четвъртък, 18 юни 2020 г.

Патладжани Пармиджана

    Нямам търпение да споделя с вас тази убийствено вкусна рецепта за Патладжани Пармиджана. Рецептата е на Адриана Гюзелева, дъщеря на българския бас Никола Гюзелев, която е живяла в Италия и споделя някои автентични италиански рецепти от малкия екран.
Ароматно и вкусно, лятно ястие, което ще ви стане любимо. Можете да го направите с пържени патладжи, което ще направи вкуса още по-интензивен, но лично аз не пържа почти нищо и предпочитам да ги гриловам. Споделям снимки как да сглобите Пармиджаната стъпка по стъпка.


Продукти:

4 бр. големи патладжани
зехтин
сол

продукти за доматения сос:

1 малка глава лук
2 големи скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 кафена чаша бяло вино
600 мл. доматен сос
1/2 ч.л. сух риган
връзка пресен босилек
черен пипер
сол

2  бр. сирене Моцарела
150-200 г сирене Пармезан
2 с.л. галета


Измийте и нарежете патладжаните на фини филии. Поръсете ги със сол и полейте със струя зехтин. Гриловайте ги на оребрен тиган. 

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете със зехтин и малко вода, до омекване. Добавете бялото вино, доматения сос и подправките. Оставете да поври около 15 минути, докато се редуцира и сгъсти. На финала добавете нарязан, пресен босилек.


В купа смесете настъргано сирене Пармезан и 2 с.л. галета. Подгответе си и двете топки Моцарела.

Сглобяване на Пармиджаната:


Загрейте фурната на 200 градуса.

На дъното на форма за печене сложете малко от доматения сос. Подредете ред гриловани патладжани. 


Отгоре накъсайте малко сирене Моцарела и поръсете обилно с Пармезан. 


Полейте отново с доматен сос и повторете с нов ред патладжани. 


Отново накъсайте Моцарела и поръсете Пармезан. След това полейте с доматен сос. По същия начин редувайте продуктите до изчерпване и завършете с доматен сос и обилно настърган Пармезан за финал.


Печете на силно загрята фурна 20-25 минути.


Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Изглежда чудесно! Купих продуктите, ще го приготвя за вечеря. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци! Ако имате нужда от съдействие съм на линия.

      Изтриване
  2. Доста вкусно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  3. Божествена рецепта!Силно я препоръчвам! Благодаря Ви,Ани! Слънчево лято Ви пожелавам!
    ❤️🍺🥗🥘

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, Ани, патладжанът трябва ли да се отцеди? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не го отцеждам. Нашите сортове не са толкова горчиви.

      Изтриване
  5. Мястото на галетата? Навярно се ръси с нея, съдейки по снимките?

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно вкусно и ароматно, наслада за сетивата. Тийнейджърът ми каза: "Мамо, все едно съм на някой изискан ресторант." Много ви благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Коментарите на децата са най-истински, защото не умеят да лъжат :) Да ви е сладко :)

      Изтриване