През Ноември в студеното време ви каня да отскочим до слънчева Испания и да се насладим на един изключително богат на вкус, влажен и вкусен Испански, лимонов пай. Ухае на лимон и бадеми. Различното при него е, че се приготвя със зехтин, който му дава една много нежна мекота. В рецептата, също така, не се използва никакъв бакпулвер и въпреки това кексът бухва чудесно, благодарение на брашно за Кекс на София Мел. Кейкът е идеален за сутрешното ви кафе на закуска.
1 и 1/2 ч.ч. брашно София Мел за Кекс (200 г)
1/4 ч.ч. сурови бадеми, смлени (40 г)
1/4 кафена лъжичка сол
1 ч.ч. захар (170 г)
кората от два лимона
3 големи яйца
1/4 ч.ч. лимонов сок (30 мл.)
1 ч.ч. скир (200 г) (или заквасена сметана)
2/3 ч.ч. качествен зехтин (130 мл.)
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната на 200 градуса.
В купа смесете брашното, смлените бадеми и солта. Разбъркайте добре.
В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта, докато сместа побелее и се вдигне. Добавете лимоновия сок и лимоновата кора. След това налейте зехтина и сложете скира. На финала добавете сместа с брашното, като бъркате с шпатула, колкото да се поеме добре.
Покрийте продълговата форма за кекс с хартия за печене. Излейте сместа в нея и печете 50 минути до готовност.
Охладете и поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Ароматът на лимон ми е любим в десерти.Правя когато ми се наложи кексове и торти с лимонови и портокалови корички.Ще изпробвам и тази рецепта.Чудесно изглежда този кейк.Имам обаче една идея - публикувай рецепти в книга, но само за арменската кухня.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !
Ели, в книгата има глава само с арменски рецепти.
ИзтриванеНаписали сте точните мерки, за такива като мен дето с ч.ч все не им се получава :)) Сърдечно Благодаря!
ОтговорИзтриванеВесели празници :)
Радвам се, че така ви е по-удобно. Важното е ако ползвате чаша винаги с една и съща да мерите.
ИзтриванеСтрахотен е, преди малко го направих. Вместо 40г смлени бадеми, сложих 40г кокосови стърготини.
ОтговорИзтриванеMмм, сигурно кокосът е придал много приятен аромат.
ИзтриванеЗащо не ми се изпичат лимоновите кексове
ОтговорИзтриванеОпитахте ли тази рецепта?
ИзтриванеЗдравейте, Ани! Какви са ориентировъчните размери на тавата и ако нямам брашно за кекс с наухвател колко бакпулвер е добре да се добави - 5мг?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, формата е правоъгълна 25 см. Сложете 1 ч.л. бакпулвер.
Изтриване