Сред най-вкусните разядки в Арменската кухня са традиционните магданозени кюфтенца - Кайгана. Поляти с млечно-чеснов сос те се превръщат в прекрасно мезе за бира или ракия.
Продукти:
3-4 големи връзки магданоз
2 яйца
1 с.л. брашно
1 скилидка чесън
черен пипер
щипка сода
сол
брашно за овалване
зехтин или олио
продукти за соса:
1 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
шепа копър
сол
Нарежете целия магданоз на много ситно. Добавете яйцата, 1 с.л. от брашното и подправките. Размесете всичко с ръка и оставете сместа да почине половин час в хладилника.
Гребнете с лъжица от сместа, оформете кюфте с ръце, оваляйте го в брашното, изтупайте излишното количество и изпържете в мазнина, на силен огън, за няколко минути, от двете страни. След това отцедете върху салфетка. По същия начин изпържете и останалите кюфтенца.
По желание поднесете кюфтетата с млечно-чеснов сос.
Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеЧудесни са станали,а и са много вкусни.Правя по подобна рецепта от турската кухня,но явно присъстват и в арменската кухня или обратното.Млечно-чесновия сос е перфектното допълнение.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много са хубави, Ани! Никога не съм приготвяла магданозени кюфтенца, но ти определено ме вдъхнови.
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден! :)
Ани, чудесни са кюфтенцата!
ОтговорИзтриванеМного ги обичам, но рядко ги правя!
След твоите, скоро ще приготвя!
Поздрави и хубава вечер!
Обожавам ги, Ани! Благодаря, че ги сподели :)
ОтговорИзтриванеОбожавам ги. Мисля, че е време да пробвам и да ги направя :) Благодаря за рецептата. Снимкиите са тоолкова апетитни... Поздрави.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили дами. Магданозените кюфтенца са благинка през пролетта :))) особено с млечно-чесново сосче :)
ОтговорИзтриванеЗа да са по-сочни кюфтенцата, аз слагам и рендосан лук. А оригиналната рецепта на Кайгана е със спанак, а не с магданоз.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, че споделихте lizahay.
ИзтриванеМомичета, тази рецепта е напълно приложима към всичко зелено, което може да се накълца наситно - освен магданоз и спаннак, нещо страхотно се получава и с... коприва!
ОтговорИзтриванеТака е, кюфтенцата могат да се приготвят с всичко - лапад, спанак, коприва, киселец.
ИзтриванеАни, привет!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос, дали кюфтенцата могат да се изпекат на хартия, вместо пърженат? Но може би в такъв случай трябва да се баланшират...
Мерси предварително
Могат да. Е няма да бъдат толкова вкусни, но ще бъдат по-здравословни. Не се бланширани, не се и овалват в брашно. Директно върху хартия.
Изтриваненевероятно вкусни!Благодаря!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви харесали Ваня. Поздрави
ИзтриванеМоже ли да ми кажете колко броя кютенца излизат от тези продукти ?
ОтговорИзтриванеНякъде 12бр.
Изтриване