Търсене в този блог

вторник, 21 май 2019 г.

Френски, плодов тарт

    Обожавам френската кухня, не само заради вкусната средиземноморска храна , но и заради изкусителните й десерти - Тарт татен, Креп Сюзет, Милфьой, Клафути. Днес ще ви представя един божествен Френски, плодов тарт, който съм сигурна, че ще задоволи и най-претенциозните небцета. Хрупкав, маслен блат, приготвен с бяло брашно екстра на София Мел, с характерно по-високо протеиново съдържание за приготвяне на по-луксозни сладкарски изделия у дома, който ухае на лешници, топящ се в устата домашен крем и пъстър букет от плодове. Една незабравима комбинация от вкусове, която ще ви накара да искате още и още едно парче от тарта.


Продукти за масления блат:

220 г брашно Екстра София Мел
1/3 ч.ч. захар
щипка сол
70 г печени лешници
130 г студено масло
1 яйце

продукти за крема:

750 мл. прясно мляко
12 с.л. захар
6 с.л. царевично нишесте
2 ванилии
6 жълтъка
50 г масло
кората от 1 лимон
200 мл. заквасена сметана

киви, кайсии, ягоди и боровинки


Смелете лешниците в блендер.

В купа отмерете брашното, добавете захарта, солта и смлените лешници. Нарежете студеното масло на малки парченца. Претрийте сместа с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете едно яйце и омесете тесто. Когато го оформите на топка го увийте във фолио и го приберете в хладилника за половин час, за да стегне.


През това време пригответе крема.

В купа отмерете захарта, царевичното нишесте и ванилиите. Добавете жълтъците и разбъркайте с миксер. Постепенно започнете да наливате прясното мляко, като непрекъснато бъркате. 


Преместете в тенджера и я сложете на котлона на бавен огън. С непрекъснато бъркане сварете нежен, млечен крем. Добавете бучка масло, която да се стопи от топлината на крема и кора от един лимон. Когато изстине напълно сложете кофичка заквасена сметана и разбъркайте добре.

Загрейте фурната на 180 градуса.


Извадете тестото и го разточете на тънка кора, върху набрашнен плот. Намажете форма за пай с масло и поръсете с брашно. С помощта на точилката прехвърлете разточеното тесто върху формата и леко притиснете с ръце, за да заеме дъното и страните й. Прекарайте точилката по ръба на формата и така отрежете останалото тесто. От него можете да оформите вкусни сладки. Надупчете с вилица дъното, покрийте го с хартия за печене и сложете за тежест бобени зърна. Печете блата около 30 минути до готовност. Отстранете хартията с тежестта. Охладете го напълно и внимателно го извадете от формата. Поставете го в поднос.
Напълнете блата с обилно количество крем и декорирайте с плодове.
Охладете за поне 5 часа в хладилник и поднесете студен.

Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Чудесен е Ани! Непременно ще го пробвам.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря Катя. Паят е великолепен за лятото.

      Изтриване
  2. Чудесно се е получил! Липсва само един лек слои желатин върху плодовете, за гланц.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз ги глазирах със сладко от зелени смокини. То стои по-фино и не придава неприятен вкус като желатина.

      Изтриване
  3. Типично летен десерт, красив е!

    ОтговорИзтриване
  4. Направих десерта точно по рецептата, спазвайки абсолютно всички пропорции. Резултат: красив на вид, вкусовете са отлични, но...до там! Блатът е прекалено твърд, т.е. 30 мин. са прекалено дълго време за печене. Кремът беше с по-добра плътност и гъстота преди да се добави сметаната, така че според мен тя е абсолютно излишна. Идеята не е да гледаш красотата на сладкиша на подноса, а да отрежеш парче и да се насладиш. В случая това не е възможно без трион за блата и сламка за крема. Съжалявам, но това е моята обратна връзка за рецептата. Всичко добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анна, съжалявам за разочарованието ви, но в защита на рецептата искам да споделя, че това е класическа рецепта за маслен блат и никога не съм имала издънки с него. Той става хрупкав и крехък, нямам идея как сте получили такава твърдост наистина! Кремът е също класически сладкарски, френски крем, който правя от години и консистенцията му е чудесна за тарт и бисквитена торта.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  5. Ани страхотен сладкиш.Какъв е диаметърът на формата, която ползваш?

    ОтговорИзтриване