Никога не съм предполагала, че лазанята без месо може да бъде тоолкова вкусна. На практика вкусът е много близък. Свежа, здравословна и с аромат на пресен босилек тази лазаня е перфектната веджи вечеря.
Исках да направя белия сос със сирене Рикота, но тъй като точно в този ден не я открих никъде реших да рискувам и взех така непознатия за мен "Cottage cheese", който до този момент не бях ползвала. Оказа се, че като консистенция наподобява нашата извара, но е малко по-водниста и солена. Определено много ми хареса този продукт и най-много се зарадвах след като прочетох, че се използва и за лазаня. Опитайте и вие.
1 кутия кори за лазаня
1 бр. средно голям патладжан
1 бр. средно голяма тиквичка
2 бр. червени чушки
2 с.л. зехтин
шепа, нарязан на ситно пресен босилек
сол, черен пипер
продукти за доматения сос:
1 малка глава лук
680 мл. доматен сос
4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
сол
продукти за белия сос:
1 опаковка сирене "Котидж" (Cottage cheese)
100 г. настъргано сирене Пармезан
две шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г. краве сирене
2 яйца
черен пипер
150 г. настърган кашкавал
Започнете като измиете и нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета, а чушките на по-малки парчета. Подредете ги в голяма тава, върху хартия за печене, полейте ги със струйка зехтин, поръсете със сол, черен пипер и пресен босилек и печете в силно загрята фурна на 230 градуса за около 15 минути, докато омекнат и се запекат.
Ако не съберете всички зеленчуци наведнъж ги опечете на два пъти.
Докато чакате да се опекат зеленчуците пригответе доматения сос.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтин и водичка в тенджера на котлона, докато омекнат. Добавете доматения сос и бялото вино. Поръсете със сол. Намалете котлона на минимум и гответе още 20 минути, докато сосът се редуцира.
Накрая пригответе белия сос, като разбиете с тел яйцата. Добавете "Котидж" сиренето, настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с две шепи, нарязан на ситно пресен босилек и черен пипер и разбъркайте до хомогенност.
Сглобяване на лазанята:
- Количеството доматен сос трябва да ви стигне за 4 пласта. Същото се отнася и за корите за лазаня - те също са 4 пласта. Белият сос е само един пласт, по средата. Зеленчуците си ги разпределете за 2 пласта.
- Пригответе си правоъгълна йена или тава (Моята йена е с големина 26:19 см.)
- Не е необходимо да попарвате корите. Ако са достатъчно добре покрити със сос няма опасност да не омекнат.
1. Сипете част от горещия доматен сос на дъното и го разпределете с помощта на шпатула.
2. Отгоре подредете 3 и половина листа от лазанята.
3. Върху тях подредете половината от печените зеленчуци.
4. Полейте с два черпака от доматения сос.
5. Покрийте с нов пласт кори.
6. Отгоре разпределете целия бял сос и го разнесете равномерно.
7. Върху него поставете нов пласт кори.
8. Разпределете втората половина от печените зеленчуци.
9. Покрийте с доза доматен сос.
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с последния доматен сос.
Покрийте йената с фолио и запечете за 40 минути в студена фурна на 200 градуса, за да не се спука йената. Ако печете в обикновена тава можете да я поставите и в загрята фурна. Отстранете фолиото, поръсете обилно с настърган кашкавал и печете за още 5-10 минути, докато се стопи и придобие златист загар.
Оставете да почине десетина минути и поднесете топла със зелена салата.
Да ви е сладко!
Ани, винаги предпочитам вегетарианската лазаня :)
ОтговорИзтриванеХаресва ми идеята за белия сос!
Поздрави и хубава слънчева седмица!
Ани,чудна ти е идеята за соса със сирена....Прекрасна лазаня!
ОтговорИзтриванеМного вкусно, Ани! Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение от теб, Ани, както винаги! С удоволствие влизам всеки път тук и с нетърпение очаквам всяка нова рецепта. Прекрасна вечер! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета, много сте мили. Радвам се, че ви хареса лазанята. Наистина не очаквах такъв отличен резултат. Много е вкусна.
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд на всички. Поздрави
Ани,страхотна е вкусна,личи си!С това сиренце супер идейно се е получило!
ОтговорИзтриванеАз също съм правила постна лазаня и съм очарована от резултата.
Хубава нова седмица!
Благодаря ти Роси, така е този сос коренно промени вкуса.
ИзтриванеУспешна нова седмица :)
Честно казано, когато пуснах търсене за вегетарианска лазаня, очаквах поредната боза с бешамелен сос. Прятно се изненадах от предложената рецепта и се захващам да я правя. Смятам да увелича тиквичките за сметка на патладжаните и да добавя гъби. А ако котийдж сиренето се замести с Филаделфия, дали ще стане? Т.е. консистенцията на това котидж дали е подобна на филаделфията?
ОтговорИзтриванеЗдравей,
Изтриванебих те посъветвала само да пропуснеш гъбите, не мисля, че ще си подхождат с доматения сос. Филаделфията е много суха. Котидж сиренето е много меко и доста мокро, по-подходещо е за лазаня според мен. Но в крайна сметка всичко е въпрос на вкус. Опитайте и открийте вашата рецепта :) Сърдечни поздрави
Чудна е! Поздравления :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЩе се пробва задължително:)
ОтговорИзтриванеТова е една от най-вкусните лазани, които ще опитате!
Изтриванеda no lazaniata ne e vegetarianska zashtoto sudurja mlechno jivotinski prodykti. Vuv vegetarianskata kyxnq ne se izpolzvat jivotinski sustavki.
ОтговорИзтриванеИзбор на вегерарианца е дали да консумира млечни продукти. Основно не консумира месо и риба.
ИзтриванеРецептата е точно вегетарианска. Не веган. Днес ще пробвам да я приготвя, не съм кой знае какъв готвач, но всичко е доста добре описано, трябва да се получи. Само нямам пиперки, смятам вместо тях да сложа аспержи, защото по някаква странна причина имам аспержи.
ОтговорИзтриване