неделя, 30 септември 2012 г.

Пълнени бели патладжани със спанак, моцарела и домати

Това блюдо е по-скоро топло предястие, макар че би могло да се поднесе и като лека вечеря. Не бях ползвала досега бели патладжани, но като ги видях толкова прекрасни се изкуших да приготвя контрастно и цветно ястие с тях. Белите патладжани са много тънко кори и с много фин, деликатен вкус. Комбинацията със спанак, Моцарела и хубав розов домат е безспорен триумф!


Продукти:

3 бр. бели патладжана
500 г пресен спанак
2 скилидки чесън
1 връзка пресен лук
шепа сурови слънчогледови семки
250 г сирене Моцарела
2 домата
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
зехтин
сол
риган


Измийте патладжаните и без да ги белите ги разрежете на две половини. С помощта на лъжица издълбайте меката част в купа. Нарежете парчетата на ситно. Поръсете празните ладийките с малко сол, полейте със струйка зехтин и печете в загрята фурна на 200 градуса 15 минути.


Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Добавете нарязания на ситно спанак и го задушете и него. Поръсете със слънчогледовите семки. Накрая добавете нарязаната на ситно месеста част от патладжаните и я запържете за няколко минути, заедно с останалите продукти. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. Напълнете печените патладжанени ладийки с готовата смес. Нарежете Моцарелата на парчета  върху всяка половина. Отгоре подредете кръгчета домати, поръсете с риган и запечете за 10 минути във фурната, докато сиренето се разтопи. Поднесете топло.


Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Ани, чудесна идея!
    И красиви снимки!
    Бих го похапнала с топъл хляб :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. А бебка къде беше докато се развъртя пак из кухнята? Великолепно Ани!Целувам ви и тричките!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, много интересна комбинация от вкусове! Любопитно ми е и ще пробвам рецептата ти.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна идея, Ани! Скоро се загледах по едни бели патладжани и много ми харесаха на вид, мисля, че вече имам повод да ги купя. Сърдечни поздрави! Слънчева и усмихната октомврийска седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава рецепта и снимки Ани! Никога не съм правила бели патладжани, а изглеждат много интересни. Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Само веднъж съм яла бели патладжани, дадени ми от приятелка /на пазара при нас не съм срещала/. Много ми харесаха.
    Интересно съчетание на продуктите и звучи много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Привет, Ани! Чудесни рецепти имаш, дори вече съм метнала око на няколко :-)!
    Зарадвах се и на веганските ти десерти. Аз също се интересувам отскоро от този тип приготвяне на храна и съм очарована от крайния резултат.
    Страхотна рецепта с патладажни!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Това ястие ще е уникално вкусно,мога да се обзаложа като му чета рецептата и като се ококоря на снимките,Ани,перфектно е!

    ОтговорИзтриване
  9. Току що изключих фурната,ще дегустирам за обяд.Поздрави,Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че са ви се усладили :) Поздрави Мария

      Изтриване