Нямам търпение да споделя с вас тази убийствено вкусна рецепта за Патладжани Пармиджана. Рецептата е на Адриана Гюзелева, дъщеря на българския бас Никола Гюзелев, която е живяла в Италия и споделя някои автентични италиански рецепти от малкия екран.
Ароматно и вкусно, лятно ястие, което ще ви стане любимо. Можете да го направите с пържени патладжи, което ще направи вкуса още по-интензивен, но лично аз не пържа почти нищо и предпочитам да ги гриловам. Споделям снимки как да сглобите Пармиджаната стъпка по стъпка.
Продукти:
4 бр. големи патладжани
зехтин
сол
продукти за доматения сос:
1 малка глава лук
2 големи скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 кафена чаша бяло вино
600 мл. доматен сос
1/2 ч.л. сух риган
връзка пресен босилек
черен пипер
сол
2 бр. сирене Моцарела
150-200 г сирене Пармезан
2 с.л. галета
Измийте и нарежете патладжаните на фини филии. Поръсете ги със сол и полейте със струя зехтин. Гриловайте ги на оребрен тиган.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете със зехтин и малко вода, до омекване. Добавете бялото вино, доматения сос и подправките. Оставете да поври около 15 минути, докато се редуцира и сгъсти. На финала добавете нарязан, пресен босилек.
В купа смесете настъргано сирене Пармезан и 2 с.л. галета. Подгответе си и двете топки Моцарела.
Сглобяване на Пармиджаната:
Загрейте фурната на 200 градуса.
На дъното на форма за печене сложете малко от доматения сос. Подредете ред гриловани патладжани.
Отгоре накъсайте малко сирене Моцарела и поръсете обилно с Пармезан.
Полейте отново с доматен сос и повторете с нов ред патладжани.
Отново накъсайте Моцарела и поръсете Пармезан. След това полейте с доматен сос. По същия начин редувайте продуктите до изчерпване и завършете с доматен сос и обилно настърган Пармезан за финал.
Печете на силно загрята фурна 20-25 минути.
Изглежда чудесно! Купих продуктите, ще го приготвя за вечеря. Благодаря!
ОтговорИзтриванеСтискам палци! Ако имате нужда от съдействие съм на линия.
ИзтриванеДоста вкусно изглежда.
ОтговорИзтриванеБожествена рецепта!Силно я препоръчвам! Благодаря Ви,Ани! Слънчево лято Ви пожелавам!
ОтговорИзтриване❤️🍺🥗🥘
Здравейте, Ани, патладжанът трябва ли да се отцеди? Благодаря :)
ОтговорИзтриванеАз не го отцеждам. Нашите сортове не са толкова горчиви.
ИзтриванеМястото на галетата? Навярно се ръси с нея, съдейки по снимките?
ОтговорИзтриванеПармезанът се обърква с галетата.
ИзтриванеНевероятно вкусно и ароматно, наслада за сетивата. Тийнейджърът ми каза: "Мамо, все едно съм на някой изискан ресторант." Много ви благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво! Коментарите на децата са най-истински, защото не умеят да лъжат :) Да ви е сладко :)
ИзтриванеМного вкусно! Аз също я правя и така децата ми започнаха да ядат патладжани! 😂
ОтговорИзтриванеТова е чудесна новина :))
ИзтриванеЗдравейте! Дали би се получило вкусно, ако запека филийките патладжан във фурната?
ОтговорИзтриванеДа можете и във фурна.
ИзтриванеА сол в доматения сос слага ли се или пармезана е достатъчен.
ИзтриванеСлага се
Изтриване