Когато наближат Коледните и Новогодишни
празници си спомняме с умиление вкусотийте излезли изпод ръцете на нашите баби, отрупаните трапези и апетитни аромати, които изпълваха в
детството ни бащиния дом.
Днес ви представям една автентична, арменска, Коледна рецепта от
моята баба - Пасуц толма, или сарми с кисело зеле, с богата плънка от нахут,
леща, боб и булгур. Плънката е толкова вкусна, че можете да я гребете с лъжица,
преди дори да сте успяли да завиете сармите. Невероятно вкусни сарми, които
могат да разнообразят празничната ви трапеза. Приготвят се много бързо,
благодарение на консервираните червен боб и нахут на Krina. Единственото, което трябва да сварите са лещата и булгура.
Плънката става още по-апетитна от наличието на сушени кайсии и стафиди, както и
зелени подправки.
Продукти:
1 глава кисело зеле
2 с.л. доматен сос
30 мл. зехтин
1 пръчка канела
3-4 сушени кайсии
продукти за плънката:
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 консерва нахут Krina
1 консерва Червен боб Krina
1 ч.ч. Екстра леща Krina
3/4 ч.ч. Булгур Krina
шепа стафиди
7-8 бр. сушени кайсии
2 с.л. доматен сос
30 мл. зехтин
връзка пресен копър
шепа пресен босилек
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
Сварете лещата в тенджера под налягане с 2 ч.ч. вода, малко сол и струя зехтин.
Сварете булгура в тенджера с вода 1:2, около 15-20 минути. Ако булгурът ви е от турския, може само да го накиснете до готовност.
Смесете в купа лещата, нахута, боба, булгура, нарязаните, сушени кайсии и стафидите.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко вода, до омекване. Изсипете всички продукти за плънката при тях и бъркайте, на слаб огън.
Подправете със ситно нарязани копър, босилек и сухите подправки. Разбъркайте добре и леко охладете.
Отделете листата от зелката.
Поставете едно листо на дъска пред себе си. Внимателно изтънете с нож жилата, която минава през средата. Сложете обилно количество от плънката в долната, широка част на листото, захлупете двете страници и след това започнете да навивате на стегнато руло. Пасуц толма се прави на по-големи сарми, не като лозовите.
По същия начин навийте и останалите сарми. Подредете ги в дълбока тенджера, като на дъното сложите малко от останалите ви листа. Отгоре полейте с две супени лъжици доматен сос, струя зехтин и поставете няколко, цели, сушени кайсии и пръчка канела. Налейте вода, колкото да покрие долния ред сарми.
Затиснете ги с голяма чиния, обърната на обратно.
Варете сармите, след като заврат, на бавен огън около 30 минути, до готовност.
Поднасят се студени, без бульона от тенджерата.
Ани,
ОтговорИзтриванемного интересна автентична рецепта за сарми със зелеви листа и богата плънка.Ще ги пробвам задължително, имам съставките.Аз зелето го варя повече, за да може хубаво да омекне и да остане на мазнина.Но ще пробвам рецептата така, както ти я предлагаш.
Поздрави и приятна подготовка за предстоящите празници !
Това ще е на Бъдни вечер! Благодаря, Ани! И моля те,зачести ги малко арменските рецепти.
ОтговорИзтриванеИ аз съм готова с менюто за Бъдни вечер :) Благодаря, Ани за рецептата :) Както е писала Йоли чакаме и празнични арменски десерти :))
ОтговорИзтриванеЧудесни сармички, Ани! Пожелавма ти всело посрещана н празниците и една успешна и красива 2018-та година пред теб! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеМного интересни сарми, Ани, у дома няма шанс да ги склоня да опитат, но на мен определено ми се прииска да го сторя.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Много ги харесваме!Ще ги правя за 3-та година.Весели празници,Ани!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте ги включили в Коледното си меню. Да ви е сладко!
ИзтриванеПравяих ги миналата година и въпреки , че забравих лещата, станаха уникални. Дано и тази година да ми се получат :)Весели празници
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че са станали страхотни :)
Изтриване