сряда, 12 юли 2017 г.

Печени патладжани с козе сирене, мед и чесън

    След кратко отсъствие поради техническа неизправност, отново Ви казвам "здравейте приятели" :).
      Лятото е един от любимите ми сезони що се отнася до изобилието от плодове и зеленчуци на пазарите. Честно казано ежедневно мога да живея само на розови домати, авокадо, чушки и патладжани. Буквално ги обожавам! 
   Рецептата, която ви предлагам днес е изключително лесна и с дъх на лято - Печени патладжани с козе сирене, мед и чесън. Какво повече му трябва на човек, освен една разхлаждаща салата от розови домати и авокадо. 


Продукти:

3 бр. големи патладжана
черен пипер
сол
100 мл. зехтин
2 скилидки чесън
150 г козе сирене
30 мл. течен мед
връзка пресен магданоз


Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте патладжаните и ги нарежете на две половини по дължина, заедно с дръжките, за повече естетика.
Покрийте голяма тава с хартия за печене. Направете диагонални разрези върху половинките патладжан, но не до дъно и след това отново диагонално, така че да се получат квадратчета. 
Поръсете с черен пипер и сол. Стиснете скилидките чесън и ги натрийте във вътрешността на половинките патладжан. Полейте обилно със зехтин и пъхнете тавата във фурната.
Печете ги около 40 минути, след това ги обърнете внимателно с вилица, за да омекнат добре и от долната страна. След това отново ги завъртете. Ако е необходимо полейте с още малко зехтин и превключете за много кратко на горен нагревател. Внимавайте да не ги изгорите. Размачкайте леко с вилица вътрешността на патладжанените половинки и поръсете с натрошено козе сирене. Допечете още около 10 минути на горен и долен нагревател и ги извадете. Бръкнете с вилица в меда и направете леки кръгове върху патладжаните. Поръсете със ситно нарязан, пресен магданоз. 



Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ани,
    разкошни патладжани, веднага ще ги приготвя точно така с мед.Изглеждат великолепно,а салатата от розови домати я приготвям ежедневно в различни варианти.
    Чудесно, леко и много вкусно !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани,
      приготвих патладжаните с чесън и мед.Аз правя по този начин тиквички, картофи, батати, алабаш.Сега добавих и патладжани и се получи разкошна гарнитура.
      Поздрави и весело лято !

      Изтриване
  2. екстра са! и аз мога да живея на горепосочените продукти + домашна ракийка ;-)

    ОтговорИзтриване