сряда, 24 април 2019 г.

Домашен козунак

    Наближава един от най-семейните и уютни християнски празници - Великден. Във всеки дом ухае на козунак и яйчица. Ароматът на прясно-изпечен козунак не може да се сравни с нищо друго, затова през Април се завръщаме у дома, за да ни замирише на вкусен, домашен, български козунак. Приготвих го със специалното брашно на София мел за козунаци, по негова рецепта и се получи фантастичен. Втаса и бухна при печенето много добре. Вътре е богат на конци, същевременно е изключително въздушен и пухкав! Споделям ви с голямо вълнение рецептата, защото още щом успях да го снимам и нетърпеливите ми момичета го преполовиха с чаша топло мляко с какао. :)


Продукти:

1 кг брашно София Мел "Козунак"
2 пакетчета суха мая
250 мл. топло, прясно мляко

5 яйца на стайна температура
300 г кристална захар
2 ванилии
1/4 ч.л. сол

125 г меко масло
90 мл. затоплено олио

50 г накиснати във вода стафиди

1 яйце за намазване
захар за поръсване
малко брашно за поръсване на плота


Смесете в купа 250 г от брашното, топлото мляко и двете пакетчета мая и разбъркайте с лъжица. Ще получите смес като тесто. Оставете го да втаса за 30 минути на топло.

В друга купа разбийте с миксер 5 яйца, захарта, ванилиите и солта, до пълното абсорбиране на захарта. 


В дълбока купа сложете останалото брашно (750 г). Направете кладенче и излейте яйчената смес, след това добавете втасалото тесто, размекнатото масло, олиото и разбъркайте всичко много добре. Прехвърлете го на плота и омесете тестото много добре. 
Постепенно вкарайте стафидите в тестото и продължете да омесвате. Аз ползвах Kitchen Aid миксер за 10 минути за омесване. 


Поръсете купата с брашно на дъното и върнете тестото в него. Сложете го във фурната на топло на 50 градуса да втаса за 40 минути, до удвояване на обема си. Изкарайте го отново върху набрашнен плот. Разделете тестото на две половини. Всяка половина разделете на три равни парчета. Аз ползвах кантар за по-голяма точност. 

Подгответе си две форми за козунак. Една кръгла и една правоъгълна. Покрийте ги с хартия за печене.

От трите парчета на едната половина на тестото оформете три дълги фитила. 


Сплетете ги на плитка и прехвърлете в дългата форма за печене. 


По същия начин оформете три още по-дълги фитила от другите три парчета и ги сплетете на по-дълга плитка. Завийте я във формата на венец в кръглата тавичка. 


Оставете отново да втасат на топло във фурната на 50 градуса за 80 минути. След това ги намажете с разбито яйце и поръсете обилно със захар.


Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.


Печете козунаците 45 минути до готовност. Проверете с клечка.

Охладете напълно преди да разчупите.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар