Тилапия е вид бяла риба, която съдържа много малко мазнини - в 100 гр. се съдържат по-малко от 2 гр. мазнини. Тилапията съдържа лесноусвоими белтъчини и е добър източник на селен и фосфор. Тя е добро рибно разнообразие, без кости и без натрапчив мирис.
Напоследък съм на рибна вълна. В жегите ми се хапва основно лека и диетична храна. Филето от риба Тилапия с лимонов сос е прекрасно за летните горещини - свежо и вкусно блюдо.
Лимоновият сос е по рецепта на Енджи Касабие за Пиле с ябълки и лимонов сос, но аз замених пилешкия бульон със зеленчуков такъв, тъй като ястието ми е рибно и добавих 1 ч.л. царевично нишесте за по-добра плътност. Наситено жълтият сос е прекрасно допълнение към риба и пиле.
А ето и необходимите продукти:Лимоновият сос е по рецепта на Енджи Касабие за Пиле с ябълки и лимонов сос, но аз замених пилешкия бульон със зеленчуков такъв, тъй като ястието ми е рибно и добавих 1 ч.л. царевично нишесте за по-добра плътност. Наситено жълтият сос е прекрасно допълнение към риба и пиле.
Продукти:
6 филета Тилапия
сол и черен пипер
зехтин
продукти за лимоновия сос:
150 мл. прясно мляко
кората от 1 лимон
1/2 кубче зеленчуков бульон
сокът от 1/2 лимон
1 жълтък (от домашно яйце)
1 ч.л. царевично нишесте
продукти за гарнитурата:
микс зеленчуци (карфиол, броколи, моркови)
бучка масло
сол и черен пипер
Започнете като приготвите лимоновия сос. Загрейте млякото, заедно с лимоновата кора. Добавете 1/2 кубче бульон, лимоновия сок и жълтъка и бъркайте енергично на слаб огън, докато се сгъсти. Накрая прибавете и царевичното нишесте и разбъркайте добре, до хомогенност.
Задушете зеленчуците на пара за десетина минути. Прехвърлете ги още топли в купа. Поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте с бучка масло.
Накрая измийте филетата риба и ги поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Печете ги в тиган за по 4-5 минути на страна.
Сложете филенцата Тилапия в чиния за поднасяне. Отстрани аранжирайте задушените зеленчуци и накрая полейте рибата с лимоновия сос. Поднесете го в каничка отстрани, за да може всеки да си добавя по свое желание.
Да ви е сладко с чаша бяло вино.
Към едно рибно блюдо много подхожда рибна салатка. Моето предложение е нестандартно, бързо, в стил ала Жак Папен, и със сигурност много ще ви се услади - Салата от червен боб с риба тон. Рецептата е на Nigella Lawson, от книгата й Nigella Express и една от любимите ми салати.
Продукти:
1 консерва Бондуел червен боб
1 консерва риба Тон на парченца в собствен сос
1 пресен лук
сокът от 1 лимон
връзка магданоз
сол и черен пипер
В купа смесете боба и рибата Тон. Нарежете лука и магданоза и изстискайте 1 лимон. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
Да ви е сладко!
Ани единствената риба,която ям е тон от консерва!Нокато гледам талапията как хубаво си я приготвила,чак ми идва да си взема!салатата определено много ми харесва!Поздрави:)
ОтговорИзтриванеAll looks so tasty.Love fish and your sauce looks like a big success;)
ОтговорИзтриванеПризнавам си, че обичам риба, но до сега не съм пробвала да си я приготвям сама. Но като гледам тези снимки и ми се иска да съм ти на гости :) А Тилапията може ли да се замени с друг вид риба?
ОтговорИзтриванеАни,страхотно меню отново при теб!Сосчето много ми импонира,трябва да го опитам непременно!
ОтговорИзтриванеКато имаш време намини при мен за една слънчева наградка!
Спокойна нощ!
Обожавам риба, а при теб е просто неустоима!
ОтговорИзтриванеКАТЕРИНА, със сигурност няма да съжаляваш ако опиташ:)дори напротив:))А рибата тон ми е много любима.
ОтговорИзтриванеDzoli, thank you. The souce is a coulinary treasure really!:))
Габи, няма по-лесно нещо от това да приготвиш риба. Можеш да замениш тилапията с хек или амур, или друга бяла риба. Да ви е сладко!
Еликсир, благодаря ти от сърце за милата награда и хубавите думи. Радвам се, че ти харесва при мен.
traiana, благодаря! Винаги си ми добре дошла!:)
Blagodarq prekrasna
ОтговорИзтриване