петък, 21 юли 2017 г.

Червена леща с къри и бамя

    От дете обичам бамя. Дори я сравнявах по вкус с пържени картофки :) Наскоро открих колко добър е вкусът й печен във фурна само със зехтин, сол и пипер. Прекрасно мезе за вино. 
А комбинацията червена леща с къри и кокосово мляко с бамя е чудесна за лятото. 


Продукти:

2 ч.ч. червена леща
30 мл. зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 парченце джинджифил
1 голям домат, нарязан на кубчета
1 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
1 ч.л. къри
1 с.л. доматено пюре
2 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. кокосово мляко
2 ч.ч. бамя
черен пипер
сол
връзка пресен магданоз


Почистете лещата и внимателно я изплакнете в дълбока цедка. 
Почистете бамята като внимателно оформите дръжките им като моливче. Измийте я. Нарежете я на парчета.



В малък тиган задушете със зехтин и малко вода ситно нарязания лук, чесън, зелената чушка и парченцето джинджифил, докато омекнат. Добавете подправките и разбъркайте, за да пуснат своя аромат. Добавете доматеното пюре, доматите на кубчета и разбъркайте. Изсипете лещата и налейте бульона. Добавете и 2 ч.ч. вода. След като заври намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън, до омекване на лещата. Налейте кокосовото мляко и добавете почистената и нарязана на парченца бамя. Гответе още 10-15 минути, до омекване на бамята. Поръсете с пресен магданоз и поднесете по желание върху басмати ориз.


Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Ани,
    обичам бамята сурова когато е много млада.Но има любител на сготвената бамя у дома така,че ще изпробвам твоята комбинация.Чудесна е с червена леща.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване