Търсене в този блог

сряда, 7 юни 2017 г.

Стек Тартар

    Спомням си в едно от предаванията на Master Chef шеф Ангелов каза, че само хора с особено отношение към кулинарията и с фино небце ще оценят вкусовите качества на стека Тартар. 
   Той е висш пилотаж и за мен най-важното за добрия тартар е качественото месо. Месото трябва да бъде узряло, висококачествено и крехко. Спрях се на сирлойн стек. Моят абсолютен фаворит. В добрите месарници лично пред вас ще ви го нарежат за тартар, но дори и да не го направят, просто ви е необходим добре подострен нож и добре охладено месо. Рецептата е класическа и резултатът е много вкусен. Поднася се със суров жълтък. Лично аз избрах пъдпъдъчи, защото е по-малък и естетичен. Всички подправки, лукът, лимонът и соса Уорчестър напрактика сготвят месото. 
   Стек Тартар е истинска класика. Поднася в почти всички добри ресторанти по света. Надявам се да ви хареса.


Продукти:

200 г сирлойн стек или бонфиле
1 с.л. Дижонска горчица
1 лук шалот
1 с.л. каперси
4-5 корнишонки
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сос Уорчестър
черен пипер
сол
1 жълтък


Охладете месото за 2-3 часа в хладилник. Нарежете го на тънки ленти, след това на ситни кубчета. Наситнете го възможно най-ситно, като за кайма. В никакъв случай не ползвайте блендер. В добрия тартар е хубаво да се усещат малки късчета. 
Добавете ситно нарязан шалот, корнишонки и наситнени каперси. Полейте с лимонов сок, 1 лъжица сос Уорчестър и подправете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. Охладете в хладилник. Преди поднасяне внимателно чукнете яйцето и поставете отгоре чист жълтък. 
Сервирайте с фини брускети или с пържени картофки. Разбъркайте жълтъка и поднесете.


NB: Ако се притеснявате да ядете сурово месо, можете да гриловате месото в силно загрят тиган с малко зехтин от всички страни за няколко минути, след това да го охладите и съхраните в хладилник за час, два и след това да го наситните и подправите с останалите съставки. Ако жълтъкът също ви пристеснява можете да го пропуснете.


Да ви е сладко!






14 коментара:

  1. Ето това определено не е за мен...:)
    Но на вас да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Това ще се опита някой ден. Благодаря за рецептата.
    И в кръга на шегата, ето какво мисли мистър Бийн за стек "Тартар": https://www.vbox7.com/play:5563e194bd

    ОтговорИзтриване
  4. :0)) Не случайно, този стек тартар от клипчето си беше само сурова кайма :))

    ОтговорИзтриване
  5. Edna ot nai dobrite recepti az go pravq be kurnishonite s bql piper

    ОтговорИзтриване
  6. Нищо на света не би не накарало да ям сурово месо. Ако ще да не съм с фино и изтънчено небце. За мен това си е заготовка за кюфтета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаете савичето? По същия начин месото не е сурово. То напрактика се сготвя от лимоновия сок, сос Уорчестър и горчицата, точно както рибата. Бях като вас преди, докато не опитах истински Тартар. Много е вкусно, когато е приготвено добре. :)

      Изтриване
  7. Уникално се получи! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  8. Дори термичната обработка не може да ви гарантира,че няма да се заразите с някой паразит.Който е учил паразитология знае рисковете от яденето на сурово месо и недобре измити плодове и зеленчуци.Това удоволствие за устата е като игра на руска рулетка.

    ОтговорИзтриване
  9. Вярно е.Може да хванете паразити от ядене на сурово месо.И салмонела от суров жълтък.Не малко хора са умрели.

    ОтговорИзтриване