Дано не ви давам много късно идеята за този вкусен козуначен пудинг, но едва сега оползотворих последния козунак у дома. Наистина си заслужава да го опитате, макар и със специално купен за целта по-евтин козунак. Лимоновият вкус на крема придава чудесна свежест на сладкиша.
1/2 по-стар козунак
125 гр. масло
сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. канела
за крема:
3 яйца
5 с.л. захар
200 мл. сладкарска сметана
100 мл. прясно мляко
кората от 1 лимон
2 ванилии
шепа стафиди
4-5 сушени кайсии
Нарежете козунакът на филии и ги подредете плътно на дъното на форма за печене. Разтопете цялото масло и напоете козуначените филийки с помощта на лъжичка. Полейте със сока от лимон и поръсете с канела. Разхвърляйте стафидите и нарязаните на парченца сушени кайсии.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете лимоновата кора и сметаната. Накрая налейте прясното мляко и овкусете с ванилия. Залейте козунака с крема.
Сложете формата за печене в тава с по-голям диаметър. Прехвърлете я във фурната и внимателно налейте студена вода в тавата. Печете на водна баня 40 минути.
Поднесете пудинга топъл.
Да ви е сладко.
Идейката си е супер, не са ми останали козунаци, но винаги мога да си купя и с кеф да го вложа в тази рецепта. Страхотна е!
ОтговорИзтриванеCandy, няма да съжаляваш, ако специално си купиш козунак за този пудинг. Фантастичен е!
ИзтриванеМного ми харесва предложението, Ани! Това е десерт, който човек винаги може да направи, не само след Великден. Хубава и ползотворна седмица! :)
ОтговорИзтриванеДани, абсолютно си права. Не е нужно да е Великден, за да си го направим. Козунаци има целогодишно по пекарните. Поздрави
ИзтриванеМного вкусен изглежда този козуначен пудинг :) Яла съм нещо подобно и сега ще се възползвам от споделената рецепта да направя един такъв :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица Ани :)
Ева, така е. Надявам се да ви хареса. Поздрави :)
Изтриване