сряда, 7 септември 2011 г.

Тарталети с малини

Здравейте приятели,

след кратка ваканция се завръщам в моя кулинарен свят, заредена с положителни емоции и красиви спомени от едно прекрасно лято и бързам да зарадвам сетивата ви с едни много вкусни тарталети с малини.


Количество - 6 бр. големи или 10 бр. малки тарталети
Продукти за масленото тесто:

200 гр. брашно
100 гр. меко масло
2 с.л. студена вода

продукти за френския сладкарски крем:

300 мл. прясно мляко
1 ванилия
3 жълтъка
50 гр. захар
1 с.л. брашно
50 гр. масло

продукти за украса:
малини
сладко от малини
листа от мента


    Смесете в купа брашното и нарязаното на парченца меко масло. Размачкайте го с пръсти, като внимателно вдигате маслените трохи, за да вкарате въздух в тестото и разтърсвате купата, за да получите маслени трохи. Накрая прибавете две супени лъжици студена вода и омесете тестото на топка. 
    Намаслете формичките за тарталети и разделете тестото на 6 равни топки. Поставете по една топка във всяка формичка и оформете дъното като притискате с пръсти. Тестото е ронливо за разточване. С пръсти се оформя много лесно. Печете основите 15 минути на 200 градуса, като сложите по средата топчета или боб върху хартия за печене, за да не се надуят. Махнете топчетата и хартията и печете още 5 минути. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат преди да ги извадите от формичките. 
   Кипнете млякото с една ванилия, като внимавате да не заври. През това време разбийте жълтъците, заедно със захарта и 1 супена лъжица брашно, като внимавате лъжицата да не е препълнена с връх. Започнете малко по малко да наливате горещото мляко към яйчения крем, като разбивате с миксера. Върнете сместа на котлона и варете на бавен огън до сгъстяване на крема. Свалете от котлона и прибавете бучката масло, която ще придаде гладкост на крема. Покрийте с прозрачно фолио и охладете в хладилник. 
   Подредете кошничките в чиния. Напълнете ги със сладкарския крем и подредете малини отгоре или комбинация от плодове по ваше желание. Намажете с малиново сладко плодовете с помощта на четка, за да не изсъхват. Украсете с листенца прясна мента. Съхранявайте в хладилник до консумация.


      Да ви е сладко!
     
      Като извинение за моето отсъстие ви предлагам малко снимки от приказна Венеция :)


      Моя милост :) 


и красивите Венециански улички..


21 коментара:

  1. Oh lucious arspberries.I ahve tehm in garden in season.Problem si to bring them all in the kitchen...they end often eaten before that;)

    ОтговорИзтриване
  2. Приказни тарталети и приказни снимки, Ани!
    Благодаря за удоволствието!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,страхотни тарталети и чудесни снимки:)
    Хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно завръщане :)
    С този крем и малинки, несъмнено удоволствието е пълно!
    Хубав ден и още приятни емоции из Италия :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вкуснотеката на Анито. Ми такава си е,да!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,обичам тарталети , обичам Венеция.Обичам тарталети във Венеция.Благодаря , че върна сладките ми спомени.

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,добре завърнала се сред нас и видимо заредена с енергия да твориш изкушения!
    С което ми напомни,че още отлагам да се сдобия с формички за тарталетки.
    Чудни са,взимам си една за добре дошла!

    Хубав петъчен ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Dzoli, I perfectly understand your worries :))) I love raspberries. Hard to resist them :)

    Lety, благодаря ти за добрите отзиви. Приятен уикенд

    КАТЕРИНА, благодаря. Радвам се, че ти харесват.

    fedora, радвам се, че ти допаднаха тарталетките. А за Италия какво да кажа - bellissima! :)Все се каня да запиша да уча италиански..

    Йоли, благодаря скъпа моя. Целувки

    Vili Konova, тарталетите са много вкусни и лесни. Превърни спомените си в реалност ;)))

    Еликсир, добре заварила. Ако си търсиш формички, търси от малко по-малкия размер от моя, за да имаш повече сладки изкушения. Моите са от по-големите. Приятен уикенд.

    ОтговорИзтриване
  9. Ами и аз съм от очарованите от тарталетките:-)
    Изглеждат фантастично!
    Пожелавам ти още много Италия и красиви спомени!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъх, благодаря ти. Много се радвам, че тарталетките с малини са ти харесали. Спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитни и красиви са тарталетите!
    Прекрасни изгледи от Венеция!
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  12. Марияна, много си мила, благодаря. Добре дошла при мен :) Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  13. Ооо, Ани, тарталетките бяха направени веднага. Наистина са ужасно вкусни, а кремът е божествен.

    ОтговорИзтриване
  14. Изящни кифли, обичам добър крем, Венеция сладък прекрасен пост, приятелски прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  15. Margaritalp, много се радвам, че са ви харесали :) Да ви е сладко!

    Rosita Vargas, благодаря ти за милите думи. Добре си дошла при мен.

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни снимки , Ани! Никога не съм била във Венеция! Имаш много интересни рецепти и ястия, които изглеждат много апетитно! Много обичам съчетанието на малинки с крем!Твоите Тарталети с малини изглеждат вълшебно!

    ОтговорИзтриване
  17. Albena Weibel, много ти благодаря за милите думи. Много ме зарадва!:) Радвам се, че откриваш нещо за себе си във Вкуснотека :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  18. Здрасти , Ани ! Искам да те питам наложително ли е да се омазнянват формите , като тестото е маслено ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-лесно ще ги извадите след като се опекат кошничките, когато формите са допълнително намаслени.

      Изтриване
  19. Здравей Ани,

    Не ми стана ясно дали трябва да се бърка постоянно до сгъстяване на крема. Също така не ми стана ясно като я пусна тая бучка масло дали сама ще се разтопи или трябва да разбъркам? :)

    ОтговорИзтриване