понеделник, 19 април 2021 г.

Сочни кюфтета в сос от заквасена сметана с куркума и копър с ганитура пресни картофки

   Ястието, което днес ви поднасям е пълно с умами. Божествен вкус. Сочни кюфтенца, оваляни в кадифен сос от заквасена сметана с куркума и копър, овкусен с Vegeta original, с гарнитура от пресни, печени картофки. 


 Продукти:

1 кг. кайма смес

1 глава лук

1 и 1/2 скилидки чесън

2 филии хляб

1 ч.ч. прясно мляко

1/2 ч.л. Дижонска горчица

2 яйца

шепа стафиди, нарязани на ситно

връзка пресен магданоз

1/4 ч.л. индийско орехче

черен пипер

сол


брашно за овалване

смес от масло и олио за пържене


продукти за соса:

200 мл. пилешки бульон

1 ч.л. куркума

1/3 ч.ч. заквасена сметана

1/3 ч.ч. прясно мляко

1 с.л. брашно

1 ч.ч. готварска сметана

черен пипер

сол

1/2 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. Vegeta Original 

сок от 1/2 лимон

половин връзка пресен копър

1 с.л. масло


продукти за картофките:

2 кг. пресни картофки

60 г масло

1 ч.л. Vegeta Natur Crispy Patatoes

черен пипер

сол

1 ч.л. червен пипер

30 мл. зехтин


Сложете каймата в купа. Чукнете две яйца. Потопете филиите хляб в прясното мляко и ги наронете с ръце в купата. Нарежете връзка пресен магданоз. Добавете индийско орехче, сол и черен пипер. Сложете горчицата и нарязаните на ситно стафиди. Задушете с малко зехтин нарязан на ситно лук и чесън. Добавете го в каймата и омесете всичко много добре.

Вземете кайма, колкото шепата ви и оформете топче. Оваляйте го в брашното и изтупайте излишното. По същия начин оформете и останалите кюфтенца. Изпържете ги от всички страни в смес от масло и олио и ги отцедете върху салфетка. Покрийте ги в купа с капак. 

Пригответе си тенджера, в която да загреете бульона. Добавете куркумата и разбъркайте. 

В отделна купа смесете заквасената сметана, прясното мляко и брашното и разбъркайте до хомогенност. Започнете да темперирате сместа като добавяте по малко от топлия бульон, докато температурата се изравни. След това излейте млечната смес в бульона и разбъркайте на бавен огън енергично. Добавете готварската сметана. След това овкусете с Vegeta original, сол и пипер. Добавете бучка масло, нарязан на ситно копър и лимонов сок. 



Прехвърлете соса в тиган и поставете в него кюфтенцата. Гответе на бавен огън още 5-6 минутки. 



Измийте пресните картофки и ги сложете в голяма тава. Поръсете с Vegeta Crispy Patatoes, черен пипер, сол и малко червен пипер. Поставете няколко бучки масло, поръсете с прясно нарязан копър и полейте със струя зехтин.


Разбъркайте всичко добре и печете картофите на 200 градуса с вентилатор около 30 минути, докато добият златист загар.

Поднесете сочните кюфенца със сос и гарнитура от вкусни, пресни картофки.

Да ви е сладко!



2 коментара: