Търсене в този блог

събота, 20 юни 2020 г.

Лешниково-кокосови сладки

   Обожавам лешници и кокос. Затова нямам търпение да споделя с вас тези уникални на вкус Лешниково-кокосови сладки. Комбинацията от двата вкуса е невероятна. Ароматът, докато се пекат е неудържим, а вкусът е запомнящ се и подканващ да си хапнеш още една и още една сладка :)
   Много са нежни на допир и леко пластични. Изваждат се абсолютно меки от фурната, но след 10 минути, когато изстинат се втвърдяват и стават чудесни. Аз ги направих малко по-големи, от колкото исках, но така децата им се радваха повече :) Вие ги направете малко по-малки. 
Сладките не съдържат никаква захар, брашно или масло. Можете да ги хапвате с чиста съвест :)


Продукти:

200 г печени, несолени лешници
50 г кокосови стърготини
1/2 ч.л. сода
щипка сол
2 с.л. кокосово масло
5 с.л. мед
1 ванилия


Смелете печените лешници в блендер до трохи. Внимавайте да не ги пюрирате. Трябва да станат на трохи. Сложете ги в купа и добавете кокосовите стърготини, содата и солта. Разбъркайте добре.

Стопете на котлона кокосовото масло. Отстранете и охладете. Добавете меда и ванилията. Разбъркайте добре и прибавете при сухите съставки. Разбърайте сместа.


Загрейте фурната на 180 градуса. 

Покрийте тава с хартия за печене.

Оформете малки топчета от сместа с ръце и ги притиснете леко в тавата. Не ги правете големи, защото по време на печене се уголемяват. (от моите се получи голям размер, така че направете ги по-малки от тези).


Печете сладките 10 минути, до златист загар. Ще бъдат много меки на пипане. Въпреки това ги извадете и ги оставете напълно да изстинат. Тогава ще се втвърдят от кокосовото масло в тях.
Внимателно ги отстранете от тавата.


Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. Страхотно изглеждат, задължително ще пробвам рецептата ��

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ани, тази рецепта си е почти кето, ако заменим меда със еритритол например. Ще я пробвам със сигурност

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Течност или яйце дали се добавя? Сместа е доста суха и не се оформя топче.

    ОтговорИзтриване