четвъртък, 1 юни 2017 г.

Шакшука - лесна рецепта за яйца в доматен сос

Скъпи приятели,

представям ви една много вкусна и изключително лесна рецепта от Близкия Изток за яйца в доматен сос, по известна като Шакшука. Различното от нашия миш маш е наличието на кимион и чесън като подправки, както и обилното количество доматен сос. Можете да го поднесете и като предястие или закуска, но лично за мен това е перфектната лека и същевременно засищаща вечеря с утопен, вкусен хляб.


Продукти:

600 мл. доматен сос
1 глава лук
3 скилидки чесън
50 мл. зехтин
3 червени, печени чушки
6 яйца
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
черен пипер
сол
връзка пресен магданоз за поръсване


Сотирайте ситно нарязан лук и чесън в малко зехтин и водичка. Добавете нарязани на ленти печени, червени чушки и запържете за кратко. След малко добавете доматения сос. Оставете го да поври за 10 минути, докато се сгъсти. Поръсете с кимион, сол и черен пипер. Направете няколко кладенчета и чукнете яйцата на различни места. Поръсете с малко червен пипер и сол и гответе ястието под капак още няколко минути, докато яйцата стегнат. Поръсете ястието с пресен магданоз. По желание можете да добавите и малко сирене.

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Ани! Много обичам като ме изненадваш с подобни вкусотии! Благодаря ти, перфектна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка. Радвам се, че ти харесва. Приготвя се изключително бързо и е много вкусно :)

      Изтриване
  2. Много обичам шакшука, макар да съм правила по малко по-различна рецепта! Бих опитала и твоята!

    ОтговорИзтриване