Представям ви един божествено вкусен щрудел. Щрудел с грозде. Невероятен вкус, сочен, ароматен и много оригинален. Доверете ми се. Приготвя се много лесно, публикувам и снимки от процеса. Използва се стафидено грозде, без семки. То остава на цели зрънца, и когато се яде се пукат в устата и придават сочност на десерта. Плънката е много богата с яйца, орехи, канела и кафява захар, която придава приятен карамелен завършек на всяка хапка. Всички, които имаха възможността да го опитат на Коледа бяха възхитени от вкуса. Предстои Нова Година и можете да изненадате своите гости с този толкова различен и интересен щрудел.
фини, точени кори за баница
1 кг. стафидено грозде
50 г масло
100 г кафява захар Демерара
Продукти за плънката:
3 яйца
50 г кафява захар Демерара
1/2 ампула ванилена есенция
1/2 ч.л. канела
щипка сол
100 г накълцани, печени орехи
125 г масло
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната на 180 градуса.
Отделете зрънцата грозде. Измийте ги и ги отцедете в гевгир. Оставете ги цели. Стопете в тенджера 50 г масло и добавете гроздето. Оставете го да къкри няколко минути на котлона, за да омекне леко, след което добавете захарта и разбъркайте, докато се стопи. Отново го сложете да се отцеди в гевгира.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете ванилията, солта, канелата и накълцаните на по-едро, печени орехи. Изсипете вътре зрънцата грозде и разбъркайте плънката.
Стопете маслото и леко го охладете.
Разтворете корите на плота.
Намажете горната кора с масло. На късата й страна разпределете равномерно количество от плънката (грозде и яйчена смес).
Захлупете леко двата странични края, така че да не изтече и навийте на руло два листа. Прехвърлете в тава.
По същия начин навийте и останалите рула, общо 7 на брой.
Често разбърквайте плънката, за да бъде равномерно разпределена. Намажете с останалото масло и печете на 180 градуса 1 час, докато добие карамелен цвят.
Охладете и поръсете с пудра захар през цедка. По желание поднесете с топка сладолед или ванилов сос.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: http://petiastiffler.com/wordpress/?p=380
Ани, изглежда толкова, толкова апетитно. Браво.
ОтговорИзтриванеМила ани,желая ти здраве, щастие и много късмет през новата година.
С най сърдечни поздрави Катя
Кате, много благодаря за милите пожелания. Желая ви здраве, щастие и една плодотворна година!
ИзтриванеЩруделът е наистина фантастичен. Горещо го препоръчвам! :)
Ани а какво е това стафидено грозде. От къде мога да го купя
ОтговорИзтриванеКатя
Това е нормално грозде, но без семки. Има го по пазарите и плод и зеленчуците.
Изтриване