събота, 27 юни 2015 г.

Домашен бял хляб

   С нищо не може да се сравни ароматът на прясно, изпечен, домашен хляб. Ухае неустоимо вкусно. Хлябът е пухкав и мекичък с хрупкава коричка. 



Продукти:

650 г бяло брашно
7 г суха мая
1 с. л. зехтин
1 и 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
320 мл. хладка вода


Сложете брашното в купа. Направете кладенче и изсипете в него маята, солта, захарта и зехтина. Накрая налейте 320 мл. хладка вода. Разбъркайте и омесете тесто. Аз месих около 10 минути в моя Kitchen Aid. Ако тестото още ви лепне добавете още лъжица-две брашно.
Загрейте фурната на 60 градуса.
Оформете тестото като дебел фитил. Покрийте форма с хартия за печене и прехвърлете тестото в нея. Пъхнете го във фурната и го оставете да втаса за час, докато се надигне и удвои обема си. Извадете го. Загрейте фурната на 220 градуса и сложете хляба да се изпече за 30 минути.
Извадете го от формата, заедно с хартията и го оставете да изстине напълно. Разрежете.


Да ви е сладко!



1 коментар: