Търсене в този блог

понеделник, 25 април 2011 г.

Великденско агнешко, печено в тесто

   Христос Воскресе мили приятели! Нека си пожелаем най-вече здраве, щастие и благоденствие в домовете ни! Нека си пожелаем и да бъдем по-добри към себе си и към околните, да обичаме всеотдайно и да се радваме на малките красиви мигове по-често :)

   И тази година, както всяка друга имаше подготовка за празника. Разликата тази година бе, че дъщеря ми вече е по-голяма (2,7 м.) и исках да й доставя радост, да се включи в приготовленията за Великден и да се забавлява.  Още преди няколко седмици украсихме дома с яйца и зайчета. В четвъртък следобяд си вързахме по две опашки и заедно боядисахме яйцата. Под заедно разбирайте, че й дадох няколко яйца и една четка и започна цапането :)) Много се радваше. Старателно, последователно топеше четката във всички бои, докато накрая не започна да изпуска яйцата:) На другия ден отново заедно месихме, точихме и аранжирахме кошница от тесто за шарените ни яйца. Оплетохме я, опекохме я и после мама я боядиса с роял айсинг глазура. Пооцапахме се и с брашно, както си му е редът:)



До козунак не стигнахме, защото се захванах с една много оригинална рецепта за агнешко печено в тесто и именно тази методика искам да ви споделя по повод празника.
   При тази технология на печене месото запазва сочността и ароматите си, става крехко и вкусно.


Необходими продукти за тестото:

250 гр. сол
400 гр. морска сол
1 кг. брашно
2 белтъка
600 мл. хладка вода
розмарин, риган

   Смесете всички съставки в купа и месете, до получаване на тесто. Приберете тестото в хладилника за два часа.

Необходими продукти за месото:

1, 7 кг. агнешки бут
връзка розмарин
няколко скилидки чесън
2 с.л. зехтин
бучка масло
1 яйце
1 жълтък

Необходими продукти за лучените трохи:

1 малка глава лук
4 филии хляб
шепа розмарин
шепа риган
шепа магданоз
1 с.л. зехтин

   Почистете бута от мазнините и отстранете кокалите, ако е възможно. Аз лично отстраних два, но запазих един, за да не се разпадне цялостта на месото. Шпиковайте го с чесън ирозмарин и промушете през средата му една-две цели скилидки и малко розмарин. Разтопете маслото и го смесете със зехтина в дълбок тиган. Запържете месото до зачервяване от двете страни. Извадете го и го сложете да се отцеди върху хартия.
   В същата мазнина запържете, нарязания лук за няколко минути, след което го изсипете в блендера. Прибавете хляба и зелените подправки и пасирайте, до получаване на трохи. Облепете месото с трохите.
   Загрейте фурната на 200 градуса.
   Покрийте плитка тава с хартия за печене.
   Разбийте яйцето и жълтъка.
   Извадете тестото и го разточете на работния си плот. Сложете, посредата месото и го завийте като плик с тестото.


Обърнете пакета на обратно върху хартия за печене и го намажете с разбитото яйце и жълтък. Печете 1 час, след което извадете от фурната и оставете тестото да почине на топло място точно 20 минути. Тази стъпка е много важна, за да почине глутена в тестото и лесно да се отдели от месото. Разрежете тестото през средата и внимателно разтворете кората с ръце. Прехвърлете месото в чиния и разрежете. Не е необходимо да добавяте допълнително сол. Месото се е овкусило от тестото и е поело ароматите.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от "The cook's book"

7 коментара:

  1. Изглежда вкусно и ароматно! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, светъл и благословен празник!
    Страхотна помощничка си имаш,
    а и в компания е по-интересно!
    Много оригинална рецепта и си я поднесла
    прекрасно!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Ани!
    Поздравления за теб и малката помощничка, много хубави яйчица си имате!
    А агнешкото изглежда страхотно, благодаря, че сподели рецептата с нас!

    ОтговорИзтриване
  4. Во Истина Возкресе!
    Ани, много цветно, забавно и празнично е било при вас :) Проздравления за теб и малката помощничка :)
    Прекрасна и ароматна рецепта!
    Сърдечен поздрав и благословени, светли и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник, Ани!
    Рецептата е много ефектна, а не се съмнявам и вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит и светъл празник, Ани,
    с пожелания за здраве, любов и благоденствие!
    Цветно, интересно и празнично -
    сърдечен поздрав за теб и малката ти помощничка.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно вкусно изглежда агнешкото,Ани!Пак си находчива с нещо оригинално,браво!

    ОтговорИзтриване