събота, 6 март 2021 г.

Великденски пиленца

    С хубавото време и наближаващия Великден мен все повече ме обвзема празнично настроение. Рецептата, която ви представям днес е за вкусни хлебчета, под формата на Великденски пиленца. Съветвам ви да ги приготвите с малките ви помощници. С Бети много се забавлявахме, докато ги правим. Тестото е страхотно, много меко и еластично. Не залепва. Използвайте вашето въображение. Можете да им направите например крила. Ние опитахме да направим човката и с ножица, но лично на мен повече ми приличаха на някаква смеска между пиле и делфин :) Затова ги направихме с човки от кедрови ядки. Когато се изпекат хлебчетата са изключително пухкави отвътре и мекички. 

Продукти:

250 г брашно

1/2 ч.л. сол

150 мл. хладко, прясно мляко

1 пакетче суха мая

1/2 ч.л. захар

25 мл. зехтин


продукти за намазване:

1 жълтък

2 с.л. прясно мляко


зрънца черен пипер

кедрови ядки


Смесете в купа брашното и солта. В друга купа сложете хладкото, прясно мляко, захарта и маята. Разбъркайте. Излейте сместа при брашното. Добавете зехтина и объркайте всичко много добре. Омесете меко тесто. Сложете го в купа и я покрийте с фолио. Оставете на топло да втаса за 1 час.

 

След като удвои обема си оформете тестото на дълго руло. Нарежете го на 13-15 равни парченца, в зависимост от големината. 


Вземете едно парче и го оформете като фитил с дължина около 23 см, като се стремите единият край да е леко по удебелен, за да оформим с него главата на птичето.

Завийте тънкия край на фитила под дебелия и след това го пъхнете отгоре в дупката. Частта, която излиза отвън остава като опашка. Притиснете я с малка виличка. Боднете кедрова ядка за носле и две зрънца черен пипер за очи. 



Внимателно прехвърлете върху тава, покрита с хартия за печене.

По същия начин оформете и останалите пиленца.

Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете с четка пиленцата. 

Печете на 200 градуса за около 12-13 минути. Охладете и поднесете.

Да ви е сладко!

Адаптирано от: https://schnatterkocht.blogspot.com/2018/03/gebackene-vogel-und-fruhstucks-zopf.html?spref=pi&m=1

Оформяне на пиленцето: https://schnatterkocht.blogspot.com/2018/03/gebackene-vogel-und-fruhstucks-zopf.html?spref=pi&m=1

2 коментара:

  1. Страхотни малки питки за Великден. Добавям си рецептата в "любими". Благодаря ти за чудното вдъхновение! Докато четях при мен възникна още една идея - пиленцата могат да бъдат сладки, т.е. козунак. Може да се добави малко захар, а вместо черен пипер и кедрови ядки - топченца черен шоколад. Мисля, че ще се получи страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи. Могат да се направят козуначени да. И аз си го мислех, докато ги правех.Опасявам се само топченцата черен шоколад да не се стопят по време на печенето. Може би черен сусам.

      Изтриване