Търсене в този блог

събота, 18 март 2017 г.

Киноа с печени зеленчуци и 3 номинации в Годишните награди на кулинарните блогове

    Скъпи приятели,

много съм щастлива да Ви съобщя, че Вкуснотека за трета поредна година е номинирана, този път, в цели три категории от конкурса за Годишни награди на кулинарните блогове - Жител на света (Най-добър блог с чуждестранни рецепти), Бързо и вкусно (Най-добър блог с практични, ежедневни рецепти за цялото семейство), Крилце или кълка (Най-добър блог с рецепти с месо и дивеч). За мен е огромна чест и отново ще Ви помоля за Вашата подкрепа, като дадете своя глас за Вкуснотека. Необходимо е да се регистрирате на сайта на наградите или да влезете за улеснение със своя фейсбук профил, след това да изберете трите категории, в които Вкуснотека е номинирана и да гласувате за блог Вкуснотека. Гласувалите ще участват за страхотна награда на публиката. 
   Искам да Ви благодаря за безрезерното доверие и подкрепа през изминалите 7 години! Вие сте причината за моето нестихващо вдъхновение. Без Вас блогът не би се радвал на своята голяма популярност! Надявам се, че във Вкуснотека винаги откривате свежи идеи за бързи и лесни рецепти, интернационална кухня и вкусни месни и безмесни предложения. Ценя много Вашите коментари, писма и препоръки. Старая се Ви отговарям почти веднага и винаги да съм насреща и в помощ. Ще се радвам да споделите какви рецепти обичате и кое Ви е много полезно в моите публикации. 
     Благодаря на всички, които ще отделят минутка от времето си, за да дадат своя глас. 
     Рецептата, на която днес се спрях, е много лесна и бърза. Приготвя се с любимата ми киноа, в комбинация с печени патладжани, тиквички и чушки. Получава се много ароматно и засищащо ястие. В последно време хапвам киноа приготвена по този начин един път седмично. Толкова ми допадна! 


Продукти:

1 ч.ч. киноа (130 г.)
2 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
30 мл. зехтин

2 патладжана
1 червена чушка
1 тиквичка
черен пипер
сол
50 мл. зехтин
1 ч.л. сух риган
по желание чесън и пресен копър за поръсване


Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете зеленчуците. Патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета. Покрийте тава с хартия за печене и поставете отгоре нарязаните зеленчуци. Поръсете с черен пипер, сол, риган и полейте със струя зехтин. Печете зеленчуците до омекване.
Отмерете и изсипете киноата в тенджерка. Налейте 2 ч.ч. вода. Съотношението при киноа винаги е 1:2 вода. Добавете 1/2 ч.л. сол и я сварете до готовност. Леко се разпуква и поема водата. Полейте със струя зехтин и разбъркайте добре.
Сложете печените зеленчуци в киноата. Разбъркайте добре. Тук е моментът да добавите на слаб огън стисната скилидка чесън, ако желаете или само малко пресен копър за декорация. 
Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Чудесна и много вкусна киноа.Ще я пробвам и така, много лесна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,Ани! аМного ми хареса рецептата,но имам малко дете и искам да заменя патладжаните с друг зеленчук.какво мога да използвам вместо тях?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заменете ги с целина. Тя става сладичка при печене.

      Изтриване
  3. Може да запечете пащърнак и морков.

    ОтговорИзтриване