сряда, 10 август 2011 г.

Гъбен пай


Продукти за блата:

200 гр. брашно
125 гр. меко масло
1/2 ч.л. сол
шепа прясна мащерка
1 яйце

500 гр. гъби Печурка
бучка масло
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол

продукти за пълнежа:

100 гр. сирене Ементал
100 гр. сирене Гауда
50 гр. сирене Пармезан
200 мл. готварска сметана
2 яйца
2 с.л. заквасена сметана
черен пипер и сол


       Разбийте мекото масло с едно яйце. Добавете брашното и подправките и бъркайте до хомогенност. Оформете тестото на топка, увийте го в прозрачно готварско фолио и го охладете за 1 час в хладилник.
   През това време нарежете лука и чесъна и ги задушете до омекване с малко вода в маслото.Добавете нарязаните гъби и ги задушете до омекване. Не е необходимо да добавяте вода. Те сами си пускат. Овкусете с черен пипер и сол. 
    След един час извадете тестото и го разточете във формата на кръг, с диаметър колкото е дъното на формата, в която ще го печете. Прехвърлете го в нея. Ако не успеете да го разточите можете да сложите топката във формата и с ръце да го разпределите равномерно по дъното. Надупчете повърхността с вилица. Печете в предварително  загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. 


   За да приготвите крем пълнежа настържете трите вида сирена. Добавете двете яйца, сметаните, сол и черен пипер и разбъркайте добре. 
    Сглобете пая  като извадите блата и разпределите задушените гъби отгоре. 


Полейте с крем пълнежа от сирена. Печете на 200 градуса около 20 минути. 


     Да ви е сладко!




7 коментара:

  1. Ани, това маслено тесто с толкова сиренца и гъбки е разкош:)
    Благодаря за вкусното предложение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммммм... божествено. Ще се пробва скоро!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,сирена,гъби,масло...ухае чудесно!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, чудесна рецепта - толкова любими продукти на едно място, разкош!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, чудесен пай!
    Маслено тесто със сирене и гъби, звучи превъзходно!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,много ми харесва паят ти!Непременно трябва да го опитам и аз!Супер комбинация от дъхави сирена и гъбки!

    Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване