Познавате ли боб Мунг? Това е вид зелен, дребен боб, който се използва най-вече в Индийската и китайска кухня. Много богат на витамини и минерали, той е изключително подходяш за дал, кълнове от боб и различни видове супи и салати.
Аз реших да експериментирам и да приготвя фалафели от боб Мунг с провансалска коричка, които да изпека на фурна, за да бъдат по-здравословни. Получиха се апетитни, хрупкави отвън и мекички отвътре фалафели, с много свеж вкус и аромат.
1/2 ч.ч. боб Мунг Krina
1/2 ч.ч. сварен нахут
3 стръка пресен чесън
1 мъничка глава лук
2 с.л. лимонов сок
връзка пресен магданоз
връзка пресен босилек
1 с.л. сусамов тахан
щипка лют пипер
1/4 ч.л. кимион
3 с.л. зехтин
сол
продукти за провансалската коричка:
3 филии хляб
60 г Пармезан
50 г масло
връзка магданоз
връзка, пресен босилек
сол
продукти за млечен сос с тахан:
половин кофичка кисело мляко
2 с.л. сусамов тахан
3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. кимион
сол
Почистете боб Мунг и го измийте. Сложете го в тенджера и кипнете водата. След като поври за 1 минута го изплакнете със студена вода и го отцедете. Повторете още един път, след което налейте чаша и половина вода или бульон и сложете боба да кипне. След това намалете на тих огън и го оставете 35-40 минути, докато стане готов. Добавете щипка сол. Отцедете го добре.
В блендер сложете нахута, сварения боб Мунг, лука, чесъна, тахана и всички останали съставки. Пасирайте до хомогенност.
Почистете блендера и поставете в него съставките за провансалската коричка. Пасирайте, докато получите трохи.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене.
Загребете от сместа, с помощта на супена лъжица. Оформете с ръце фалафел, с големината на кюфтенце. Пригответе си панировката в плитка чиния и оваляйте фалафела в нея. Нека полепне добре от всичките му страни. Поставете го в тавата. По същия начин оформете и оваляйте и останалите фалафели.
Печете до приятен загар и хрупкава коричка около 40 минути. Охладете.
Поднесете с пресни зеленчуци, хумус от сладък картоф и млечен сос с тахан.
Да ви е сладко!
Чудесни фалафели Ани, не съм варила до сега боб мунг.А с млечния сос наистина се е получила една превъзходна комбинация.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, непременно опитай и ще ми споделиш. Чудесен е за дал и различни салати.
ИзтриванеЧудесни! Много вкусно изглеждат!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви харесват. Много са апетитни :)
ИзтриванеА как според Вас са по-вкусни? Топли или студени?
ОтговорИзтриванеАко се поднасят със салата студени.
Изтриване