неделя, 24 март 2019 г.

Американски, ябълков сладкиш

    През месец Март ще полетим през океана, заедно със София Мел, за да вкусим от любимия Американски, ябълков пай. Сочен, ароматен и мноого вкусен, този сладкиш ще ви заплени и ще ви накара да искате повече от едно парче, особено с топка сладолед :)



Продукти за форма с диаметър 24-26 см:

210 г захар
115 г меко масло
кората от половин лимон
1 с.л. лимонов сок
1 ванилия
175 г крема сирене
2 яйца
185 г брашно екстра София Мел
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
3 средно големи, жълти ябълки
25 г захар
1 ч.л. канела


Загрейте фурната на 180 градуса.

В купа сложете захарта, мекото масло, кората и сокът от лимон, ванилията и крема сиренето и разбъркайте с помощта на миксер. След това едно по едно добавете яйцата, като разбърквате след всяко едно яйце.

В друга купа смесете сухите съставки - брашно, бакпулер и щипка сол и ги пресейте.


Добавете ги постепенно към сместа. 


В малка купичка смесете канелата с 25 захар. 

Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Поръсете ги с половината канела със захар и разбъркайте с ръце. С помощта на лъжица ги объркайте в тестото. 


Покрийте форма за печене със свалящ се ринг с хартия за печене. Излейте тестото, заравнете сместа и поръсете с останалата част от канелата със захар.
Печете сладкиша 1 час и 15 минути, докато клечка, забодена в сладкиша излезе суха.
Охладете напълно и поднесете с топка сладолед.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ани,
    страхотен е ябълковия сладкиш.Наскоро ползвах стевия вместо захар и добре се получи, но тук нямам представа дали ще стане.Стевията много добре подслажда и то може по - малко количество да се ползва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, не я познавам стевията като продукт. Как се държи в печива?

    ОтговорИзтриване
  3. Превъзходен сладкиш с един недостатък - свършва много бързо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То затова са повторките, както казва дъщеря ми :))) Да ви е сладко :)

      Изтриване