Търсене в този блог

неделя, 28 май 2017 г.

Плодов пай

    Греещ като слънце, летен, плодов пай, с божествено вкусен крем и хрупкаво маслено тесто. Поводът да го направя бе погачата на едно сладко бебче на име Левон. Пожелавам му животът му да бъде винаги сладък и цветен, да е роден под щастлива звезда и да бъде много щастлив. 


Продукти за масления блат:

200 г брашно
1/3 ч.ч. захар
1 яйце
125 г меко масло
щипка сол

продукти за крема:

200 г меко масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
80 г филирани бадеми
1 пакет бисквити с лимон
300 г заквасена сметана
кората от 1 лимон
1 ванилия

микс от горски плодове - малини, ягоди, боровинки
+ кайсии и киви

малко сладко по избор за глазиране
пудра захар за поръсване


Започнете с масленото тесто. Приготвя се изключително лесно. 
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете мекото масло на малки парченца и започнете да го претривате с ръка, заедно със сухите съставки. Чукнете яйцето и хубаво омесете всичко, докато получите тесто. Увийте го в кухненско фолио и го приберете в хладилника за поне 20 минути. 
През това време пригответе крема за пая.
Смелете в блендер един пакет бисквити с лимон и филираните бадеми, след което ги разбъркайте с миксер с мекото масло. Налейте консерва кондензирано мляко, добавете заквасената сметана и накрая кората от един лимон и една ванилия. Разбъркайте всичко добре и охладете крема за два часа в хладилник.
Извадете тестото от хладилника. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тавичка или форма за пай обилно с масло. Разстелете тестото на дъното и с ръце го разпределете по дъното. Ако желаете можете и да го разточите, но според мен не е необходимо. С масленото тесто се работи много лесно. Набодете го с вилица по дъното. Сложете отгоре хартия за печене и изсипете боб или друга тежест. Пъхнете във фурната и го печете около 20 минути, след което отстранете хартията с тежеста и печете още 5 минути. Оставете го да изстине добре.
Разпределете крема в маслената подложка. Охладете добре в хладилник, за да стегне. Декорирайте с плодовете непосредствено преди поднасяне, за да не пуснат вода.
Намажете ги със затоплено сладко по избор за повече блясък. Поръсете с пудра захар. 


Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ани,
    чудесно изглежда паят.Толкова е нежен, напълно подходящ за повода.Страхотен е.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, кремът е истински хит, горещо го препоръчвам.

      Изтриване
  2. Чудесен пай, Ани!Дано и живота на бебчето е така пъстър и сладък!

    ОтговорИзтриване