Търсене в този блог

петък, 5 април 2019 г.

Фалафели от боб Мунг с провансалска коричка и млечно-таханов сос

     Познавате ли боб Мунг? Това е вид зелен, дребен боб, който се използва най-вече в Индийската и китайска кухня. Много богат на витамини и минерали, той е изключително подходяш за дал, кълнове от боб и различни видове супи и салати.
     Аз реших да експериментирам и да приготвя фалафели от боб Мунг с провансалска коричка, които да изпека на фурна, за да бъдат по-здравословни. Получиха се апетитни, хрупкави отвън и мекички отвътре фалафели, с много свеж вкус и аромат. 


Продукти:

1/2 ч.ч. боб Мунг Krina
1/2 ч.ч. сварен нахут
3 стръка пресен чесън
1 мъничка глава лук
2 с.л. лимонов сок
връзка пресен магданоз
връзка пресен босилек
1 с.л. сусамов тахан
щипка лют пипер
1/4 ч.л. кимион
3 с.л. зехтин
сол

продукти за провансалската коричка:

3 филии хляб
60 г Пармезан
50 г масло
връзка магданоз
връзка, пресен босилек
сол

продукти за млечен сос с тахан:

половин кофичка кисело мляко
2 с.л. сусамов тахан
3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. кимион
сол


Почистете боб Мунг и го измийте. Сложете го в тенджера и кипнете водата. След като поври за 1 минута го изплакнете със студена вода и го отцедете. Повторете още един път, след което налейте чаша и половина вода или бульон и сложете боба да кипне. След това намалете на тих огън и го оставете 35-40 минути, докато стане готов. Добавете щипка сол. Отцедете го добре.


В блендер сложете нахута, сварения боб Мунг, лука, чесъна, тахана и всички останали съставки. Пасирайте до хомогенност. 


Почистете блендера и поставете в него съставките за провансалската коричка. Пасирайте, докато получите трохи.

Загрейте фурната на 200 градуса.


Покрийте тава с хартия за печене.

Загребете от сместа, с помощта на супена лъжица. Оформете с ръце фалафел, с големината на кюфтенце. Пригответе си панировката в плитка чиния и оваляйте фалафела в нея. Нека полепне добре от всичките му страни. Поставете го в тавата. По същия начин оформете и оваляйте и останалите фалафели.


Печете до приятен загар и хрупкава коричка около 40 минути. Охладете.
Поднесете с пресни зеленчуци, хумус от сладък картоф и млечен сос с тахан.


Да ви е сладко!






6 коментара:

  1. Чудесни фалафели Ани, не съм варила до сега боб мунг.А с млечния сос наистина се е получила една превъзходна комбинация.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, непременно опитай и ще ми споделиш. Чудесен е за дал и различни салати.

      Изтриване
  2. Чудесни! Много вкусно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви харесват. Много са апетитни :)

      Изтриване
  3. А как според Вас са по-вкусни? Топли или студени?

    ОтговорИзтриване