Търсене в този блог

сряда, 28 април 2021 г.

Вкусен, домашен козунак без месене

    В неделя е един от любимите ми семейни празници. Много обичам Великден. Пролетно ми е, цветно ми е, слънчево ми е на душата. Освен това се събираме цялото семейство и приготвяме вкусен, Великденски обяд. На трапезата винаги има домашен козунак.

   Тази година ви поднасям много лесна рецепта за домашен козунак без месене. Няма да го удряте 100 пъти в плота, няма да ви е топло и да се преуморявате. Единственото, което се изисква в тази рецепта е тестото да втаса два пъти по 1 час. Получава се много меко и въздушно тесто, с което се работи лесно. Аз го направих със сушени плодове, портокалови и лимонови корички, но ако вие имате други предпочитания, опитайте. Козунакът бухва невероятно и има чудесни конци.

    *GIVEAWAY*

    Ако искате да спечелите тази красива торба за козунак, заедно с Великденска декорация във формата на кошничка за яйца с пиле, предоставени от магазин за подаръци Complimento,  заповядайте в Инстаграм профила на Вкуснотека - @vkusnoteka_ani_shakaryan. Изненадайте своите близки и приятели с вкусен, домашен козунак, поднесен в красива торба. 


Продукти:


550 г брашно

150 г кристална захар

3 яйца на стайна температура + 1 яйце за намазване

200 мл. прясно мляко

80 мл. олио

1 пакетче суха мая (7г)

лимонова кора

портокалова кора

1 ванилена захар с аромат на Ром


80 г стафиди

80 г сушени, червени боровинки

50-60 г кристална захар за поръсване




Започнете подготовката на продуктите, преди да преминем към оформяне на самото тесто.



1. Пресейте брашното два пъти.

2. Загрейте прясното мляко в малка тенджерка на котлона. Когато се затопли, без да завира, отлейте 50 мл. от него в една купичка и добавете 1 с.л. от захарта и изсипете маята. Добавете и две супени лъжици брашно, разбъркайте на кашичка и оставете настрани, за да шупне и да се надигне.

3. Чукнете трите яйца в друга купа, добавете ванилената захар, лимоновите и портокаловите корички, плюс 40 мл. от олиото.Разбийте добре с вилица.

4. В останалото топло мляко изсипете останалата захар. Бъркайте до пълното й стопяване. Ако е необходимо леко загрейте котлона на минимум.

Трябва да имате следните заготовки:


  • яйчената смес
  • пресятото брашно
  • млечна смес
  • шупналата мая
  • половината олио
Сложете брашното в дълбока купа. Направете кладенче и излейте яйчената смес. Разбъркайте много добре с миксер с приставки за тесто. След това добавете млечната смес. Разбъркайте добре. Добавете и шупналата мая и разбъркайте. Започнете по малко да наливате останалото олио. Тестото се оформя леко и меко. 



Оформете го на топка с леко намазнени с олио ръце и го покрийте с фолио в купата, за да втаса за 1 час. 

След час намазнете ръцете си и го прехвърлете върху плота, поръсен с брашно. Разтеглете тестото с ръце като правоъгълник и прегънете на плик от ляво и от дясно. След това отново разтеглете и прегънете на плик. Повторете това движение около 10 пъти, след това отново оформете на топка и върнете в купата с фолио, за да втаса повторно за 1 час. Ще удвои обема си.

През това време кипнете малко вода на котлона. Смесете сушените плодове и ги измийте за минута в цедка, под студена вода. След това ги сложете буквално за 30 секунди в горещата вода и ги отцедете. Подсушете ги в салфетка.



Загрейте фурната на 170 градуса на горен и долен нагревател.

Тестото е готово. Разтеглете го по дължина, за да го разделите на три равни топки. Можете да си помогнете с кухненска везна, за да бъдат равни. 
Всяка топка разтеглете и притиснете с ръце във формата на кръг. Поръсете със сушени плодове и навийте на руло. 



След това го оформете с ръце сякаш търкулвате точилка, така че да получите дълъг фитил около 40 см. По същия начин оформете и другите две топки на фитили. 



Поставете рулата едно върху друго във формата на буква Ж. Сплетете двете страни като плитка за коса. Подпъхнете леко краищата отдолу.

Прехвърлете тестото в съд за печене, покрит с хартия. 
Намажете с едно разбито яйце и поръсете обилно със захар.



Печете козунака на 170 градуса около 50-60 минути. Ако започне твърде много да покафенява отгоре, можете да го покриете след средата на времето с фолио. Проверявайте готовността с клечка.



Охладете го напълно преди да му се насладите.




Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Трябва ли да втаса тестото след като е оформено или направо го. Печете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не втасва самото тестото по 1 час два пъти. След като се сплете директно се пече :)

      Изтриване
  2. Може ли да не се използва миксер за смесване на съставките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може. Ако не ползвате миксер трябва да го омесите на ръка.

      Изтриване
  3. Направихме си го! Много е вкусен! Ще го направим отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал козунака. Да ви е сладко Матей :) Весели празници :)

      Изтриване
  4. Здравей, Ани!
    Прегъването на плик какво точно представлява?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Полина, разпъвате го с ръце хоризонтално като правоъгълник и след това прегъвате лявата и дясната половина нагоре. Отново разпъвате с ръце на правоъгълник и отново повтаряте прегъването.

      Изтриване
  5. Тази година направих първите козунаци в живота си и използвах тази рецепта. Станаха невероятни! И съвсем не беше толкова трудно колкото очаквах. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата е била успешна за вас! Аз със сигурност ще я повтарям, толкова бързо стават.

      Изтриване
  6. Здравейте! Може ли количеството на захарта да се увеличи, например на 250 гр., тъй като обичам по-сладък козунак? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, козунакът беше сладък, но бихте могли да увеличите на 200 г.

      Изтриване