Търсене в този блог

неделя, 24 март 2019 г.

Американски, ябълков сладкиш

    През месец Март ще полетим през океана, заедно със София Мел, за да вкусим от любимия Американски, ябълков пай. Сочен, ароматен и мноого вкусен, този сладкиш ще ви заплени и ще ви накара да искате повече от едно парче, особено с топка сладолед :)



Продукти за форма с диаметър 24-26 см:

210 г захар
115 г меко масло
кората от половин лимон
1 с.л. лимонов сок
1 ванилия
175 г крема сирене
2 яйца
185 г брашно екстра София Мел
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
3 средно големи, жълти ябълки
25 г захар
1 ч.л. канела


Загрейте фурната на 180 градуса.

В купа сложете захарта, мекото масло, кората и сокът от лимон, ванилията и крема сиренето и разбъркайте с помощта на миксер. След това едно по едно добавете яйцата, като разбърквате след всяко едно яйце.

В друга купа смесете сухите съставки - брашно, бакпулер и щипка сол и ги пресейте.


Добавете ги постепенно към сместа. 


В малка купичка смесете канелата с 25 захар. 

Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Поръсете ги с половината канела със захар и разбъркайте с ръце. С помощта на лъжица ги объркайте в тестото. 


Покрийте форма за печене със свалящ се ринг с хартия за печене. Излейте тестото, заравнете сместа и поръсете с останалата част от канелата със захар.
Печете сладкиша 1 час и 15 минути, докато клечка, забодена в сладкиша излезе суха.
Охладете напълно и поднесете с топка сладолед.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ани,
    страхотен е ябълковия сладкиш.Наскоро ползвах стевия вместо захар и добре се получи, но тук нямам представа дали ще стане.Стевията много добре подслажда и то може по - малко количество да се ползва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, не я познавам стевията като продукт. Как се държи в печива?

    ОтговорИзтриване
  3. Превъзходен сладкиш с един недостатък - свършва много бързо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То затова са повторките, както казва дъщеря ми :))) Да ви е сладко :)

      Изтриване