четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Кюфтенца с тиквички и гъби

      Правя тези кюфтенца в разстояние от два дни,  два пъти. Толкова са вкусни. А с млечно-чесново сосче и масълце с червен пипер са просто неустоимо мезе. Опитайте ги и вие. Ако желаете можете и да ги изпържите, като предварително ги оваляте в яйце и брашно, но аз лично ги предпочитам печени. Превъзходни са!



Продукти за 15 броя:


2 тиквички
4 бр. големи гъби
2 картофа
2 скилидки чесън
1 яйце
50 гр. масло
3 с.л. галета
1 с.л. кисело мляко
връзка копър
черен пипер
сол


    Обелете картофите и ги сложете в малка тенджера да се сварят. Обелете и настържете тиквичките. Измийте гъбите и ги нарежете на ситни парчета. Запържете ги в тиган в масло, с малко сол и черен пипер, без никаква вода. Когато станат златисти и нямат никаква течност прибавете настърганите тиквички, като предварително ги изстискате с ръце, за да нямат вода. Задушете ги заедно за няколко минути, докато омекнат тиквичките. 
        Включете фурната да загрее на 200 градуса. Постелете тавата, в която ще печете с хартия за печене.
       В купа настържете сварените картофи. Прибавете задушените тиквички и гъби. Сложете 3 с.л. галета, за да поеме останалата течност, стиснете чесъна, добавете яйцето, киселото мляко, копъра, солта и черния пипер. Разбъркайте. С помощта на супена лъжица загребете и оформете кюфтенцата в тавата. Опечете ги във фурната и по желание обърнете със шпатула, за да се опекат равномерно от двете страни.
         Поднесете с млечно-чеснов сос и заливка от разтопено масло с червен пипер.


          Да ви е сладко!         

21 коментара:

  1. Яяяяяя,Ани! Ми това е просто страхотно!Толкова често готвя от твоите рецепти.Ето още една!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми допадна днешната ти рецепта,Ани.И особено в зимните дни ни се хапват вкусотии от тиквички.Много вкусно...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно вкусни,Ани!Много ми харесват!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, увода ти е толкова убедителен! Наистина страхотна рецепта! А ние в къщи сме фенове на тиквени кюфтенца, така, че тази ме впечатли!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, и аз сигурно ще ги правя през два дни :)
    Чудесни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Нареждам се и аз сред феновете на тази рецепта :)!
    Хубаво звучи ,а снимките са много вкусни !
    Хубава вечер ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни са :) имам рецепта за гъбени кюфтенца, подсещаш ме да направя :)
    Благодаря, Ани :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Много , ама много са апетитни и с тези гъбки, сигурно ухаят чудесно!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, страхотни кюфтенца, много са апетитни!!! Ще имам предвид твоята рецепта за през лятото, като започнат да ни затрупват тиквичките в градината :))))

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви мили момичета за хубавите отзиви!Радвам се, че ви харесаха кюфтенцата ми :) Страхотно мезенце са :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно ястие,а пък и всеки път може да се добавят различни сосчета.....ето ти различни гоздби :)Поздравявам те Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си Милена, винаги можеш да поднесеш същото блюдо, но под ново амплоа :) Това й е прекрасното на кулинарията, с малко фантазия и усет всеки може да готви :))Добре дошла при мен.

      Изтриване
  12. Чудесни рецепти и изящно представяне! Аплодисменти от мен за теб Ани! Браво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Цвети. Много се радвам, че намираш "твоите" рецепти при мен! :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. На мен не ми се получиха, не знам защо. Станаха меки, безформени, плоски и зелени. Дано са вкусни поне, нещо явно съм сгрешила, макар че следвах точно рецептата. Пак ще опитам :)

    ОтговорИзтриване
  15. И при мен понякога не стават много оформени Нели. По принцип са меки. Но с млечно-чесновия сос и стопеното масло с червен пипер са убийствено вкусни. Последния път ги правих дори без гъбите и пак бяха много вкусни :) Радвам се, че са ви харесали :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ани, огромно благодаря за тази рецепта! Направих ги тази вечер и страааааашно вкусни! Понеже подозирах колко много ще ни харесат, направих двойна доза, напълниха ми голямата тава на фурната. Нарочни ги оставих неоформени и рошави, за да се препекат стърчащите краища :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Майче,напоследък и аз много често ги приготвям.Изпичам един хляб, малко червени, печени чушки с магданоз, зехтин и чесън и си облизваме пръстите от топене :))))Радвам се, че са ви се усладили и на вас;))

      Изтриване