Като кулинарен блогър имам честта и удоволствието да бъда гост на различни кулинарни събития в София. Ще ви разкажа за едно от тези събития, което отговорно мога да нарека една от най-добрите вечери, на която съм присъствала, след миналогодишния Secret Dinner и Ресторант на годината. Нека да ви разкажа...
Мистериозната 360-градусова вечеря във фаталното студио 13 на Киноцентър Бояна ни понесе из дебрите на висшето кулинарно изкуство. Обстановката беше завладяваща, също, както и интригуващата покана под формата на кутия със светещ надпис и уникален код за достъп. Големи, кръгли маси, разположени около голяма сцена, на която симфоничен оркестър свири класически мелодии.
Цялата зала, под формата на кръг с екрани на 360 градуса, които излъчват различни, синхронизирани визуализации. Усещането е, че се потапяш в невероятната природа на майката Земя. Поканени бяха 300 души гости, сред които много популярни лица, като Илиана Раева с дъщеря си Славея, любимите актьори Цветана Манева и Явор Милушев, бившият вицепремиер в правителството на царя Лидия Шулева, известни журналисти, телевизионни и радио водещи като Башар Рахал, Мариана Векилска, Богдана Трифонова, звездата от Мастър шеф Елена и Поли Генова. Впечатляваща организация, перфектен сценарии и оригинална концепция. Водещите Силвия Лулчева и Заки поддържаха интригата до края, тъй като никой не знаеше коя е петата стихия.
По време на вечерята гостите попаднаха в магичен 3D-свят, доминиран от четирите стихии, владеещи човека – Земя, Вода, Въздух и Огън. Специални ефекти и виртуозните музикални изпълнения от камерния оркестър отведоха присъстващите в дебрите на мистични гори, потопиха ги в дълбините на океана, за да ги издигнат след това в облаците и да ги завихрят в пламъците на огъня.
Поднесе се първото ястие - ядлива пръст от маслини и сушени доматчета, зеленчуци, ядливи цветя и перли от лимонова роса.
Визуализациите по стените ни пренесоха в зелените гори. Усещане сякаш се издигаш и понясяш нагоре, заедно с масата.
Даровете на водата бяха представени от сашими от сьомга, маринована в мисо и саке, върху подложка от хрупкави зеленчуци и горещо говеждо консуме със сфери от червено цвекло.
За тези, които са избрали меню без месо, предложението е мистичен вариант с мариновано авокадо и прясно сирене в мисо и саке. Потопихме се в синьото море и около нас заплуваха рибки.
Въздушният ордьовър бе равиола с пилешки дроб, пилешко филе и фоа гра, поднесена с крем сос от кестени и трюфел, върху пчелна пита.
Около нас летяха бели облачета.
Основното ястие поднесе страстен вкус на патешко магре, пушено в черен чай и череша, сервирано с колба с пушек и пяна от пащърнак и картофи, допълнен с хрупкав чипс от манатарка с лучено пюре.
За вегетарианците беше предвиден гретен от тиква, сладък картоф и целина. Около нас засияха огньове и фойерверки.
Прекрасни френски и гръцки вина допълваха кулинарното пиршество.
За тези, които са избрали меню без месо, предложението е мистичен вариант с мариновано авокадо и прясно сирене в мисо и саке. Потопихме се в синьото море и около нас заплуваха рибки.
Въздушният ордьовър бе равиола с пилешки дроб, пилешко филе и фоа гра, поднесена с крем сос от кестени и трюфел, върху пчелна пита.
Около нас летяха бели облачета.
Основното ястие поднесе страстен вкус на патешко магре, пушено в черен чай и череша, сервирано с колба с пушек и пяна от пащърнак и картофи, допълнен с хрупкав чипс от манатарка с лучено пюре.
За вегетарианците беше предвиден гретен от тиква, сладък картоф и целина. Около нас засияха огньове и фойерверки.
Прекрасни френски и гръцки вина допълваха кулинарното пиршество.
Тайната на петата стихия ни разкриха кулинарите Иван Манчев и Таньо Шишков, които под звуците на песента "All you need is love" ни презентираха десертът - елегантна комбинация от три вида шоколадов мус – бял шоколад с ягоди, млечен и натурален – умело комбинирани с пистачио, портокалова сфера с шоколад, флан каталана и малинов пясък с пукащи бонбони.
Те ни споделиха, че без ЛЮБОВ нищо няма смисъл и, че без любов приготвената храна никога не би била така вкусна. Любов се влага в избирането на качествени продукти, в приготвянето на храната, в аранжирането й в чинията и в споделянето й с любимите ни хора.
Те ни споделиха, че без ЛЮБОВ нищо няма смисъл и, че без любов приготвената храна никога не би била така вкусна. Любов се влага в избирането на качествени продукти, в приготвянето на храната, в аранжирането й в чинията и в споделянето й с любимите ни хора.
Уау, страхотно!
ОтговорИзтриванеМного яко! Ани, гордея се с теб!
ОтговорИзтриванеФантастично!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели с нас това прекрасно преживяване, Ани!
ОтговорИзтриванеМдаа, това вече е прекалено авангардно за моя семпъл вкус...май щях да си остана гладна:), но пък ми беше интересно да видя и прочета, Ани.
ОтговорИзтриванеБеше много готино ;) Радвам се, че имахме възможността да споделим емоцията заедно, Ани. Прегръдки
ОтговорИзтриване