четвъртък, 14 декември 2017 г.

Пасуц толма

   Когато наближат Коледните и Новогодишни празници си спомняме с умиление вкусотийте излезли изпод ръцете на нашите баби, отрупаните трапези и апетитни аромати, които изпълваха в детството ни бащиния дом. 
   Днес ви представям една автентична, арменска, Коледна рецепта от моята баба - Пасуц толма, или сарми с кисело зеле, с богата плънка от нахут, леща, боб и булгур. Плънката е толкова вкусна, че можете да я гребете с лъжица, преди дори да сте успяли да завиете сармите. Невероятно вкусни сарми, които могат да разнообразят празничната ви трапеза. Приготвят се много бързо, благодарение на консервираните червен боб и нахут на Krina. Единственото, което трябва да сварите са лещата и булгура. Плънката става още по-апетитна от наличието на сушени кайсии и стафиди, както и зелени подправки. 


Продукти:

1 глава кисело зеле
2 с.л. доматен сос
30 мл. зехтин
1 пръчка канела
3-4 сушени кайсии

продукти за плънката:


1 глава лук
1 скилидка чесън
1 консерва нахут Krina
1 консерва Червен боб Krina
3/4 ч.ч. Булгур Krina
шепа стафиди
7-8 бр. сушени кайсии
2 с.л. доматен сос
30 мл. зехтин
връзка пресен копър
шепа пресен босилек
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол


Сварете лещата в тенджера под налягане с 2 ч.ч. вода, малко сол и струя зехтин. 
Сварете булгура в тенджера с вода 1:2, около 15-20 минути. Ако булгурът ви е от турския, може само да го накиснете до готовност.
Смесете в купа лещата, нахута, боба, булгура, нарязаните, сушени кайсии и стафидите.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко вода, до омекване. Изсипете всички продукти за плънката при тях и бъркайте, на слаб огън. 


Подправете със ситно нарязани копър, босилек и сухите подправки. Разбъркайте добре и леко охладете.


Отделете листата от зелката. 
Поставете едно листо на дъска пред себе си. Внимателно изтънете с нож жилата, която минава през средата. Сложете обилно количество от плънката в долната, широка част на листото, захлупете двете страници и след това започнете да навивате на стегнато руло. Пасуц толма се прави на по-големи сарми, не като лозовите.
По същия начин навийте и останалите сарми. Подредете ги в дълбока тенджера, като на дъното сложите малко от останалите ви листа. Отгоре полейте с две супени лъжици доматен сос, струя зехтин и поставете няколко, цели, сушени кайсии и пръчка канела. Налейте вода, колкото да покрие долния ред сарми.


Затиснете ги с голяма чиния, обърната на обратно. 


Варете сармите, след като заврат, на бавен огън около 30 минути, до готовност.
Поднасят се студени, без бульона от тенджерата.

Да ви е сладко!







5 коментара:

  1. Ани,
    много интересна автентична рецепта за сарми със зелеви листа и богата плънка.Ще ги пробвам задължително, имам съставките.Аз зелето го варя повече, за да може хубаво да омекне и да остане на мазнина.Но ще пробвам рецептата така, както ти я предлагаш.
    Поздрави и приятна подготовка за предстоящите празници !

    ОтговорИзтриване
  2. Това ще е на Бъдни вечер! Благодаря, Ани! И моля те,зачести ги малко арменските рецепти.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм готова с менюто за Бъдни вечер :) Благодаря, Ани за рецептата :) Както е писала Йоли чакаме и празнични арменски десерти :))

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни сармички, Ани! Пожелавма ти всело посрещана н празниците и една успешна и красива 2018-та година пред теб! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересни сарми, Ани, у дома няма шанс да ги склоня да опитат, но на мен определено ми се прииска да го сторя.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване