Търсене в този блог

неделя, 20 май 2012 г.

Клафути с кайсии

    Още един френски десерт :) Известните клафутис - палачинково тесто, запечено с плодове.   Изключително бърз, лесен и вкусен десерт. Лек и не много сладък, но с изтънчена нотка на масло и кайсии. Рецептата е оригинална от книгата "Всеки ден с Жак Пепен". Можете да го приготвяте с различни пресни плодове - като череши, сливи, малини, боровинки, праскови. Жак Пепен предлага с компот от кайсии, като слага и част от сиропа в тестото. Това прави десертът целогодишен. 


Продукти:

1 компот кайсии
3 яйца
2 с.л. захар
1/4 голяма ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч.брашно
1 ванилия
1/2 ч.ч. сироп от компота
3 с.л. масло
пудра захар за поръсване


    Включете фурната да загрее на 200 градуса.
    Сложете кайсиите да се отцедят от сиропа в отделен съд. 
   Пригответе кръгла тавичка или тиган с метална дръжка на котлона и стопете в него на слаб огън 3 с.л. масло. 
  С миксер разбийте в купа яйцата, заедно със захарта. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сгъстете сместа с брашно, овкусете с ванилия и половин чаена чаша от сиропа на компота. Накрая добавете и една супена лъжица от стопеното на котлона масло. Изсипете сместа в тигана, подредете кайсиите в сместа и запечете на силен огън за 2-3 минути. Веднага прехвърлете тигана в загрятата фурна и запечете за 18 минути. 
     Поднесете клафутите леко топли, поръсени с пудра захар.


P.S. На пазара се предлагат и компоти с белени кайсии. Десертът е още по-хубав с тях.

    Да ви е сладко!


15 коментара:

  1. Ани, когато прочета клафути, знам че лятото е дошло :)
    А сега с това вкусно предложение ме караш да си мисля целогодишно за този лесен и ароматен десерт!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Дани, много хубав десерт, не само за лятото :)
      Благодаря ти, успешна седмица!

      Изтриване
  2. Ани, рецептата е страхотна! Най- много обаче мисля, че се връзва точно с кайсии от компот, изглежда съвършено така, както си го поднесла. И още повече, че може да се прави целогодишно. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, мила, благодаря. Кайсиите придават голяма свежест на десерта. Правят го леко киселичък. Сигурна съм, че ще ти хареса. Поздрави :)

      Изтриване
  3. Много свежа градинка си имаш,Ани!
    А десертчето е страхотно и вече му е времето с пълна сила-леко и вкусно!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти :) Снимката е от дворчето на свекърва ми :)
      Радвам се, че ти харесва десертът. Поздрави

      Изтриване
  4. Чудесно е станало плодовото омлетче!Ппоздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, много точно определение "плодов омлет" :))

      Изтриване
  5. Чудесно десертче Ани!И бързичко става и вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, така е леко и свежо, и никак не е сладко :)

      Изтриване
    2. Много обичаме клафути у дома, ти си представила много апетитно твоето!А градинката ти е чудна-лятна и многоцветна!
      Слънчев и приятен ден!

      Изтриване
    3. Бети, мисля, че и ние вече ще обичаме много клафути :)))
      Благодаря ти, градинката на свекърва ми е много китна.
      Поздрави

      Изтриване
  6. Здравейте, ще споделите ли големината на съда, в която приготвяте клафутито? Отдавна съм хвърлила око на тази рецепта, и на рецептата за клафути със сини сливи, но имам притеснение само за това, в какъв съд е най-добре да се приготви. Благодаря и приятен ден! :)

    ОтговорИзтриване