Търсене в този блог

сряда, 2 октомври 2019 г.

Картофен огретен

    Вдъхновение за тази толкова лесна и вкусна рецепта получих, забележете, от училищния стол на децата :))) Всеки ден им давам домашна храна за обяд, но винаги с интерес чета менюто за седмицата на децата, които се хранят в стола. Допадна ми идеята за картофен огретен, а и до момента не бях правила. 
   Още същата вечер го приготвих, за да имат за утрешния обяд. Импровизирах според моето усещане за вкус и се получи страхотно. Децата нямаха търпение да го опитат на другия ден.
   Ползвах червения сорт картофи. Първо ги сварих, задължително с обелките, за да запазят повече от своите витамини. За по-бързо сваряване можете да сложите във водата и бучка масло. Напоих картофките с разтопено масло и за разкош добавих и сиренце. Когато се позапече и стегна поръсих с настърган кашкавал. Толкова е просто!


Продукти:

1 кг картофи
60 г масло
60 г краве сирене
2 яйца
200 мл. прясно мляко
1 с.л. брашно
черен пипер
сол
150 г краве кашкавал


Кипнете тенджера с вода с лъжичка сол. Измийте картофите добре и ги сложете във водата, заедно с обелките. Можете да добавите бучка масло за по-бързо сваряване. Картофите не бива да се разкашкват. Трябва да са сварени до толкова, че лесно да се бодат с вилица. Отнема около 30-40 минути. 

През това време стопете маслото, а в отделна купа разбийте двете яйца, заедно с прясното мляко и лъжица брашно. 


Охладете картофите и ги обелете с помощта на нож. Нарежете ги на кръгчета и подредете половината от тях на дъното на формата за печене.  Полейте ги с лъжица с половината от маслото. Натрошете отгоре краве или козе сирене, каквото обичате. Поръсете с черен пипер и щипка сол. Подредете втората половина от картофите. Отново поръсете с черен пипер и сол и ги напоете обилно с масло. Полейте със заливката и печете огретена около 30 минути, докато картофите отгоре добият леко златист загар и ястието стегне. Поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути. Ястието може да се поднася както топло, така и студено.

Да ви е сладко!










Няма коментари:

Публикуване на коментар