петък, 4 септември 2020 г.

Тиролски, лешников кейк

    Обичам всякакви сладкиши, в които има ядки и особено много лешници и бадеми. Затова, когато видях този кейк нямах съмнение, че трябва да го опитам. Оказах се права, невероятно вкусен, леко влажен и изключително ароматен кейк. Още топъл е неустоим! Комбинацията от хрупкави лешници и шоколад е вълшебна :)


Продукти:

200 г меко масло
200 г кафява захар
1 ванилия
4 големи яйца
125 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
200 г смлени лешници
30 г цели лешници
100 г натурален шоколад
50 мл прясно мляко

за топинга:

100 г натурален шоколад
50 г цели лешници

Загрейте фурната на 170 градуса.


Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете ванилията и чукнете яйцата едно по едно.
Смесете брашното и бакпулвера в чаша и ги пресейте в сместа. Сложете щипка сол. След това добавете смлените лешници, счукани по на едро цели лешници и нарежете шоколада на малки парченца в сместа. 


На финала добавете прясното мляко и разбъркайте всичко много добре.


Покрийте правоъгълна форма за кейк с хартия за печене и излейте сместа равномерно.


Печете кейка около час на загрята фурна. Проверявайте готовността с клечка.
Охладете сладкиша.


През това време стопете шоколада за топинга на водна баня. Леко го охладете. Полейте кейка и поръсете с едро натрошени лешници.


Да ви е сладко!

Източник: https://www.bella-cooks-and-travels.com/l/tiroler-nusskuchen-huttenschmankerl/

6 коментара:

  1. Ани,
    наистина разкошен кейк.Чудесно изглежда и не се съмнявам,че е много вкусен.Записвам рецептата за проба.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда :) Смлените лешници могат ли да се заменят с лешников тахан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не заменяйте лешниците. Идеята им е да заменят брашното като консистенция.

      Изтриване