Баба Гануш е вкусна разядка или дип от Близкоизточната кухня с патладжан и сусамов тахан. Напрактика това е арабският вариант на кьополу. Често се поднася с лаваш, питки или крекери. Има много приятен, леко опушен, фино пикантен вкус. Сигурна съм, че много ще ви допадне.
1 бр. голям патладжан
сол
20 мл. зехтин
1 скилидка чесън
1 с.л. сусамов тахан
1 с.л. Скир (или гъсто кисело мляко)
черен пипер
сол
1/4 ч.л. пушен червен пипер
сок от 1/2 лайм
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте патладжана и отрежете дръжката му. Разрежете го на две половини. Направете по два разреза с нож от страната на обелката. Поръсете ги със сол и ги оставете за 10 минути. Попийте със салфетка отделилия се сок. Поставете ги обърнати надолу върху тава, покрита с хартия за печене. Полейте със струя зехтин и печете до омекване и покафеняване на силно загрята фурна.
След това остържете месото със супена лъжица. Сложете го в блендер и добавете останалите съставки - тахан, Скир, сок от лайм, чесън, пушен червен пипер, сол и черен пипер.
Пасирайте до гладкост.
Поднесете в купа. Полейте с фина струя зехтин и поръсете с малко пушен, червен пипер.
Да ви е сладко!
Любимо:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Ани. Много вкусно и лесно, заради инсрукциите Ви.
ОтговорИзтриване