Търсене в този блог

четвъртък, 18 юни 2020 г.

Патладжани Пармиджана

    Нямам търпение да споделя с вас тази убийствено вкусна рецепта за Патладжани Пармиджана. Рецептата е на Адриана Гюзелева, дъщеря на българския бас Никола Гюзелев, която е живяла в Италия и споделя някои автентични италиански рецепти от малкия екран.
Ароматно и вкусно, лятно ястие, което ще ви стане любимо. Можете да го направите с пържени патладжи, което ще направи вкуса още по-интензивен, но лично аз не пържа почти нищо и предпочитам да ги гриловам. Споделям снимки как да сглобите Пармиджаната стъпка по стъпка.


Продукти:

4 бр. големи патладжани
зехтин
сол

продукти за доматения сос:

1 малка глава лук
2 големи скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 кафена чаша бяло вино
600 мл. доматен сос
1/2 ч.л. сух риган
връзка пресен босилек
черен пипер
сол

2  бр. сирене Моцарела
150-200 г сирене Пармезан
2 с.л. галета


Измийте и нарежете патладжаните на фини филии. Поръсете ги със сол и полейте със струя зехтин. Гриловайте ги на оребрен тиган. 

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете със зехтин и малко вода, до омекване. Добавете бялото вино, доматения сос и подправките. Оставете да поври около 15 минути, докато се редуцира и сгъсти. На финала добавете нарязан, пресен босилек.


В купа смесете настъргано сирене Пармезан и 2 с.л. галета. Подгответе си и двете топки Моцарела.

Сглобяване на Пармиджаната:


Загрейте фурната на 200 градуса.

На дъното на форма за печене сложете малко от доматения сос. Подредете ред гриловани патладжани. 


Отгоре накъсайте малко сирене Моцарела и поръсете обилно с Пармезан. 


Полейте отново с доматен сос и повторете с нов ред патладжани. 


Отново накъсайте Моцарела и поръсете Пармезан. След това полейте с доматен сос. По същия начин редувайте продуктите до изчерпване и завършете с доматен сос и обилно настърган Пармезан за финал.


Печете на силно загрята фурна 20-25 минути.


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)



16 коментара:

  1. Изглежда чудесно! Купих продуктите, ще го приготвя за вечеря. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци! Ако имате нужда от съдействие съм на линия.

      Изтриване
  2. Божествена рецепта!Силно я препоръчвам! Благодаря Ви,Ани! Слънчево лято Ви пожелавам!
    ❤️🍺🥗🥘

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Ани, патладжанът трябва ли да се отцеди? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не го отцеждам. Нашите сортове не са толкова горчиви.

      Изтриване
  4. Мястото на галетата? Навярно се ръси с нея, съдейки по снимките?

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно вкусно и ароматно, наслада за сетивата. Тийнейджърът ми каза: "Мамо, все едно съм на някой изискан ресторант." Много ви благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Коментарите на децата са най-истински, защото не умеят да лъжат :) Да ви е сладко :)

      Изтриване
  6. Много вкусно! Аз също я правя и така децата ми започнаха да ядат патладжани! 😂

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Дали би се получило вкусно, ако запека филийките патладжан във фурната?

    ОтговорИзтриване