събота, 5 юни 2021 г.

Печен, сладък картоф с плънка от кайма

    Често приготвям у дома печени, пълнени патладжани. Децата много ги харесват. Рецептата можете да видите в моята книга. 

   Наскоро, обаче никъде не открих хубави патладжани и реших да ги заменя със сладък картоф. За моя изненада се получи много вкусно ястие. Ще се радвам да го опитате.

Продукти за плънката:

500 г кайма смес

2 скилидки чесън

1 глава лук

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

сол

1/2 ч.л. риган

3 с.л. доматен сос

30 мл. зехтин


3 големи сладки картофа (батат)

30 мл. зехтин

черен пипер

сол

червен пипер

2x 250 г сирене Моцарела


Загрейте фурната на 200 градуса.

Обелете и нарежете бататите на филии с дебелите 0,5 см. Сложете ги в тава, поръсете с подправките и печете на силно загрята фурна около 20 минути, до омекване. 


Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко водичка. Когато омекнат добавете каймата и раздробете с вилица. Прибавете подправките - сол, черен пипер, червен пипер, риган. След като се позапържи, на финала добавете доматения сос. Разбъркайте всичко много добре и гответе оше 10 минути на бавен огън.

Извадете картофите от фурната и напълнете картофените  ладийки с каймата. 


Нарежете филийки Моцарела отгоре и допечете за още 10 минути.

Поднесете ястието топло.



Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар