Търсене в този блог

четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Зеленчуков пай

     Моя много любима и близка приятелка се прибра от чужбина и ми дойде на гости. Изненада ме с невероятен, огромен букет с истински зеленчуци. Наистина не бях виждала такова произведение на изкуството. Разбира се след няколко дни той се превърна в този вкусен Зеленчуков пай :) Децата много го харесаха и буквално свърши за ден.
    
                      

Продукти:


1 малка глава карфиол
3 червени чушки
1 бял и 1 черен патладжан
1 лилав лук
1 сладък картоф
3 стръка праз лук
100 г бекон
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
няколко стръка пресен риган
стрък розмарин

продукти за заливката:

3 яйца
200 мл. прясно мляко
3 с.л. заквасена сметана
черен пипер
сол
1/4 ч.л. индийско орехче

150 г настърган кашкавал


Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор.


Обелете и нарежете зеленчуците. 


Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене като дъга. Полейте ги със струя зехтин, поръсете с черен пипер, сол и поставете няколко стръка пресен риган и розмарин за аромат. Печете зеленчуците до готовност, като леко разбъркате.

През това време нарежете праз лука на кръгчета и го задушете в малко зехтин и вода, докато леко се позапържи. На финала добавете нарязан бекон и запържете за 2-3 минути. Подправете с малко сол и пипер.

Пригответе заливката. В купа разбийте яйцата, млякото, заквасената сметана и подправките.

Започнете да редите пая във форма за пай. Лично аз го редих по цветове и видове,


в края розичките карфиол, след тях сладкия картоф, чушките, двата вида патладжани и лилавия лук в средата. Върху карфиола поставих запържения праз лук с бекон. 


Залейте всичко със заливката и поръсете с настърган кашкавал. 

Печете пая около 15-20 минути до готовност.


Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар