представям ви една много вкусна и изключително лесна рецепта от Близкия Изток за яйца в доматен сос, по известна като Шакшука. Различното от нашия миш маш е наличието на кимион и чесън като подправки, както и обилното количество доматен сос. Можете да го поднесете и като предястие или закуска, но лично за мен това е перфектната лека и същевременно засищаща вечеря с утопен, вкусен хляб.
Продукти:
600 мл. доматен сос
1 глава лук
3 скилидки чесън
50 мл. зехтин
3 червени, печени чушки
6 яйца
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
черен пипер
сол
връзка пресен магданоз за поръсване
Сотирайте ситно нарязан лук и чесън в малко зехтин и водичка. Добавете нарязани на ленти печени, червени чушки и запържете за кратко. След малко добавете доматения сос. Оставете го да поври за 10 минути, докато се сгъсти. Поръсете с кимион, сол и черен пипер. Направете няколко кладенчета и чукнете яйцата на различни места. Поръсете с малко червен пипер и сол и гответе ястието под капак още няколко минути, докато яйцата стегнат. Поръсете ястието с пресен магданоз. По желание можете да добавите и малко сирене.
Страхотна рецепта, Ани! Много обичам като ме изненадваш с подобни вкусотии! Благодаря ти, перфектна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти миличка. Радвам се, че ти харесва. Приготвя се изключително бързо и е много вкусно :)
ИзтриванеМного обичам шакшука, макар да съм правила по малко по-различна рецепта! Бих опитала и твоята!
ОтговорИзтриванеТова ястие съм си го готвила още от студентските години но незнаех че се казва шакшука, като в тигана на първо място слагам плочка сирене, отгоре домат и тогава яйца, подправки и капак. Също става мн хубаво.
ОтговорИзтриване