Търсене в този блог

сряда, 3 юни 2015 г.

Тарталети с козе сирене, спанак и сладко от лук


   Една от най-актуалните теми напоследък е от къде идва храната, която слагаме на трапезата и храним с нея децата си. Интересуващите се от здравето си, търсещи хора внимават какво купуват, избират чиста храна, четат опаковките и не купуват нищо с консерванти и оцветители. Търсят пилета без хормони, истински млечни продукти и отглеждани без пестициди плодове и зеленчуци. Дори се забелязва тенденция хора от големите градове да се връщат в малките села, защото искат да бъдат отново по-близо до природата и истинската храна. 
  И въпреки това, малко са хората, които имат възможност сами да си отглеждат месото, яйцата, плодовете и зеленчуците, с които се хранят и болшинството разчитат на хранителните вериги и пазари. В забързаното ежедневие човек не може да си позволи да се качи на колата и сам да потърси местенца, от където да си взима екологично чиста храна. Просто не е практично.
   От известно време, обаче, ми прави впечатление, че малки, еко ферми из цяла България се технологизират все повече и се опитват да достигнат до крайните потребители, чрез интернет. Например, наскоро прочетох за предстояща реколта от млад, зелен грах и хората търсеха купувачи, на които да го доставят. По същия начин ферми доставят млечни продукти от мандри, лютеници, плодове и зеленчуци, яйца, конфитюри, месо. Осигуряват хладилен транспорт и достигат до крайния потребител, който е готов да плати и малко по-висока цена за здравето си. Тази стъпка на малките производители е съвсем логична за мен, имайки предвид как големите вериги ги натискат и буквално изкупуват продукцията им за жълти стотинки. 
    Вече съществува и онлайн платформа, която обединява на едно място много малки, семейни ферми и стопанства, които искат да предложат своята свежа, домашна и екологично чиста (или поне така декларират) храна до крайния потребител - Farmhopping. Поръчваш онлайн и ти ги доставят у дома или до някой от вече сформираните кооперативи. Хубавото на системата е, че е динамична. Платформата контролира регистрираните ферми, както и всеки фармхопър може да посети на място фермите, и да дава обратна връзка и мнения след като е опитал продукцията им, които да се вземат предвид. 

     Рецептата, която ви представям днес е невероятна. Комбинация от сладко-солен вкус, който остава дълго на небцето. Приготвих тарталетките с пресен, свеж, био спанак, домашно сладко от лук и домашно козе сирене Козле, отлежало 120 дни. Опитах още кашкавалът, който дойде обвит във восък, градински ягодки от биостопанство Комосс, които едвам измих от пръстта, но бяха много ароматни, кейл, от био ферма Софина, домашен, пълнозърнест хляб с квас от пекарна Биософф и лимецови талиатели, от макароните на мама Или. 
      Като недостатък на този вид пазаруване, освен малко по-високата цена, която е логична, предвид ограниченото и екологично чисто производство, отчитам лимитираното предлагане на стоки, т.е. не винаги има всичко, което искам, а това е така, защото продукцията е сезонна, малка и обвързана с климатичните условия. Също така е необходимо човек да пренареди програмата си. Идеята какво да сготвя вече ще е свързана с това какви продукти има налични, а не обратното, както сме свикнали...Но в крайна сметка храната е здраве, а здравето ни е безценно!



Продукти за масленото тесто:

200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
сол

продукти за плънката:

300 г пресен, био спанак
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
зехтин
100 г козе сирене Козле
сладко от лук Cottage Farm Alino
прясна мащерка


Сложете в купа брашното, яйцето и нарязаното на малки парченца масло и започнете с ръка да претривате съставките, докато получите маслени трохи и накрая се споят в тесто. Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилник.
Измийте добре спаначените листа и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно пресния лук и чесън и ги задушете в малко зехтин и вода. Добавете спанака, поръсете с черен пипер и сол и го задушете за 2-3 минути, докато омекне. Охладете го.


Нарежете козето сирене на малки кубчета.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Извадете тестото и покрийте с него дъното и стените на тарталетите. Най-лесно това става като откъснете от тестото топче и с помощта на ръцете си го разпределите по дъното и стените на формичката ви. Надупчете ги с вилица и ги изпечете на 170 градуса за 5-7 минути, докато леко изпръхнат. Извадете ги и ги намажете със сладкото от лук, напълнете ги със задушен спанак и поръсете с кубчета козе сирене. Върнете ги отново във фурната, за да се запекат за още 20 минути. Извадете ги и ги охладете. Поръсете с прясна мащерка.


Да ви е сладко!

NB: Ако не разполагате с готово сладко от лук можете да го приготвите по следния начин у дома:
Нарежете няколко глави червен лук на полумесеци и го задушете в тиган, до омекване. Добавете 3 с.л. захар и я оставете да се карамелизира. Налейте 100 мл. балсамов оцет и го оставете да поизври. Налива се 200 мл. десертно червено вино и се оставя да се поизпари. Накрая се слага бучка масло. Прехвърлете го в бурканче и го съхранявайте до 2 седмици в хладилник.


5 коментара:

  1. Звучи интересно този сайт. Веднага ще го проверя. А тарталетките в тази комбинация са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    интересни рецепти си представила в мое отсъствие - като се започне от сиренките, мине се през арменската и грузинската кухня и се стигне до тарталетите.Пилето с ореховия сос е една прекрасна идея.Бях го правила навремето, измислих си рецепта, но с други подправки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, бих искала да ви попитам дали е необходимо формите за тарталети да ги намажа предварително с мазнина или направо масленото тесто се поставя във формичките? Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Масленото тесто съдържа доста масло, така че и да не сте ги намазали няма да залепнат.

      Изтриване
    2. Благодаря много!

      Изтриване