Още един френски десерт :) Известните клафутис - палачинково тесто, запечено с плодове. Изключително бърз, лесен и вкусен десерт. Лек и не много сладък, но с изтънчена нотка на масло и кайсии. Рецептата е оригинална от книгата "Всеки ден с Жак Пепен". Можете да го приготвяте с различни пресни плодове - като череши, сливи, малини, боровинки, праскови. Жак Пепен предлага с компот от кайсии, като слага и част от сиропа в тестото. Това прави десертът целогодишен.
1 компот кайсии
3 яйца
2 с.л. захар
1/4 голяма ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч.брашно
1 ванилия
1/2 ч.ч. сироп от компота
3 с.л. масло
пудра захар за поръсване
Включете фурната да загрее на 200 градуса.
Сложете кайсиите да се отцедят от сиропа в отделен съд.
Пригответе кръгла тавичка или тиган с метална дръжка на котлона и стопете в него на слаб огън 3 с.л. масло.
С миксер разбийте в купа яйцата, заедно със захарта. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сгъстете сместа с брашно, овкусете с ванилия и половин чаена чаша от сиропа на компота. Накрая добавете и една супена лъжица от стопеното на котлона масло. Изсипете сместа в тигана, подредете кайсиите в сместа и запечете на силен огън за 2-3 минути. Веднага прехвърлете тигана в загрятата фурна и запечете за 18 минути.
Поднесете клафутите леко топли, поръсени с пудра захар.
P.S. На пазара се предлагат и компоти с белени кайсии. Десертът е още по-хубав с тях.
Да ви е сладко!
Ани, когато прочета клафути, знам че лятото е дошло :)
ОтговорИзтриванеА сега с това вкусно предложение ме караш да си мисля целогодишно за този лесен и ароматен десерт!
Поздрави и хубава седмица!
Да Дани, много хубав десерт, не само за лятото :)
ИзтриванеБлагодаря ти, успешна седмица!
Ани, рецептата е страхотна! Най- много обаче мисля, че се връзва точно с кайсии от компот, изглежда съвършено така, както си го поднесла. И още повече, че може да се прави целогодишно. Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеCandy, мила, благодаря. Кайсиите придават голяма свежест на десерта. Правят го леко киселичък. Сигурна съм, че ще ти хареса. Поздрави :)
ИзтриванеМного свежа градинка си имаш,Ани!
ОтговорИзтриванеА десертчето е страхотно и вече му е времето с пълна сила-леко и вкусно!
Хубава седмица!
Роси, благодаря ти :) Снимката е от дворчето на свекърва ми :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва десертът. Поздрави
Чудесно е станало плодовото омлетче!Ппоздрави!
ОтговорИзтриванеСоня, много точно определение "плодов омлет" :))
ИзтриванеЧудесно десертче Ани!И бързичко става и вкусно!
ОтговорИзтриванеgogolina, така е леко и свежо, и никак не е сладко :)
ИзтриванеМного обичаме клафути у дома, ти си представила много апетитно твоето!А градинката ти е чудна-лятна и многоцветна!
ИзтриванеСлънчев и приятен ден!
Бети, мисля, че и ние вече ще обичаме много клафути :)))
ИзтриванеБлагодаря ти, градинката на свекърва ми е много китна.
Поздрави
Здравейте, ще споделите ли големината на съда, в която приготвяте клафутито? Отдавна съм хвърлила око на тази рецепта, и на рецептата за клафути със сини сливи, но имам притеснение само за това, в какъв съд е най-добре да се приготви. Благодаря и приятен ден! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, съдът ми е 22 см диаметър.
ИзтриванеБлагодаря!
Изтриване