Обичам всякакви сладкиши, в които има ядки и особено много лешници и бадеми. Затова, когато видях този кейк нямах съмнение, че трябва да го опитам. Оказах се права, невероятно вкусен, леко влажен и изключително ароматен кейк. Още топъл е неустоим! Комбинацията от хрупкави лешници и шоколад е вълшебна :)
Продукти:
200 г меко масло
200 г кафява захар
1 ванилия
4 големи яйца
125 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
200 г смлени лешници
30 г цели лешници
100 г натурален шоколад
50 мл прясно мляко
за топинга:
100 г натурален шоколад
50 г цели лешници
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете ванилията и чукнете яйцата едно по едно.
Смесете брашното и бакпулвера в чаша и ги пресейте в сместа. Сложете щипка сол. След това добавете смлените лешници, счукани по на едро цели лешници и нарежете шоколада на малки парченца в сместа.
На финала добавете прясното мляко и разбъркайте всичко много добре.
Покрийте правоъгълна форма за кейк с хартия за печене и излейте сместа равномерно.
Печете кейка около час на загрята фурна. Проверявайте готовността с клечка.
Охладете сладкиша.
През това време стопете шоколада за топинга на водна баня. Леко го охладете. Полейте кейка и поръсете с едро натрошени лешници.
Да ви е сладко!
Ани,
ОтговорИзтриваненаистина разкошен кейк.Чудесно изглежда и не се съмнявам,че е много вкусен.Записвам рецептата за проба.
Поздрави и успешна седмица !
Страхотно изглежда :) Смлените лешници могат ли да се заменят с лешников тахан?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не заменяйте лешниците. Идеята им е да заменят брашното като консистенция.
ИзтриванеНеустоим...
ОтговорИзтриванеМного благодаря Веси :)
ИзтриванеМного интересен и различен кекс, вече е любим вкъщи. Правя го няколко пъти и цялата къща ухае на лешници. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеНаистина ароматът е невероятен, докато се пече. Ухае неустоимо.:))Да ви е сладко
Изтриване