Търсене в този блог

понеделник, 28 ноември 2011 г.

Ябълков пай

   Рецептата за този сочен и пухкав ябълков пай знам от майка ми.


продукти:

3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
кората от 1 лимон

продукти за ябълковата плънка:

5-6 ябълки
2 с.л. канела
3 с.л. захар
шепа стафиди
100 гр. по-едро натрошени орехи
галета


   Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилия и лимонова кора. Разбийте добре сместа. 
  За да приготвите плънката настържете ябълките, отцедете ги и ги изстискайте, след това ги смесете в купа със захарта и канелата. Поръсете със стафиди и по-едро натрошени орехи.
   Сглобете пая в малка правоъгълна тава (моята е с размери 20/29 см), като редувате половината тесто, галета, цялата ябълкова плънка, отново галета и втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След като изстине по желание може да поръсите с пудра захар.

    Да ви е сладко!

28 коментара:

  1. Чудесен ябълков пай,Ани,
    обичам ябълкови сладкиши, а когато са и с хубава рецепта - им се наслаждавам изцяло. Много ми допада идеята.
    Благодаря,
    поздрави, спорен и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, много апетитно ми изглежда този пай. Аз правих ябълкова пита и беше много вкусна. Гаранция ще изпробвам и твоето предложение. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Сочен,ароматен,плодов-какво повече може да се желае,освен чаша чай и приятна компания!Ани,страхотен десерт!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда прекрасно в тази студена зимна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  5. di_ani, много ти благодаря. И аз обичам плодови сладкиши. Толкова са ароматни, особено като им сложи човек и лимонова кора, канелка и ванилия :))

    Candy, благодаря ти, надявам се да ви се услади и на вас. Едвам спасих едно парче за снимките :))

    Еликсирче, много си права, какво повече му трябва на човек :))) сърдечен поздрав

    traiana, и на вкус е така :) Благодаря ти, че се отби :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е сладкишът, Ани! Обичам печива с ябълки - влажни, ароматни и изключително вкусни! Благодаря за споделената рецепта! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ева, благодаря ти! Сладкишът на мама е точно такъв :) Радвам се, че ти хареса. Успешен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  8. на мен ми се получи тиклаво под и над плънката <:(
    защо?

    ОтговорИзтриване
  9. TariRari, здравей,
    а поръси ли с галета под и над плънката? Галетата действа като гъба и поема влагата от ябълките. При мен кексът не беше глетав.
    Надявам се въпреки това да ви е било сладко.
    Успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен и много вкусен е ябълковия пай !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Много приятен пай се получи, сложих малко по-малко канела.Струва ми се ,че 2 супени лъжици би било много.Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви, радвам се, че ви е харесал паят. Въпрос на вкус е канелата. Аз много обичам и попрекалявам сигурно :)))) Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  12. рецептата е прекрасна, но аз препоръчвам настърганите ябълки да се изтискат и тогава да се смесват с останалите неща и по-малко канела, но това е спред вкуса

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, разбира се, че ги изстисквам предварително. Пропуснала съм да го напиша. Благодаря ви, че ми обърнахте внимание. Когато правя гратен с тиквички, също ги изстисквам, както и ябълковата торта. Задължителна стъпка. Благодаря отново! Добавих го!

      Изтриване
  13. Благодаря Ви за рецептата на този чудесен сладкиш!
    Един от най-добрите, които приготвям.

    ОтговорИзтриване
  14. Искам да намеря рецепта за хрупкавите фунийки за сладолед.Ще Ви благодаря , ако имате такава рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че паят ви е харесал. За кои фунийки става дума?

      Изтриване
  15. Благодаря Ви за бързата реакция.Писах Ви за тези фунийки,които не са традиционните вафлени фунийки, а тези като бисквитено тесто , в които продават сладолед по количките по улиците и градините.Още веднаж Ви благодаря.И моето хоби е кулинарията радвам се , че сте толкова млада , а имате много опит в тази област.УСПЕХ Ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тези фунийки ли се сещате? https://www.google.bg/search?q=%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B8&espv=2&biw=1366&bih=600&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JD42VKiKJcvmywPEnIHoCA&ved=0CCcQsAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ThdWtaxTnpsraM%253A%3Bt53ApWocSlBWdM%3Bhttp%253A%252F%252Fmedia.snimka.bg%252F6662%252F019578643.jpg%253Fr%253D0%3Bhttp%253A%252F%252Fkulinaren.snimka.bg%252Fcooking%252Fdeserti.502199.19578643%3B640%3B480
      В блога няма рецепта за тях. Не са присъствали в моето детство, може би затова :) Радвам се, че откривате вкусни рецепти при мен. Добре сте ми дошла :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  16. Много сте мила!Благодаря , че ми отделяте време а то сигурно Ви е ценно.Ако пазарувате в магазин "Кауфланд" аз от там ги купувам има обикновени вафлени и от тези за които пиша.Много са приятни ,но бих си ги приготвяла и сама.До щанда със сладоледите са полско производство по 12 бр. в кутия са.Приятен ден.Казвам се Савка Борисова приятен ми е контакта с Вас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Не, не пазарувам от Кауфланд. Нямам удобен до дома ми. По-скоро Фантастико. Но там не съм ги виждала. Ще обърна внимание другия път. Приятен ден ви пожелавам Савка.

      Изтриване
  17. Пая е много вкусен, на всички в къщи ни хареса :) Опече се много добре, аз се притеснявах да не се разкашка, защото след като сложих плънката забравих да поръся с галета и върху нея, но въпреки това се получи. Направих и арменската балкава за Коледа, също вече ще ни е любима :) Сега съ хвърлила око на Пая с праскови и Френската селска торта :) Поздрави, Ани и двете рецепти са чудесни! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и за много години! Радвам се, че паят с ябълки ви е харесал. Много го обичаме у дома, както и баклавата. Паят с праскови не е за сега. Лятото го опитайте, когато има сладки праскови. А френската селска торта си е класика. Любима класика.

      Изтриване
  18. Здравейте. Вчера ми донесоха пресни ябълки и днес, в тон с времето , се сетих за този сладкиш.
    Сега се пече във фурната и у нас ухае на уют.
    Благодаря Ви за прекрасните рецепти. Част от тях правя редовно и блогът е вдъхновение за мен!
    Поздрави!
    Цвети

    ОтговорИзтриване
  19. Isprobvax receptata ,straxoten saldkish ,nai-dobriata recepta s iabalki,mongol blagodaria😋

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сладкишът ви е харесал. Да ви е сладко!

      Изтриване