Търсене в този блог

неделя, 20 август 2017 г.

Галет с праскови и крема сирене

  Ако обичате леки, летни десерти с плодове, този Галет с праскови и крема сирене ще ви вдъхнови и очарова! Добавката от крема сирене придава чудесен завършек на десерта - хрупкаво маслено тесто, сочни праскови и нежен крем - невероятно вкусно!



продукти за масленото тесто:

200 г брашно
50 г кристална захар
щипка сол
125 г студено масло
1 яйце

продукти:

100 г крема сирене Philadelphia
4 бр. праскови
3 с.л. кристална захар
2 ванилии
1 с.л. царевично нишесте

20 г масло
1 яйце за намазване


Сложете в купа брашното, солта и захарта. Нарежете на малки парчета маслото и претрийте с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте. Ако сместа ви се стори ронлива добавете 1 с.л. вода и оформете на топка тесто. При мен не се наложи. Увийте го в стреч фолио и охладете за половин час.
Измийте прасковите, без да ги белите. Нарежете ги на полумесеци и ги сложете в купа. Поръсете със захарта, нишестето и ванилиите. Разклатете купата, за да се разтворят в сока на прасковите. Оставете настрана.
Загрейте фурната на 190 градуса.
Пригответе тава, покрита с хартия за печене.
Извадете тестото. Поръсете малко брашно на плота. Разточете го във формата на кръг. Не се старайте да е равномерно. Колкото по-груп и селски вид има, толкова по-естествено и хубаво стои. Сложете точилката в единия край и прехлупете част от тестото. Внимателно го прехвърлете в тавата. Другият вариант е да го разточите директно върху хартията и след това да я прехвърлите в тавата. Намажете по средата кръг от тънък пласт крема сирене, около половин сантиметър дебело, като оставяте около 2 см свободен ръб по края. Леко отцедете прасковите от отделилия се сок и ги подредете върху крема сиренето, хаотично или в кръг. Прехлупете краищата навътре, като леко прищипвате. 


Поставете тук-таме малки парченца масло върху прасковите. Разбийте едно яйце в купичка и намажете с четка получилия се ръб от маслено тесто.
Печете галета около 40-45 минути до готовност, докато добие приятен златист цвят по коричката. 
Извадете и охладете. Преди поднасяне поръсете през цедка с пудра захар, нарежете на парчета и, по желание, поднесете с топка ванилов сладолед.


Да ви е сладко!




3 коментара: