Търсене в този блог

вторник, 3 април 2018 г.

Арменски, Великденски козунак (Чорег)

    Тази година искам да ви изненадам с една фантастична рецепта за Арменски, Великденски, сладък хляб. Съставките са същите като при козунака, но от него се носи запомнящ се, неземен аромат от характерната близкоизточна подправка махлеб. Това е подправка, направена от стрити ядки на черешови костилки. Можете да я намерите в арабските магазинчета на ул. Цар Симеон, до Женския пазар. 
   За божествения му аромат допринесе и карамеленият вкус на нерафинирана, тръстикова захар Passiflora, която използвах. Ако обичате по сладки козунаци можете малко да увеличите количеството кафява захар. Аз се придържах към оригинала и не съжалявам. Прекрасни конци, пухкава и нежна консистенция и невероятен аромат. 
   Приканвам ви на закуска леко да препечете филийки Чорег и да ги намажете с масло и любимото си сладко. Обещавам ви, че ще останете очаровани. 


Продукти:

1/2 ч.ч. хладка вода
7 г суха мая
1 ч.ч. масло
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1200 г брашно
1 с.л. махлеб
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. кафява захар Passiflora
4 големи яйца (размер L)

1 яйце за намазване
2 с.л. сусам за поръсване


Започнете като разтворите маята в хладка вода. Трябва да се образуват малки балончета на повърхността. 
Стопете маслото на котлона и добавете към него прясното мляко. Разбъркайте. 
Сложете в голяма купа брашното, солта и подправката махлеб. 
В друга купа разбийте с миксер яйцата и кафявата захар на гъст крем. 


Направете дълбока дупка в купата с брашното. Излейте млечно-маслената смес в купата с брашно. 


След това налейте яйчено-захарната смес и на финала добавете маята с хладката вода. 



Разбъркайте всичко много добре. След това прехвърлете сместа на набрашнен плот и омесете тестото. Ако разполагате със стационарен миксер можете да ползвате него. 


Омесете го около 10 минути. След това го върнете в леко набрашнената купа и го покрийте с прозрачно, кухненско фолио. Оставете го да втаса за поне 4 часа или ако не разполагате с достатъчно време загрейте фурната на 50 градуса и го сложете на топло в нея, за да втаса по-бързо. След като удвои обемът си го ударете с ръка един път и го оставете да втаса още половин час.


Прехвърлете го на набрашнен плот и леко го омесете. Разделете го на три равни по големина парчета. Можете да ползвате кухненска везна. Оформете равни по дължина фитили и оплетете обикновена плитка. 
Покрийте форма за кейк със свалящ се ринг с хартия за печене и прехвърлете плитката в нея, като я оформите като кръг. Оставете тестото по този начин да втаса за още половин час. След това го намажете с четка с разбито яйце и поръсете със сусам.


Загрейте фурната на 190 градуса.
Печете Великденския хляб един час до готовност. Ако е необходимо можете да го покриете по средата на печенето с фолио, за да не изгори отгоре. Проверявайте го с клечка. Оставете го напълно да изстине преди да го разрежете, ако можете да му устоите.




Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://whitecoatpinkapron.com/

5 коментара:

  1. Харесвам аромата на махлепи и съм сигурна, че този козунак е неустоимо ароматен и вкусен, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Веси. Много е интересно колко дълготраен аромат му придава. У дома съм си завила едно парченце, 3 седмици по-късно ароматът е непроменен.

      Изтриване
  2. Чудесен, ароматен великденски козунак Ани.Не съм ползвала тази подправка, не съм я намирала.Но ако успея да намеря ще изпробвам рецептата.Все пак 40 дни след Великден можем да правим козунаци .
    Мир, благодат и здраве в твоя дом ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, можеш да я намериш в арабските магазинчета на Женския пазар. Благодаря ти за милите думи.

      Изтриване
    2. Малко е далече от Варна:), но може и там да си имат арабски магазини.

      Изтриване