вторник, 2 август 2011 г.

Филе от риба Тилапия с лимонов сос, гарнитура задушени зеленчуци и салата от червен боб с риба Тон

   Тилапия е вид бяла риба, която съдържа много малко мазнини - в 100 гр. се съдържат по-малко от 2 гр. мазнини. Тилапията съдържа лесноусвоими белтъчини и е добър източник на селен и фосфор. Тя е добро рибно разнообразие, без кости и без натрапчив мирис.
   Напоследък съм на рибна вълна. В жегите ми се хапва основно лека и диетична храна. Филето от риба Тилапия с лимонов сос е прекрасно за летните горещини - свежо и вкусно блюдо.


  Лимоновият сос е по рецепта на Енджи Касабие за Пиле с ябълки и лимонов сос, но аз замених пилешкия бульон със зеленчуков такъв, тъй като ястието ми е рибно и добавих 1 ч.л. царевично нишесте за по-добра плътност. Наситено жълтият сос е прекрасно допълнение към риба и пиле. 
   А ето и необходимите продукти:

Продукти:

6 филета Тилапия
сол и черен пипер
зехтин

продукти за лимоновия сос:

150 мл. прясно мляко
кората от 1 лимон
1/2 кубче зеленчуков бульон
сокът от 1/2 лимон
1 жълтък (от домашно яйце)
1 ч.л. царевично нишесте

продукти за гарнитурата:

микс зеленчуци (карфиол, броколи, моркови)
бучка масло
сол и черен пипер


   Започнете като приготвите лимоновия сос. Загрейте млякото, заедно с лимоновата кора. Добавете 1/2 кубче бульон, лимоновия сок и жълтъка и бъркайте енергично на слаб огън, докато се сгъсти. Накрая прибавете и царевичното нишесте и разбъркайте добре, до хомогенност.
  Задушете зеленчуците на пара за десетина минути. Прехвърлете ги още топли в купа. Поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте с бучка масло. 
   Накрая измийте филетата риба и ги поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Печете ги в тиган за по 4-5 минути на страна. 
 Сложете филенцата Тилапия в чиния за поднасяне. Отстрани аранжирайте задушените зеленчуци и накрая полейте рибата с лимоновия сос. Поднесете го в каничка отстрани, за да може всеки да си добавя по свое желание.

    Да ви е сладко с чаша бяло вино.


   Към едно рибно блюдо много подхожда рибна салатка. Моето предложение е нестандартно, бързо, в стил ала Жак Папен, и със сигурност много ще ви се услади - Салата от червен боб с риба тон. Рецептата е на Nigella Lawson, от книгата й Nigella Express и една от любимите ми салати. 

Продукти:

1 консерва Бондуел червен боб
1 консерва риба Тон на парченца в собствен сос
1 пресен лук
сокът от 1 лимон
връзка магданоз
сол и черен пипер

   В купа смесете боба и рибата Тон. Нарежете лука и магданоза и изстискайте 1 лимон. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.

     Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ани единствената риба,която ям е тон от консерва!Нокато гледам талапията как хубаво си я приготвила,чак ми идва да си взема!салатата определено много ми харесва!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  2. All looks so tasty.Love fish and your sauce looks like a big success;)

    ОтговорИзтриване
  3. Признавам си, че обичам риба, но до сега не съм пробвала да си я приготвям сама. Но като гледам тези снимки и ми се иска да съм ти на гости :) А Тилапията може ли да се замени с друг вид риба?

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,страхотно меню отново при теб!Сосчето много ми импонира,трябва да го опитам непременно!
    Като имаш време намини при мен за една слънчева наградка!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам риба, а при теб е просто неустоима!

    ОтговорИзтриване
  6. КАТЕРИНА, със сигурност няма да съжаляваш ако опиташ:)дори напротив:))А рибата тон ми е много любима.

    Dzoli, thank you. The souce is a coulinary treasure really!:))

    Габи, няма по-лесно нещо от това да приготвиш риба. Можеш да замениш тилапията с хек или амур, или друга бяла риба. Да ви е сладко!

    Еликсир, благодаря ти от сърце за милата награда и хубавите думи. Радвам се, че ти харесва при мен.

    traiana, благодаря! Винаги си ми добре дошла!:)

    ОтговорИзтриване