Ястието, което днес ви поднасям е пълно с умами. Божествен вкус. Сочни кюфтенца, оваляни в кадифен сос от заквасена сметана с куркума и копър, овкусен с Vegeta original, с гарнитура от пресни, печени картофки.
Продукти:
1 кг. кайма смес
1 глава лук
1 и 1/2 скилидки чесън
2 филии хляб
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. Дижонска горчица
2 яйца
шепа стафиди, нарязани на ситно
връзка пресен магданоз
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
брашно за овалване
смес от масло и олио за пържене
продукти за соса:
200 мл. пилешки бульон
1 ч.л. куркума
1/3 ч.ч. заквасена сметана
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. брашно
1 ч.ч. готварска сметана
черен пипер
сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. Vegeta Original
сок от 1/2 лимон
половин връзка пресен копър
1 с.л. масло
продукти за картофките:
2 кг. пресни картофки
60 г масло
1 ч.л. Vegeta Natur Crispy Patatoes
черен пипер
сол
1 ч.л. червен пипер
30 мл. зехтин
Сложете каймата в купа. Чукнете две яйца. Потопете филиите хляб в прясното мляко и ги наронете с ръце в купата. Нарежете връзка пресен магданоз. Добавете индийско орехче, сол и черен пипер. Сложете горчицата и нарязаните на ситно стафиди. Задушете с малко зехтин нарязан на ситно лук и чесън. Добавете го в каймата и омесете всичко много добре.
Вземете кайма, колкото шепата ви и оформете топче. Оваляйте го в брашното и изтупайте излишното. По същия начин оформете и останалите кюфтенца. Изпържете ги от всички страни в смес от масло и олио и ги отцедете върху салфетка. Покрийте ги в купа с капак.Пригответе си тенджера, в която да загреете бульона. Добавете куркумата и разбъркайте.
В отделна купа смесете заквасената сметана, прясното мляко и брашното и разбъркайте до хомогенност. Започнете да темперирате сместа като добавяте по малко от топлия бульон, докато температурата се изравни. След това излейте млечната смес в бульона и разбъркайте на бавен огън енергично. Добавете готварската сметана. След това овкусете с Vegeta original, сол и пипер. Добавете бучка масло, нарязан на ситно копър и лимонов сок.
Прехвърлете соса в тиган и поставете в него кюфтенцата. Гответе на бавен огън още 5-6 минутки.
Измийте пресните картофки и ги сложете в голяма тава. Поръсете с Vegeta Crispy Patatoes, черен пипер, сол и малко червен пипер. Поставете няколко бучки масло, поръсете с прясно нарязан копър и полейте със струя зехтин.
Разбъркайте всичко добре и печете картофите на 200 градуса с вентилатор около 30 минути, докато добият златист загар.
Поднесете сочните кюфенца със сос и гарнитура от вкусни, пресни картофки.
Да ви е сладко!
От монитора усетих колко е вкусно това:)
ОтговорИзтриванеВесе облизахме си пръстите.
Изтриване