вторник, 16 март 2021 г.

Баба Гануш

    Баба Гануш е вкусна разядка или дип от Близкоизточната кухня с патладжан и сусамов тахан. Напрактика това е арабският вариант на кьополу. Често се поднася с лаваш, питки или крекери. Има много приятен, леко опушен, фино пикантен вкус.  Сигурна съм, че много ще ви допадне.


Продукти:

1 бр. голям патладжан

сол

20 мл. зехтин

1 скилидка чесън

1 с.л. сусамов тахан

1 с.л. Скир (или гъсто кисело мляко)

черен пипер

сол

1/4 ч.л. пушен червен пипер

сок от 1/2 лайм

Загрейте фурната на 200 градуса.

Измийте патладжана и отрежете дръжката му. Разрежете го на две половини. Направете по два разреза  с нож от страната на обелката. Поръсете ги със сол и ги оставете за 10 минути. Попийте със салфетка отделилия се сок. Поставете ги обърнати надолу върху тава, покрита с хартия за печене. Полейте със струя зехтин и печете до омекване и покафеняване на силно загрята фурна.

След това остържете месото със супена лъжица. Сложете го в блендер и добавете останалите съставки - тахан, Скир, сок от лайм, чесън, пушен червен пипер, сол и черен пипер. 

Пасирайте до гладкост.

Поднесете в купа. Полейте с фина струя зехтин и поръсете с малко пушен, червен пипер.


Да ви е сладко!

1 коментар: