Търсене в този блог

понеделник, 20 септември 2021 г.

Кашкавалки

    Ако само можехте да усетите ароматът, който се понесе у дома, когато кашкавалките се пекат 😊👏

Ухаеше на домашен уют и топлина.

Кашкавалките са много апетитни. Чудесни са за закуска на децата или за училище. 



Продукти:

130 г кисело мляко

1/2 ч.л. сода бикарбонат

2 яйца (единият жълтък се отделя)

2 с. л. олио

щипка сол

3 ч. ч. брашно (390 г)

1 ч.л. бакпулвер 

180 г настърган фермерски кашкавал Боровица

40 г масло

1 ч.л. кисело мляко за намазване

Настържете си кашкавала и си отделете 40 г. 

Загрейте фурната на 200 градуса.


Сложете содата в киселото мляко и изчакайте да шупне. Добавете двете яйца, без единия жълтък. Сложете олиото и солта. Разбъркайте добре. 


Смесете брашното с бакпулвера и го добавете на части в сместа. Бъркайте, докато получите тесто.


Прехвърлете го на набрашнен плот и го омесете с още малко брашно, така че да не лепне. 


Разточете го във формата на голям правоъгълник. Поръсете с настъргания кашкавал цялата повърхност и нарежете малки парченца масло отгоре. Навийте по дължима на руло. 


Разрежете го по средата. След това всяка половина на още две. Продължете да разрязвате, докато получите 16 рулца. 


Подредете ги, обърнати нагоре върху тава, покрита с хартия за печене. Разбийте жълтъка с 1ч.л. кисело мляко и намажете с тази смес рулцата. Поръсете с останалия кашкавал и поставете по парченце масло.


Печете кашкавалките на силно загрята фурна около 20-25 минути.


Изчакайте да по изстинат.

Да ви е сладко!



1 коментар:

  1. Здравейте,
    Соленките са много вкусни, правя ги вече няколко пъти. Използвам за брашното, смес от каквото имам - лимец, ръжено, спелта, бяло брашно. Благодаря за вкусните рецепти!

    ОтговорИзтриване