средата му една-две цели скилидки и малко розмарин. Разтопете маслото и го смесете със зехтина в дълбок тиган. Запържете месото до зачервяване от двете страни. Извадете го и го сложете да се отцеди върху хартия.
В същата мазнина запържете, нарязания лук за няколко минути, след което го изсипете в блендера. Прибавете хляба и зелените подправки и пасирайте, до получаване на трохи. Облепете месото с трохите.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и жълтъка.
Извадете тестото и го разточете на работния си плот. Сложете, посредата месото и го завийте като плик с тестото.
Обърнете пакета на обратно върху хартия за печене и го намажете с разбитото яйце и жълтък. Печете 1 час, след което извадете от фурната и оставете тестото да почине на топло място точно 20 минути. Тази стъпка е много важна, за да почине глутена в тестото и лесно да се отдели от месото. Разрежете тестото през средата и внимателно разтворете кората с ръце. Прехвърлете месото в чиния и разрежете. Не е необходимо да добавяте допълнително сол. Месото се е овкусило от тестото и е поело ароматите.
Да ви е сладко!
Източник: Адаптирано от "The cook's book"
Източник: Адаптирано от "The cook's book"
Изглежда вкусно и ароматно! Весели празници!
ОтговорИзтриванеАни, светъл и благословен празник!
ОтговорИзтриванеСтрахотна помощничка си имаш,
а и в компания е по-интересно!
Много оригинална рецепта и си я поднесла
прекрасно!
Поздрави и усмихнат ден!
Честит празник, Ани!
ОтговорИзтриванеПоздравления за теб и малката помощничка, много хубави яйчица си имате!
А агнешкото изглежда страхотно, благодаря, че сподели рецептата с нас!
Во Истина Возкресе!
ОтговорИзтриванеАни, много цветно, забавно и празнично е било при вас :) Проздравления за теб и малката помощничка :)
Прекрасна и ароматна рецепта!
Сърдечен поздрав и благословени, светли и щастливи дни!
Честит празник, Ани!
ОтговорИзтриванеРецептата е много ефектна, а не се съмнявам и вкусна :)
Честит и светъл празник, Ани,
ОтговорИзтриванес пожелания за здраве, любов и благоденствие!
Цветно, интересно и празнично -
сърдечен поздрав за теб и малката ти помощничка.
Страхотно вкусно изглежда агнешкото,Ани!Пак си находчива с нещо оригинално,браво!
ОтговорИзтриване