Търсене в този блог

понеделник, 12 септември 2011 г.

Павлова с шоколадов крем, малини и грозде

     Павлова е вкусен, целувчен десерт с крем и плодове, за който се твърди, че е кръстен на руската балерина Анна Павлова, която през 1920 г. прави своето турне в Австралия и Нова Зеландия. До ден днешен двете държави си делят славата, за това коя от тях е първоизточник на рецептата за изкусителния десерт. 
      Приготвих Павлова с останалите белтъци и малини от Тарталетите с малини. Сладкишът ме изненада със своята лекота и свежест. Целувката е хрупкава отвън и в комбинация с профирния шоко крем - топяща се в устата отвътре. Можете да забъркате белтъците и да ги опечете, докато приготвяте основното ястие за вашите гости и да го аранжирате с крем и плодове, непосредствено преди сервиране.


Продукти:
3 белтъка
150 гр. пудра захар
1 ванилия

продукти за шоколадовия крем:

200 мл. кисело мляко 4,5 % масленост
1 млечен шоколад

малини, грозде за украса


      Много важно условие е купата и бъркалките на миксера ви да бъдат напълно сухи, както и белтъците да са със стайна температура! Сложете в купа белтъците и захарта. Сложете купата в друга купа с гореща вода и започнете да разбивате с миксер, докато станат на твърда пяна и не падат от купата. На мен ми отнема около 15 минути постоянно биене. Накрая прибавете ванилията. Сложете хартия за печене върху тавата. Изсипете белтъчната смес и с помощта на дървена лъжица оформете лека вдлъбнатина в средата. Не заглаждайте повърхността. Нека остане неравна. Сушете целувчения блат 1,5-2 часа на 100 градуса. Изключете фурната и оставете да изстине в нея. 


     За да приготвите шоколадовия крем разтопете на водна баня шоколада и след като се поохлади го разбъркайте с киселото мляко. Сложете от крема във вдлъбнатината и аранжирайте  с плодове по избор. Аз избрах малини и грозде.

        Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Bravo.As you probably know pavlova is invented in tthe country where I live New Zealand. Till short time ago Australians claimed it as theirs but it's not.Proven!:)Your creation is fantastic:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    много добре се е получило :)
    Интересен е и кремът в тази комбинация!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Dzoli, I am very sorry you cannot translate the text. In the beginning of the text I explain the story about the Russian balerina Anna Pavlova and the Pavlova dessert,how New Zealand and Australia still cannot divide the glory for its creation :) Thank you very much for your appraisal :)

    Dani, благодаря ти. Реших, че ми се правят тежки кремове, а нещо по свежо и леко и наистина комбинацията с целувчения блат и плодовете беше фантастична! Успешен ден

    ОтговорИзтриване
  4. Превъзходден десерт Ани!Красив и много,много вкусен!
    задължително,ще пробвам!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм опитвала този прочут десерт павлова, но ти си го представила толкова изкушаващо, че трябва да се пробва :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много изкусително и елегантно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен десерт! наистина се е получил чудесно!

    ОтговорИзтриване
  8. КАТЕРИНА, благодаря ти. Надявам се да ви хареса. Поздрави,

    Габи, да ви е сладко :)Поздрави

    ellyganova, благодаря за милите думи. Хубав ден.

    traiana, много си мила, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Ммм, много добре изглежда. Как не я опитахме!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, фантастично изглежда! Много и се каня и аз на тази Павлова, но така и не успявам да стигна до нея...

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,
    задължително ли е белтъците да се разбиват с миксер? Ако има подробности по изпичането на целувчения блат, ще се радвам да споделите, защото ..не ми се получава. Трябва ли да е поне леко топъл блата, когато се слага киселото мляко? Сигурно са мн елементарни въпросите, но съм начинаещ... :) Ивон

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да разбиват се с миксер и то доста продължително. Много важно условие е купата и бъркалките на миксера ви да бъдат напълно сухи, както и белтъците да са със стайна температура! Сложете в купа белтъците и захарта. Сложете купата в друга купа с гореща вода и започнете да разбивате с миксер, докато станат на твърда пяна и не падат от купата. На мен ми отнема около 15 минути постоянно биене. Сложете хартия за печене върху тава и изсипете сместа. Направете лека дупка по средата. Сушете на 100 градуса 1,5-2 часа, докато стане твърда черупката отвън. Оставете да се охлади напълно преди да декорирате с крема и плодовете. Успех!

      Изтриване