вторник, 27 юни 2017 г.

Кайсиев пай със зехтин

    Зехтинът широко се използва в Италианската кухня и в сладки печива. Придава деликатна нотка и апетитност на сладкишите, също така и не позволява да изсъхнат, а да останат леко по-влажни като текстура. Кайсиите придават приятна свежест и киселинност на финала. 
   Поднесете Кайсиевия пай с крема сирене и мед и ви обещавам, че няма да можете да му устоите със сутрешното или следобедно кафе.

                    

продукти:

170 г пудра захар
кората от един лимон
230 мл. прясно мляко
100 мл. зехтин
1 капачка коняк
ванилова есенция
2 яйца
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.л. бакпулвер
500 г пресни кайсии
1 с.л. кристална захар за поръсване

за поднасяне:
пудра захар
крема сирене
мед


Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете пудрата захар, лимоновата кора и прясното мляко в малка касерола на слаб огън на котлона. Млякото не бива да завира. Разбъркайте до пълно стопяване на захарта. Отстранете от котлона и добавете зехтина, коняка и ваниловата есенция. Охладете сместа.
Добавете леко разбитите яйца и брашното с разбъркан бакпулвер в него. Разбъркайте сместа с миксер до хомогенност. 
Покрийте тава с размери 20:30 см. с хартия за печене и изсипете сместа. Нарежете кайсиите на половинки и след това на четвъртинки и ги подредете отгоре. Поръсете кайсиите с кристална захар и печете пая 30-35 минути до готовност, докато клечка, забодена в пая излезе суха.
Охладете и поднесете с купичка крема сирене и мед.



Да ви е сладко!

Адаптирано от: https://silviascucina.net

2 коментара:

  1. Ани,
    чудесно изглежда сладкиша.Записвам си рецептата за проба.Може би ще стане и с праскови или с нектарини.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане разбира се, Ели, много е ароматен и вкусен.

      Изтриване