Търсене в този блог

неделя, 22 април 2012 г.

Козуначен пудинг

   Дано не ви давам много късно идеята за този вкусен козуначен пудинг, но едва сега оползотворих последния козунак у дома. Наистина си заслужава да го опитате, макар и със специално купен за целта по-евтин козунак. Лимоновият вкус на крема придава чудесна свежест на сладкиша.


Продукти:

1/2 по-стар козунак
125 гр. масло
сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. канела

за крема:

3 яйца
5 с.л. захар
200 мл. сладкарска сметана
100 мл. прясно мляко
кората от 1 лимон
2 ванилии

шепа стафиди
4-5 сушени кайсии


Нарежете козунакът на филии и ги подредете плътно на дъното на форма за печене. Разтопете цялото масло и напоете козуначените филийки с помощта на лъжичка. Полейте със сока от лимон и поръсете с канела. Разхвърляйте стафидите и нарязаните на парченца сушени кайсии.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете лимоновата кора и сметаната. Накрая налейте прясното мляко и овкусете с ванилия. Залейте козунака с крема.
Сложете формата за печене в тава с по-голям диаметър. Прехвърлете я във фурната и внимателно налейте студена вода в тавата. Печете на водна баня 40 минути. 
Поднесете пудинга топъл. 


    Да ви е сладко.

6 коментара:

  1. Идейката си е супер, не са ми останали козунаци, но винаги мога да си купя и с кеф да го вложа в тази рецепта. Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, няма да съжаляваш, ако специално си купиш козунак за този пудинг. Фантастичен е!

      Изтриване
  2. Много ми харесва предложението, Ани! Това е десерт, който човек винаги може да направи, не само след Великден. Хубава и ползотворна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, абсолютно си права. Не е нужно да е Великден, за да си го направим. Козунаци има целогодишно по пекарните. Поздрави

      Изтриване
  3. Много вкусен изглежда този козуначен пудинг :) Яла съм нещо подобно и сега ще се възползвам от споделената рецепта да направя един такъв :)
    Хубава нова седмица Ани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, така е. Надявам се да ви хареса. Поздрави :)

      Изтриване