Търсене в този блог

петък, 29 ноември 2019 г.

Боровинков крамбъл

    От 15 Ноември до 24 Декември (Бъдни вечер) започват 40-дневните Коледни пости. За едни духовно израстване и смирение, за други пречистване на организма, всеки е открил своята причина да ги спазва и да получи хармония за душата, ума и тялото си. 
    Често по това време на годината получавам запитвания за подходящи постни рецепти, затова днес искам да ви предложа една много лесна и вкусна рецепта, която ще задоволи нуждата ви да си хапнете нещо сладичко и същевременно вкусно по време на Коледния пост, без да имате затруднения по отношение на млечните продукти в нея. 
   Боровинковият крамбъл се приготвя със сурови, белени бадеми, овесен флейкс, бадемова напитка и кокосово масло. За подсладител можете да ползвате по желание мед, сироп от агаве или кленов сироп. Десертът освен много вкусен е и много полезен, заради отсъствието на захар и наличието на фибри, витамини и минерали в овеса. Освен това овесът е много богат на фосфор, магнезий, цинк и желязо. Зърнените храни с марка Kölln са лидер на пазара в Германия, с доказано качество и традиции в производството на овесени продукти от над 2 века. 
    Десертът се приготвя с пресни боровинки, но бихте могли да ползвате и замразени такива, както и да опитате с малини например или смес от малини и боровинки. 


Продукти за крамбъла (размер на тавичката 30:20 см):

350 г смлени, белени бадеми
1 ч.ч. бял овесен флейкс Kölln
4 с.л. бадемова напитка Joya
1/4 ч.ч. стопено, кокосово масло
1/4 ч.ч. мед
1 кафена л. ванилен екстракт
1/8 ч.л. сол

продукти за боровинковия топинг:

375 г пресни боровинки
1/2 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. лимонов сок
кора от 1 лимон
1/4 ч.ч. мед (сироп от агаве или кленов сироп)
2 с.л. царевично нишесте
щипка сол


Загрейте фурната на 200 градуса.


Смесете в купа всички съставки за крамбъла. 


Омесете с ръка, докато получите трохи. Намажете дъното на тавичка с размери 30:20 см с кокосово масло. Изсипете 2/3 от сместа и притиснете с ръка, за да заравните. Другата част запазете. 


Печете 15 минути на загрята фурна, до порозовяване. 


Сложете продуктите за боровинковия топинг в малка касерола на котлона. След като сместа заври намалете на средна степен и изчакайте 10 минути да се редуцира и сгъсти. Разбърквайте с лъжица.


След като боровинковият топинг се сгъсти го излейте върху изпечения крамбъл. Поръсете отгоре останалия суров крамбъл и печете десерта още 10 минути, до порозовяване.


Оставете да изстине напълно и охладете в хладилник поне 2 часа преди консумация.


Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Сърдечно благодаря! Успешна и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна рецепта Ани.Записвам я за проба, чудесно изглежда.Поздравления и благодарности за рецептата !

    ОтговорИзтриване