вторник, 29 май 2012 г.

Вегетарианска лазаня

    Никога не съм предполагала, че лазанята без месо може да бъде тоолкова вкусна. На практика вкусът е много близък. Свежа, здравословна и с аромат на пресен босилек тази лазаня е перфектната веджи вечеря. 
      Исках да направя белия сос със сирене Рикота, но тъй като точно в този ден не я открих никъде реших да рискувам и взех така непознатия за мен "Cottage cheese", който до този момент не бях ползвала. Оказа се, че като консистенция наподобява нашата извара, но е малко по-водниста и солена. Определено много ми хареса този продукт и най-много се зарадвах след като прочетох, че се използва и за лазаня. Опитайте и вие. 


Продукти:

1 кутия кори за лазаня
1 бр. средно голям патладжан
1 бр. средно голяма тиквичка
2 бр. червени чушки
2 с.л. зехтин
шепа, нарязан на ситно пресен босилек
сол, черен пипер

продукти за доматения сос:

1 малка глава лук
680 мл. доматен сос
4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
сол

продукти за белия сос:

1 опаковка сирене "Котидж" (Cottage cheese)
100 г. настъргано сирене Пармезан
две шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г. краве сирене
2 яйца
черен пипер

150 г. настърган кашкавал

    Започнете като измиете и нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета, а чушките на по-малки парчета. Подредете ги в голяма тава, върху хартия за печене, полейте ги със струйка зехтин, поръсете със сол, черен пипер и пресен босилек и печете в силно загрята фурна на 230 градуса за около 15 минути, докато омекнат и се запекат. 


Ако не съберете всички зеленчуци наведнъж ги опечете на два пъти. 


    Докато чакате да се опекат зеленчуците пригответе доматения сос.
   Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтин и водичка в тенджера на котлона, докато омекнат. Добавете доматения сос и бялото вино. Поръсете със сол. Намалете котлона на минимум и гответе още 20 минути, докато сосът се редуцира.
  Накрая пригответе белия сос, като разбиете с тел яйцата. Добавете "Котидж" сиренето,  настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с две шепи, нарязан на ситно пресен босилек и черен пипер и разбъркайте до хомогенност. 
    
   Сглобяване на лазанята:
  • Количеството доматен сос трябва да ви стигне за 4 пласта. Същото се отнася и за корите  за лазаня - те също са 4 пласта. Белият сос е само един пласт, по средата. Зеленчуците си ги разпределете за 2 пласта. 

  • Пригответе си правоъгълна йена или тава (Моята йена е с големина 26:19 см.)
  • Не е необходимо да попарвате корите. Ако са достатъчно добре покрити със сос няма опасност да не омекнат. 

1. Сипете част от горещия доматен сос на дъното и го разпределете с помощта на шпатула. 
2. Отгоре подредете 3 и половина листа от лазанята. 
3. Върху тях подредете половината от печените зеленчуци.
4. Полейте с два черпака от доматения сос. 
5. Покрийте с нов пласт кори. 
6. Отгоре разпределете целия бял сос и го разнесете равномерно. 
7. Върху него поставете нов пласт кори. 
8. Разпределете втората половина от печените зеленчуци.
9. Покрийте с доза доматен сос.  
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с последния доматен сос. 


    Покрийте йената с фолио и запечете за 40 минути в студена фурна на 200 градуса, за да не се спука йената. Ако печете в обикновена тава можете да я поставите и в загрята фурна. Отстранете фолиото, поръсете обилно с настърган кашкавал и печете за още 5-10 минути, докато се стопи и придобие златист загар. 


Оставете да почине десетина минути и поднесете топла със зелена салата. 



   Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, винаги предпочитам вегетарианската лазаня :)
    Харесва ми идеята за белия сос!
    Поздрави и хубава слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,чудна ти е идеята за соса със сирена....Прекрасна лазаня!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно, Ани! Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно предложение от теб, Ани, както винаги! С удоволствие влизам всеки път тук и с нетърпение очаквам всяка нова рецепта. Прекрасна вечер! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви момичета, много сте мили. Радвам се, че ви хареса лазанята. Наистина не очаквах такъв отличен резултат. Много е вкусна.
    Приятен уикенд на всички. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,страхотна е вкусна,личи си!С това сиренце супер идейно се е получило!
    Аз също съм правила постна лазаня и съм очарована от резултата.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси, така е този сос коренно промени вкуса.
      Успешна нова седмица :)

      Изтриване
  8. Честно казано, когато пуснах търсене за вегетарианска лазаня, очаквах поредната боза с бешамелен сос. Прятно се изненадах от предложената рецепта и се захващам да я правя. Смятам да увелича тиквичките за сметка на патладжаните и да добавя гъби. А ако котийдж сиренето се замести с Филаделфия, дали ще стане? Т.е. консистенцията на това котидж дали е подобна на филаделфията?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      бих те посъветвала само да пропуснеш гъбите, не мисля, че ще си подхождат с доматения сос. Филаделфията е много суха. Котидж сиренето е много меко и доста мокро, по-подходещо е за лазаня според мен. Но в крайна сметка всичко е въпрос на вкус. Опитайте и открийте вашата рецепта :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  9. Чудна е! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване