Наближаваше 4-тият рожден ден на Аида и започнах планирането. Попитах я каква торта иска тази година и тя категорично заяви шоколадова торта с Ариел :) Приятелчетата са вече достатъчно големи за шоколадова торта. За по-наситен вкус специално за повода купих оригинален белгийски шоколад от магазина на Змееборец. Реших, че блатовете ще са класически пандишпанови, но с какао, а за крема почерпих идея от моята приятелка Михаела, която беше приготвила вкусен прасковен кейк за рождения ден на съпруга си и го беше гарнирала с този крем, но с бял шоколад. Много ми допадна лекия му вкус и бях сигурна, че ще си подхожда чудесно с млечен шоколад и малини. Стори ми се и особено подходящ за деца - с крема сирене и кисело мляко. Не сбърках! Имах идея в главата си и за декорацията. Моята приятелка Ева ми помогна със захарните фигурки. За късмет всичко мина безаварийно и дори се получи точно така, както си я представях :) Тортата беше превъзходна, шоколадова, но с леко кисел привкус.
Партито за рождения ден на Аида беше страхотно. Заради лошото време в неделя го отпразнувахме в едно много хубаво клубче в сряда вечерта. Децата много се забавляваха. Всички бяха вир вода мокри от игри, а рожденичката беше в екстаз:) Тортата не само, че не стигна, а почти всички гости поискаха допълнително :) Собственичката на клубчето дойде да ме поздрави и ми каза, че никога не била виждала торта да се изяжда така :)
А ето и продуктите за моята торта Ариел:
6 яйца
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 с.л. какао
200 мл. прясно мляко за напояване
1 ванилия
продукти за 1 пласт от крема: за тортата са необходими 2 такива пласта
200 г млечен шоколад
350 г крема сирене Филаделфия лайт
300 г кисело мляко 3,6 % (аз ползвах Megle)
500 г малини
за декориране:
150 мл. сладкарска сметана
1 с.л. пудра захар
1/2 кафена лъжичка синя сладкарска боя
8 бр. бисквити
захарни фигурки
2 хартиени чадърчета (неядливи)
мидички и звездички (неядливи)
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците за 1 бр. блат, заедно със захарта на пухкав крем. В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Внимателно ги добавете към сместа от жълтъци и захар, като бъркате с помощта на шпатула. Накрая сипете брашното и какаото и бъркайте с шпатулата до пълното им поемане. Целта да е запазите въздуха в сместа, за да бухнат блатовете и да станат пухкави. Подгответе си тава. Постелете я с хартия за печене и сложете върху нея формата за тесто. Налейте сместа и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса десетина минути, докато клечката излезе суха. В същите купи пригответе по същия начин сместа и за втория блат и го изпечете.
Разтопете шоколада на водна баня. Оставете го да се охлади. В купа разбийте с миксер крема сиренето и киселото мляко. Налейте стопения шоколад в сместа и бъркайте до хомогенност. Кремът е готов.
Загрейте на котлона прясното мляко, заедно с една ванилия.
Сглобяване на тортата:
Ако ползвате картон обърнете първия блат върху него. С помощта на супен лъжица го напоете с прясно мляко. Отгоре намажете първия пласт от крема.
Разпределете малините.
Обърнете върху тях втория блат и го напоете по същия начин с ваниленото прясно мляко. Измажете тортата с втория пласт крем, като внимателно измажете и отстрани.
Декориране на тортата:
Разбийте сметаната, заедно с пудрата захар. Отделете част от сместа. Добавете синята боя в останалата и разбийте. Сложете си кухненски ръкавици и с пръсти нанесете от синия крем в единия край на тортата, така че да имитират вълни. Смелете бисквитите в блендер. Поръсете с бисквитените трохи в другия край на тортата, така че да имитират пясък.
Оставете една лента, на която да изпишете с пош Честит рожден ден със сметаната. Подредете мидички и звездички. Боднете чадърчетата и аранжирайте захарните фигурки на Ариел, Фландър и Себастиян.
Да ви е сладко!
Чудесна е станала, Ани!
ОтговорИзтриванеИ как няма да се изяде с този прекрасен крем, леки блатове и малинки :)
Поздрави!
Така е Дани, наистина е много лека и свежа, въпреки, че е шоколадова! Поздрави
ИзтриванеВсичко е добре ,когато завършва добре :)...щом рожденничката е доволна ,значи всичко е наред :) ! Да са и честити четирите годинки на Аида (много хубаво име :) и нека расте весела и безгрижна ! Комплименти за чудесната торта !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,Ани ! С поздрав !
Да, ivana, като се качихме в колата първите й думи бяха: "Сега вече съм доволна" :)))Колко малко му трябва на едно дете, за да е щастливо - любимите приятели и красива торта :))Благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеДа ви е жива здрава рожденничката, Ани!
ОтговорИзтриванеЖелая и много здраве и весело и безгрижно детство!
Нека винаги е така усмихната и щастлива както на снимките във фейсбук!
А тортата е невероятно красива и явно много вкусна!
Поздрави на цялото семейство и по специални на малките принцеси!
Благодаря ти Роси!
ИзтриванеМного си мила.Поздрави и на теб
Ани, чудесен повод за такава сладка и вкусна торта! Да е жива, здрава и много щастлива малката русалка Аида! Всеки път ме усмихваш, когато се отбивам на това хубаво местенце! Прекрасна вечер, мила Ани! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Дани. Радвам се, че ти е приятно да се отбиваш при мен и че ти е харесала тортата :) Благодаря и за пожеланията. Прегръдки
ИзтриванеЗдраве и безгрижно детство за малката Аида!
ОтговорИзтриванеЧудесна детска торта!Направо като в приказките!
Благодаря ти за милите думи gogolina, трогната съм!
ИзтриванеДа е жива и здрава, рожденичката!Много усмивки и безгрижно детсво! Тортата е станала страхотна! Сигурна съм че е и много вкусна.Правила съм торти по твоите рецепти и винаги са се получавали.Хубав ден ,Ани.
ОтговорИзтриванеНаталия, благодаря за пожеланията. Радвам се, че ти харесва тортата. Наистина беше много вкусна и лека, идеална за детски рожден ден.
ИзтриванеЧестит рожден ден на малката!
ОтговорИзтриванеС пожелание за много здраве, щуро детство и още много красиви торти :)
Благодаря Инче. Много хубаво пожелание :)
ИзтриванеДа е жива и здрава Аида!Тортата е прекрасна и гарантирано уникална.Всичките ти торти са много премислени и интересни.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вили, наистина много време предварително премислям всяка една торта за Аида. Влагам много желание и старание всеки път :) Много си мила, благодаря ти за оценката:)
ИзтриванеНа малката рожденица пожелавам здраве и много усмивки!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна,Ани!
Слънчева есен!
Благодаря ти Роси. Много ме зарадва :)
ИзтриванеЗдравей Ани,
ОтговорИзтриванеПише ти, Лерзан. Имам нужда от огромна помощ. Едни приятели искат да им направя правоъгълна торта, 50 парчета за юбилей. Тавата , най-голямата, която имам е 30:40см. Искат да е с пандишпанови блатове с какао и млечни-яйчен крем. Та питането ми е, количеството на продуктите в тази рецепта, ще стигне ли за тази тава с размерите за които ти писах по-горе или трябва да ги увелича? Защото повярвай ми вече цяла седмица ме побъркват и незнаят какво искат. Аз си падам по нестандартни неща на вкус с много ядки и масло, но знаеш,че по "вкус и цвет товариши нет"! Ще чакам с нетърпение да ми пишеш. Поздрави и прекрасен снежен ден!
Лерзан, защо не направиш тази торта: http://vkusnoteka.blogspot.com/2011/09/blog-post_5668.html
ОтговорИзтриванеПри нея блатовете са с размер 34:52.Би трябвало да стигне. Само добави какао в блатовете. А крема е много хубав, можеш да пропуснеш малините. Стискам палци.
Анииии, благодаря за бързия отговор, Благодаря и за прекрасните рецепти, които публикуваш. Тортите ти са фантастични и мноого вкусни, Благодаря ти. Лека вечер!
ОтговорИзтриванеНяма за какво Лерзан, успех! :)
ИзтриванеЗдравейте! Много ми хареса тази рецепта и бих искала да я приготвя. Може ли да ми кажете какъв размер трябва да е формата за торта? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеРазмерът е 40:30 см.
Изтриване