В неделя е един от любимите ми семейни празници. Много обичам Великден. Пролетно ми е, цветно ми е, слънчево ми е на душата. Освен това се събираме цялото семейство и приготвяме вкусен, Великденски обяд. На трапезата винаги има домашен козунак.
Тази година ви поднасям много лесна рецепта за домашен козунак без месене. Няма да го удряте 100 пъти в плота, няма да ви е топло и да се преуморявате. Единственото, което се изисква в тази рецепта е тестото да втаса два пъти по 1 час. Получава се много меко и въздушно тесто, с което се работи лесно. Аз го направих със сушени плодове, портокалови и лимонови корички, но ако вие имате други предпочитания, опитайте. Козунакът бухва невероятно и има чудесни конци.
*GIVEAWAY*
Ако искате да спечелите тази красива торба за козунак, заедно с Великденска декорация във формата на кошничка за яйца с пиле, предоставени от магазин за подаръци Complimento, заповядайте в Инстаграм профила на Вкуснотека - @vkusnoteka_ani_shakaryan. Изненадайте своите близки и приятели с вкусен, домашен козунак, поднесен в красива торба.
Продукти:
550 г брашно
150 г кристална захар
3 яйца на стайна температура + 1 яйце за намазване
200 мл. прясно мляко
80 мл. олио
1 пакетче суха мая (7г)
лимонова кора
портокалова кора
1 ванилена захар с аромат на Ром
80 г стафиди
80 г сушени, червени боровинки
50-60 г кристална захар за поръсване
Започнете подготовката на продуктите, преди да преминем към оформяне на самото тесто.
1. Пресейте брашното два пъти.
2. Загрейте прясното мляко в малка тенджерка на котлона. Когато се затопли, без да завира, отлейте 50 мл. от него в една купичка и добавете 1 с.л. от захарта и изсипете маята. Добавете и две супени лъжици брашно, разбъркайте на кашичка и оставете настрани, за да шупне и да се надигне.
3. Чукнете трите яйца в друга купа, добавете ванилената захар, лимоновите и портокаловите корички, плюс 40 мл. от олиото.Разбийте добре с вилица.
4. В останалото топло мляко изсипете останалата захар. Бъркайте до пълното й стопяване. Ако е необходимо леко загрейте котлона на минимум.
Трябва да имате следните заготовки:
- яйчената смес
- пресятото брашно
- млечна смес
- шупналата мая
- половината олио
Сложете брашното в дълбока купа. Направете кладенче и излейте яйчената смес. Разбъркайте много добре с миксер с приставки за тесто. След това добавете млечната смес. Разбъркайте добре. Добавете и шупналата мая и разбъркайте. Започнете по малко да наливате останалото олио. Тестото се оформя леко и меко.
Оформете го на топка с леко намазнени с олио ръце и го покрийте с фолио в купата, за да втаса за 1 час.
След час намазнете ръцете си и го прехвърлете върху плота, поръсен с брашно. Разтеглете тестото с ръце като правоъгълник и прегънете на плик от ляво и от дясно. След това отново разтеглете и прегънете на плик. Повторете това движение около 10 пъти, след това отново оформете на топка и върнете в купата с фолио, за да втаса повторно за 1 час. Ще удвои обема си.
През това време кипнете малко вода на котлона. Смесете сушените плодове и ги измийте за минута в цедка, под студена вода. След това ги сложете буквално за 30 секунди в горещата вода и ги отцедете. Подсушете ги в салфетка.
Загрейте фурната на 170 градуса на горен и долен нагревател.
Тестото е готово. Разтеглете го по дължина, за да го разделите на три равни топки. Можете да си помогнете с кухненска везна, за да бъдат равни.
Всяка топка разтеглете и притиснете с ръце във формата на кръг. Поръсете със сушени плодове и навийте на руло.
След това го оформете с ръце сякаш търкулвате точилка, така че да получите дълъг фитил около 40 см. По същия начин оформете и другите две топки на фитили.
Поставете рулата едно върху друго във формата на буква Ж. Сплетете двете страни като плитка за коса. Подпъхнете леко краищата отдолу.
Прехвърлете тестото в съд за печене, покрит с хартия.
Намажете с едно разбито яйце и поръсете обилно със захар.
Печете козунака на 170 градуса около 50-60 минути. Ако започне твърде много да покафенява отгоре, можете да го покриете след средата на времето с фолио. Проверявайте готовността с клечка.
Охладете го напълно преди да му се насладите.
Да ви е сладко!
Трябва ли да втаса тестото след като е оформено или направо го. Печете?
ОтговорИзтриванеНе втасва самото тестото по 1 час два пъти. След като се сплете директно се пече :)
ИзтриванеМоже ли да не се използва миксер за смесване на съставките?
ОтговорИзтриванеМоже. Ако не ползвате миксер трябва да го омесите на ръка.
ИзтриванеНаправихме си го! Много е вкусен! Ще го направим отново!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесал козунака. Да ви е сладко Матей :) Весели празници :)
ИзтриванеЗдравей, Ани!
ОтговорИзтриванеПрегъването на плик какво точно представлява?
Здравейте Полина, разпъвате го с ръце хоризонтално като правоъгълник и след това прегъвате лявата и дясната половина нагоре. Отново разпъвате с ръце на правоъгълник и отново повтаряте прегъването.
ИзтриванеТази година направих първите козунаци в живота си и използвах тази рецепта. Станаха невероятни! И съвсем не беше толкова трудно колкото очаквах. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата е била успешна за вас! Аз със сигурност ще я повтарям, толкова бързо стават.
ИзтриванеЗдравейте! Може ли количеството на захарта да се увеличи, например на 250 гр., тъй като обичам по-сладък козунак? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, козунакът беше сладък, но бихте могли да увеличите на 200 г.
Изтриване