Той е висш пилотаж и за мен най-важното за добрия тартар е качественото месо. Месото трябва да бъде узряло, висококачествено и крехко. Спрях се на сирлойн стек. Моят абсолютен фаворит. В добрите месарници лично пред вас ще ви го нарежат за тартар, но дори и да не го направят, просто ви е необходим добре подострен нож и добре охладено месо. Рецептата е класическа и резултатът е много вкусен. Поднася се със суров жълтък. Лично аз избрах пъдпъдъчи, защото е по-малък и естетичен. Всички подправки, лукът, лимонът и соса Уорчестър напрактика сготвят месото.
Стек Тартар е истинска класика. Поднася в почти всички добри ресторанти по света. Надявам се да ви хареса.
200 г сирлойн стек или бонфиле
1 с.л. Дижонска горчица
1 лук шалот
1 с.л. каперси
4-5 корнишонки
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сос Уорчестър
черен пипер
сол
1 жълтък
Охладете месото за 2-3 часа в хладилник. Нарежете го на тънки ленти, след това на ситни кубчета. Наситнете го възможно най-ситно, като за кайма. В никакъв случай не ползвайте блендер. В добрия тартар е хубаво да се усещат малки късчета.
Добавете ситно нарязан шалот, корнишонки и наситнени каперси. Полейте с лимонов сок, 1 лъжица сос Уорчестър и подправете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. Охладете в хладилник. Преди поднасяне внимателно чукнете яйцето и поставете отгоре чист жълтък.
Сервирайте с фини брускети или с пържени картофки. Разбъркайте жълтъка и поднесете.
NB: Ако се притеснявате да ядете сурово месо, можете да гриловате месото в силно загрят тиган с малко зехтин от всички страни за няколко минути, след това да го охладите и съхраните в хладилник за час, два и след това да го наситните и подправите с останалите съставки. Ако жълтъкът също ви пристеснява можете да го пропуснете.
Да ви е сладко!
Ето това определено не е за мен...:)
ОтговорИзтриванеНо на вас да ви е вкусно!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТова ще се опита някой ден. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеИ в кръга на шегата, ето какво мисли мистър Бийн за стек "Тартар": https://www.vbox7.com/play:5563e194bd
:0)) Не случайно, този стек тартар от клипчето си беше само сурова кайма :))
ОтговорИзтриванеИ водка :)
ОтговорИзтриванеEdna ot nai dobrite recepti az go pravq be kurnishonite s bql piper
ОтговорИзтриванеСърдечно ви благодаря. Да ви е сладко :)
ИзтриванеПрекрасно. Опитвам!
ОтговорИзтриванеНищо на света не би не накарало да ям сурово месо. Ако ще да не съм с фино и изтънчено небце. За мен това си е заготовка за кюфтета.
ОтговорИзтриванеНали знаете савичето? По същия начин месото не е сурово. То напрактика се сготвя от лимоновия сок, сос Уорчестър и горчицата, точно както рибата. Бях като вас преди, докато не опитах истински Тартар. Много е вкусно, когато е приготвено добре. :)
ИзтриванеУникално се получи! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСърдечно ви благодаря :)
ИзтриванеДори термичната обработка не може да ви гарантира,че няма да се заразите с някой паразит.Който е учил паразитология знае рисковете от яденето на сурово месо и недобре измити плодове и зеленчуци.Това удоволствие за устата е като игра на руска рулетка.
ОтговорИзтриванеВярно е.Може да хванете паразити от ядене на сурово месо.И салмонела от суров жълтък.Не малко хора са умрели.
ОтговорИзтриване