Търсене в този блог

петък, 19 юни 2015 г.

Бисквитки със сусамов тахан и сусам

    За първи път прочетох за тези вкусни бисквитки при Дани и веднага се влюбих в тях. 
Не знам дали съм Ви споделяла, но от едно известно време изпитвам неистова нужда да ям сусамов тахан (от там и нестихващите таханови рецепти, които Ви предлагам). Ако е вярна теорията, че ни се прияжда това, от което имаме нужда, то вероятно имам голяма липса на калции в организма си, щом толкова много ми се яде сусамов тахан, който е невероятно полезен за костите и ставите, а също така и за корема. 
  Аз леко промених състава на бисквитките, според наличностите ми. Направих ги в комбинация от лешници, бадеми и бяло брашно. По желание може да го замените с ръжено, пълнозърнесто или друг вид, какъвто предпочитате. Това, което ме привлече в сладките е, че са веган - без яйца, масло и друг вид животински продукти. Също така не съдържат захар  и са високо енергийни. Получават се страхотно хрупкави, ароматни сладки с дъх на сусамов тахан и сусам. Обещавам ви, че с една няма да минете :) Не на последно място приготвят се за половин час, заедно с печенето :) 


Продукти за 20 бр. бисквитки:

40 г сурови бадеми
40 г сурови лешници
100 г бяло брашно (или друг вид брашно)
1 ч.л. сода бикарбонат
150 мл мед
150 мл сусамов тахан

10-150 г сусам за овалване


Загрейте фурната на 180 градуса. 
Смелете в блендер фино ядките. Изсипете ги в купа, добавете брашното и содата и разбъркайте. В друга купа смесете меда и сусамовия тахан и ги излейте в сухата смес. Разбъркайте в началото с лъжица, след това размесете с ръце. С тези пропорции сместа не бива да е много лепкава. Ако е, добавете още мъничко брашно. 
Покрийте тава с хартия за печене.
Намокрете леко ръцете си, вземете от сместа и оформете топче с големината на малък орех. Оваляйте го в сусам и леко го притиснете в тавата, за да се сплесне. По същия начин оформете и останалите бисквитки.
Печете ги 12 минути, до готовност. 
Извадете и ги охладете напълно. Когато ги извадите са леко меки, но като изстинат се втвърдяват.


Да ви е сладко!
P.S. Затворени в кутия с капак сладките могат да издържат до седмица.

18 коментара:

  1. Ани, таханът е нещо прекрасно! :) Тези бисквитки ми напомниха на едни любими ми таханови меденки, рецептата като гледам е същата, но брашното при мен е заменено с допълнително ядки, така че може да ги пробваш и без глутен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      И аз бих искала да заменя брашното. Мислех за овесени ядки, а тогава няма да има нужда и от сода. Бихте ли споделили Вашата рецепта? Благодаря!

      Изтриване
  2. Ани, аз съм така със слънчогледовия тахан. ;) Тъй като обожаваме тахан халва, решихме да опитаме и тахан. Смесваме си с мед и няма спиране... Ама като знам колко е калоричен, гледам да не прекалявам с купуването, че се прекалява и с яденето. :)
    А бисквитките ти са страхотни, определено бих си взела повече от една!
    Прегръдки и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. These sesame cookies look so very pretty and I bet they taste just as GREAT as they look!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,сладките са чудесни...
    Имам тахан и със сигурност ще го употребя за тази рецепта...
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,
    страхотни са се получили бисквитите. И аз ги обожавам. Хем са здравословни, хем вкусът им е като да не са такива ;)
    Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,
    сладките са чудесни.Аз бих ги направила в суров вид като заменя брашното с овесено брашно, което може да се консумира сурово / или шипково, рожково брашно /.Така се избягва употребата на сода, а таханът се консумира напълно натурален.Именно в този суров вид е полезен за костите и стомаха.Пробвай и ще видиш какви прекрасни сладки ще получиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. О, и аз съм любител на тахана, както и на сладките с тахан - обожавам, чудесна рецепта, ще се възползвам по-нататък!!

    ОтговорИзтриване
  8. I like the generous amount of sesame seeds added in your bake. Very lovely cookies!

    ОтговорИзтриване
  9. А на колко градуса се пекат?

    ОтговорИзтриване
  10. Станаха перфектни, точно като на снимката. Вкусни и здравословни бисквитки. Благодаря за рецептата Ани!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пробвах и с орехи(вместо бадеми и лешници). С орехи повече ми харесаха, защото имат вкус на ореховки:-)

    ОтговорИзтриване
  12. Пробвали ли сте ги със захар и в какво количество? За меда не е добре да минава през термична обработка особено в такова количество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много десерти, бисквити и сладки се приготвят с мед и не виждам проблем в това. Ако вие предпочитате захар опитайте с нея. Идеята е, че медът е и спойката на всички съставки. Ако ползвате захар добавете я при сухите съставки. Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Мисля да опитам със захарен сироп, тъй като както казвате е необходима спойка. Ще споделя резултата..😉

      Изтриване
  13. https://www.pchelarstvo.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%8F%D0%B4%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4-%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B7/

    ОтговорИзтриване