Търсене в този блог

четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Миш маш и ароматен тиквеник с ябълки, лешници и крема сирене

    Възможно ли е нашата, вкусна и питателна балканска кухня да бъде и красива?
Замисляли  ли сте се какви снимки излизат в гугъл, когато потърсите миш маш, тиквеник, гювеч или пълнени чушки например? 

   Предаването "Новата балканска кухня с Божана", което стартира по 24Кitchen се стреми да предложи именно такова вдъхновение на зрителите, като поставя акцент върху елемента на изненада, или как да съчетаем традиционни български и балкански продукти в едно изискано ястие с ефектно презентиране. Това е убеждението на съмишлениците, които ще използват хаштаг #BalCanDoit, а аз възнамерявам да не пропускам нито един епизод.

    Заставам зад това начинание и ви презентирам един традиционен миш маш, запечен в камби с пъдпъдъче яйце и крем от чушки. Харесвам комбинацията от хрупкавите зелени чушки с мекотата на печените, червени чушки и надграждането на ароматите - сминдух и риган. 
   Десертът е класически и много любим тиквеник, но разчупен през моя експериментаторски дух. Добавих свежа ябълка, която чудесно балансира свежестта, крема сирене и лешници. Комбинацията от аромати е фантастична. Горещо ви го препоръчвам за предстоящите Коледни празници. 
    Благодаря на хипермаркети Kaufland за прекрасния подбор на продукти за тези рецепти.

Миш маш



продукти:

1 кг. зелени чушки Сиврия
1 буркан печени, червени чушки
3 розови домата
300 г краве сирене
връзка пресен магданоз
5 бр. яйца
1/2 ч.л. сминдух
1/2 ч.л. сух риган
50 мл. зехтин
черен пипер
сол

пъдпъчи яйца

крем от чушки:

2 печени червени чушки
80 г крема сирене Филаделфия
сол


Измийте и нарежете чушките на малки ленти. Запържете ги в тиган с малко зехтин, до омекване. Ако е необходимо ги изпържете на два пъти. Подправете ги с черен пипер, сол и риган. 
През това време обелете и нарежете доматите на кубчета. В отделна чиния разбийте и яйцата с вилица.
Добавете и червените чушки при зелените, нарязани на ленти и запържете и тях за няколко минути. Натрошете сиренето с ръце. Подправете със сминдух. Добавете доматите и разбъркайте добре. Поръсете с още малко сол. Гответе още няколко минути и на финала налейте разбитите яйца и бъркайте, докато побелеят и се поемат от миш маша. След като изключите котлона добавете ситно нарязан магданоз. 
Внимателно изрежете капачетата на две камби и ги извадете. Запазете ги.
Поръсете ги със сол. Напълнете камбите с миш маша. Печете на силно загрята на 200 градуса фурна до омекване на чушките. Чукнете по едно пъдпъдъче яйце отгоре и изчакайте да се запече леко. 

Пасирайте в блендер печените чушки, подправени с малко сол и крема сиренето, до гладък крем. Поднесете миш маша топъл със студен крем от чушки.

Друга вариация на миш-маш можете да откриете в седмичната брошура на Kaufland България.



Тиквеник с ябълки, лешници и крема сирене


Продукти:

1 пакет фини, точени кори Белла
500 г белена тиква
2 бр. зелени ябълки
100 мл. олио
70 г масло
120 г кафява захар 
капачка коняк
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон
100 г печени лешници
1 и 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
шепа стафиди

100 г галета
100 г крема сирене

пудра захар за поръсване


Загрейте фурната на 180 градуса. 
Стопете маслото и олиото в малък съд на котлона и леко ги охладете.
Настържете тиквата и ябълките. Сложете ги в дълбока тенджера на котлона, налейте 1 ч.ч. вода и 2 с.л. захар и ги задушете за кратко до омекване, като разбърквате постоянно.
Охладете добре. Добавете натрошените, печени лешници, канелата, джинджифила, стафидите, коняка, настържете портокаловата и лимонова кора и разбъркайте добре плънката.


Разтворете корите. 
Намажете една кора с маслена смес и я захлупете върху втора. В дъното, от към късата страна размажете 1 с.л. крема сирене. Отгоре поръсете 1 с.л. галета и след това разпределете обилно плънка. Поръсете с кафява захар. Прехлупете двете слепени кори и навийте на руло. Прехвърлете в правоъгълна тава. По същия начин навийте и останалите рула.
Полейте с останалата маслена смес рулата и печете 40 минути на 180 градуса, до хрупкава коричка и златист загар. 
Охладете леко и поръсете с пудра захар, през цедка.


Да ви е сладко!



8 коментара:

  1. Къде се слага кафявата захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кафявата захар се слага върху плънката от тиква в дъното на кората, преди да завиете рулото.

      Изтриване
  2. Ани,
    чудесни класически рецепти, презентирани и показани в нов интересен стил и вариант.Благодаря за подсказката, ще гледам и аз предаването с Божана.Интересна и много вкусна е нашата кухня, важно е наистина доброто и презентиране и разнообразяването на продуктите.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря Ели за милия коментар. Много се радвам, че харесваш така презентираните рецепти. Балканската кухня е много богата, пъстра и безкрайно вкусна. Вярвам, че с малко вдъхновение и фантазия човек може да я направи и също толкова красива. Прекрасен уикенд.

      Изтриване
  3. Ани, впечатли ме не толкова визията на миш-маша, която си е прекрасна, де, но избора на подправки, ще опитам някой ден.
    Колкото до тиквеника - фантазия просто! бих ползвала обаче други кори, нещо с Белла-та не се харесваме:))

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, искам да ви попитам плънката върху цялата кора ли се слага или само в дъното върху крема сиренето.

    ОтговорИзтриване